2017. dec 31.

"Önfenntartó marad a Hit Gyülekezete" - Mészáros István László válasza Gábor Györgynek

írta: vigyazo
"Önfenntartó marad a Hit Gyülekezete" - Mészáros István László válasza Gábor Györgynek

Levélváltás 758 millió forintról és az egyházfinanszírozás kívánatos módjairól

26114270_1638108969570059_2175263039344692371_n.jpgIlyen volt - ilyen lesz: A Szent Pál Akadémia új könyvtárépülete

A Facebook-oldalán közzétett nyílt levélben szólította meg Gábor György filozófus, volt vallásügyi kormánytanácsadó Mészáros István László volt országgyűlési képviselőt, a Szent Pál Akadémia rektorhelyettesét arról, mi a véleménye a Hit Gyülekezetének illetve intézményeinek nyújtott állami céltámogatásról. A levélváltás az alábbiakban olvasható, teljes terjedelemben.

Gábor György: 

"A Hit Gyülekezetének „»bűne« csak az, hogy mintegy húsz évnyi, bérleményekben eltöltött idő után saját csarnokot mert építeni Budapesten, és fiatal egyházként teológiai főiskolát, általános iskolát, gimnáziumot, karitatív szervezetet alapított, egyszóval intézményeket mer fenntartani. »Bűneit« azzal tetézte, hogy ráadásul mindezt elsősorban hívei önkéntes anyagi szerepvállalására, önfenntartására alapozta. Egyesek szemében ez már több mint gyanús… a mai Magyarországon, ahol az egyházak túlnyomó része elsősorban az államtól várja pénzügyi biztonsága szavatolását, feltűnő, ha van, aki ezt klasszikus protestáns módon a hívei áldozatvállalására alapozza… (A Hit Gyülekezetének) az önfenntartásra irányuló stratégiája… csípi a régi kontúrokhoz szokott konzervatív vallási és politikai körök szemét… Az említett körök nagyon jól érzik, hogy ha a Hit Gyülekezetének a kitörése sikeres, akkor az ragadós példa lehet. Ez pedig alapjaiban veszélyeztetheti a status quót, a régi viszonyrendszert, a megszokásokat.”

Ezeket a mondatokat Mészáros István László ügyvéd, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a Hit Gyülekezetének lelkésze mondta 1999. december 15-én, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben rendezett nemzetközi tudományos konferencián (Vallásszabadság, társadalom, hatalom, HETEK – Tedisz, Budapest, 2000. 94-95.)

Most, hogy a Hit Gyülekezete kapott a kormánytól közel 800 millió forintos támogatást, megkérdezném:

történt-e változás a Mészáros által emlegetett „klasszikus protestáns áldozatvállalás” terén,

továbbá változott-e „a régi kontúrokhoz szokott konzervatív vallási és politikai körök” status quója, végezetül a Hit Gyülekezetének a „kitörése” továbbra is sikeresnek nevezhető?

25660172_1638109146236708_2388158299792753570_n.jpg

A Hit Park új rendezvénycsarnoka jelenlegi állapotában és a felújítás utáni látványterven

Mészáros István László:

Gábor Györgyöt nem zavarja, hogy az év vége e meghitt ünnepi időszakát politikai kommentekkel fertőzni nem igazán polgári. De ha már megszólíttattam, szabadjon megjegyeznem, hogy Gábor György figyelmét elkerülte (vagy direkt nem akarja észrevenni), pedig a Magyar Közlönyből kiviláglik, hogy a Hit Gyülekezete és államilag akkreditált, immár 27 éve működő teológiai főiskolája, a Szent Pál Akadémia

nem (!) hitéleti célra, hanem közcélú beruházásra: könyvtár, továbbá rendezvényközpont létrehozására nyert el,

pontosan: 758 millió 190 ezer Ft-os támogatást. Ráadásul nem automatikus, intézményesített költségvetési juttatás, hanem fejlesztési célú pályázat útján, mások sorában. (E különbségekkel Gábor Györgynek, mint a korábbi baloldali liberális kormányzat egyház-és valláspolitikai tanácsadójának illene tisztában lennie.)

Mivel nem hitéleti projektről és nem is automatizmusról van szó, a több mint 200 hazai és többtucat külhoni településen tevékenykedő és országos intézményhálózatot fenntartó Hit Gyülekezetének a klasszikus protestáns áldozatvállaláson alapuló önfenntartó egyházmodelljét ez az alkalmi jellegű támogatás semmiképpen sem érinti. Mindössze azt jelzi, hogy hosszú kirekesztettség után immár neki is van esélye rá, hogy – más szereplők mellett - pályázatot nyerhessen.

Éppenséggel ez is annak a jele, hogy a Hit Gyülekezete „kitörése” a korábbi gettóból nem tekinthető sikertelennek.

Hogy ez mennyiben változtathatja a status quót, az nem a Hit Gyülekezetén múlik. A Gyülekezet ugyanis továbbra is azt teszi, amit kezdettől: a mindenkori politikai erőviszonyoktól függetlenül, „face to face” hirdeti Jézus Krisztus minden embernek szóló evangéliumát, támogatja az elesetteket és képviseli, védelmezi a konzervatív, zsidó-keresztény értékrendet.

Mindezt továbbra is – mint azt Gábor György is idézte tőlem 

„elsősorban hívei önkéntes anyagi szerepvállalására, önfenntartásra alapozva.”

Üdvözlettel, Mészáros István László

 

Szólj hozzá

egyház állam Orbán Viktor Hit Gyülekezete Hit Park Mészáros István László Gábor György