2018. jan 24.

"Szégyenletes és tragikus szerep": Heisler András és Németh Sándor a botrányos Horthy-emlékmiséről

írta: vigyazo
"Szégyenletes és tragikus szerep": Heisler András és Németh Sándor a botrányos Horthy-emlékmiséről

Boross Péter, Lezsák Sándor és KÉSZ akciója minden magyar áldozat emlékének megtiprása

horthy2.jpg

A Facebook oldalán fejezte ki támogatását Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője a nyílt levél mellett, amit Heisler András, a Mazsihisz elnöke tett közzé a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjára időzített Horthy-megemlékezésről. A tervezett botrányos megemlékezésről először a Szombat számolt be.

Németh néhány napja - még a Horthy-emlékmise meghirdetése előtt - kétszer is nyilatkozott a volt kormányzó megítéléséről. Először a 24.hu-nak: Az MDF ... "a magyar történelem folytonosságát megtörő eseményekhez nyúlt vissza, tehát például annak a Horthy-korszaknak a nemzeti identitásához, amelyben domináns volt a trianoni trauma, és annak minden elfogadhatatlan következménye, így az antiszemitizmus, a sovinizmus. A kilencvenes évek elején az Izrael-ellenességet is tapasztalni lehetett ebben a körben."

Ezt követően pedig a Pesti Srácoknak adott interjúban Németh még élesebben fogalmazott: "A történelmet én elsősorban morális alapon ítélem meg.

Ezért Horthyra nem tudok a zsidótörvények és Magyarország szégyenletes és tragikus második világháborús szerepe nélkül gondolni.

A Horthy-rendezvény egyik meghirdetője Lezsák Sándor, az MDF egykori alapító tagja, ma az Országgyűlés fideszes alelnöke. Orbán Viktor néhány hónapja elmondta, hogy nem lesz Magyarországon köztéri szobra Horthy Miklósnak, a kormányzó felelősségéről pedig kijelentette"Magyarország kormánya hibát, sőt bűnt követett el, amikor a második világháború idején nem tett eleget erkölcsi és politikai kötelességének, és nem védte meg zsidó származású magyar állampolgárait" (Orbán Viktor, 2017 júl. 18.)  

Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke most levélben fordult Lezsák Sándorhoz, a Magyar Országgyűlés alelnökéhez, amiatt, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai január 27-én Szentmise keretében emlékeznek „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós néhai kormányzónkra”. Mindezt a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján megtenni, minden magyar áldozat emlékének megtiprása. Az alábbiakban a levelet közöljük.

Tisztelt Lezsák Sándor Alelnök úr!

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Ezen a napon, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján Ön beszédet tervez mondani egy Horthy Miklósra emlékező misén. Közjogi méltóságként Önnek tisztában kell lennie a Magyarország által is aláírt Emléknap jelentőségével, az Ön tisztségével járó felelősséggel.

Vajon lehet-e kegyelettel emlékezni Horthy Miklósra a Nemzetközi Holokauszt Emléknap kegyeletsértésével? Tudjuk, mindenki megérdemli, hogy lelke üdvösségéért imádkozzanak. Minden egyházi közösségnek joga, hogy így tegyen, ebbe senkinek beleszólása nincs.

A Holokauszt Emléknapján azonban ezt megtenni csak a történelem meghamisításával lehet.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai január 27-én Szentmise keretében emlékeznek „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós néhai kormányzónkra”. Megjegyzem, Horthy Miklós 1868. június 18-án született.

Kegyeletes megemlékezés inkább a Donnál halálra fagyott honvédeknek és munkaszolgálatosoknak jár,

a Horthy-rendszer szociális igazságtalanságait elszenvedő szegényparasztság emlékének, a több százezer Auschwitzba deportált zsidó testvérünknek és az ártatlan civil áldozatoknak jár.

Horthy régen halott, aki kíván, imádkozzon érte,

viselt dolgairól pedig beszéljünk nyíltan.

Fontosnak tartjuk rögzíteni, az állam képviselőjeként senki ne járuljon hozzá Horthy kultuszának építéséhez. Mindezt a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján megtenni, minden magyar áldozat emlékének megtiprása. Zsidóké és nem zsidóké egyaránt.

Szólj hozzá

fidesz mdf boross péter lezsák sándor don kanyar horthy miklós Mazsihisz