2018. jan 11.

A 444 kínos sajtódíja

írta: vigyazo
A 444 kínos sajtódíja

Helyreigazításra kötelezett cikkért lett az év oknyomozó újságírója Ács Dániel

76j6oawjf66cpojms.jpegA 444.hu újságírója, Ács Dániel nyerte az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat és az azzal járó egymillió forintos pénzjutalmat. Ács a IX. kerületi önkormányzat munkájáról és parkolási rendszeréről írt cikksorozatért kapta az elismerést, amelynek egyik írása miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon terjedelmes helyreigazításra kötelezte a 444.hu-t - írja a Pesti Srácok. (Fotó: 444)

A 444.hu 2017. május 29-én közölte a „Mint a Buddhához, úgy járulunk elé” című cikket, ami a ferencvárosi önkormányzatot és Bácskai János (Fidesz-KDNP) polgármestert vette célba. A Fővárosi Törvényszék azonban 2017. szeptemberben

elsőfokú ítéletében 6 pontban helyreigazításra kötelezte a 444.hu-t.

Az alábbiakat kell leközölnie a lapnak, amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik:

- Valótlanul állítottuk, hogy miközben a kerületben nőttek a parkolási díjak, aközben csökkent az önkormányzati nyereség, míg végül szinte teljesen el is fogyott.

- Valótlanul állítottuk, hogy töredékére olvadt egy, a kerület számára nagyon fontos bevételi forrás.

- Valótlanul állítottuk, hogy Ferencváros a 2014-es évben a parkolási díjakat tekintve 21,83 millió forintos nyereséggel kellett, hogy beérje.

- Valótlanul állítottuk, hogy a VI. kerület több mint tizenháromszor nagyobb nyereséget termelt a parkolási díjakból, mint a IX. kerület.

- Valótlanul állítottuk, hogy a 2016-os zárszámadás számai alapján a 2010-es 214 milliós parkolási bevételt 0-ra vagy az alá vitte le a jelenlegi rendszer.

- Valótlanul állítottuk, hogy egy parkolóhelyért a IX. kerületben kétszer vagy háromszor annyi pénzt számolnak fel, mint az erzsébetvárosi parkolási társaságnál.

Természetesen a fenti helyreigazításról még nem született jogerős döntés. A Soma-díj kuratóriuma azonban már döntött: sajtótörténetet írhatnak azzal, ha a díjnyertes tényfeltáró cikkükről kiderül, hogy épp a tények hamisak benne.

Update: Azóta megszületett a jogerős döntés, ami megváltoztatta az elsőfokú ítéletet

Szólj hozzá

tényfeltárás ács dániel 444 Soros György fake news transparancy international