2015. ápr 07.

Nyers hal és esővíz: 66 pokoli nap az óceánon

írta: vigyazo
Nyers hal és esővíz: 66 pokoli nap az óceánon

Felborult hajóval, sérülten sodródott, de túlélte

jordan_a_hajojan_a_kalandos_tura_elott.jpg

Louis Jordan, 37 éves amerikai állampolgár 2015. január 23-án kezdte meg halászati túráját „Angel” nevű hajójával a dél-karolinai Bucksport Marina kikötőből. A legutolsó pozíciója még a part közelében volt azonosítva, azonban ezt követően megszakadt a kapcsolat a hajójával. Január 29-én saját családja jelentette a hatóságoknak Jordan eltűnését, és február 8-án megkezdődött az Egyesült Államok Parti Őrségének (United States Coast Guard – USCG) kereső expedíciója. Mivel a férfi nem jelentette be a tervezett útvonalát a hatóságoknak, ezért az USCG szinte lehetetlen helyzettel szembesült. Tíz napot követően eredménytelenül mondták le a további keresést. 

Ezután semmi hír nem volt Jordan felől, egészen április elejéig. Az eltűnésétől számított 66 nap elteltével április 2-án, csütörtökön, a délutáni órákban figyelt fel a felborult hajótesten ülő férfire a „Houston Express” német konténerszállító teherhajó fedélzeti legénysége, 200 mérföldre (kb. 320 km) az észak-karolinai tengerparttól.

tavolsag.jpg

A legénység bejelentését követően a parti őrség azonnal megindította a kimentési akciót. A partiőrök Louist a saját lábán állva találták, meglepően jó fizikai állapotban, eltekintve a kiszáradástól és a korábban elszenvedett vállsérüléstől. A német teherhajótól helikopterrel szállították Jordant a norfolki kórházba, Virginiába. 

asda.JPG

Jordan elmondása szerint mikor hajója felborult az éjszaka közepén, a levegőbe repülve zuhant a tengerbe, mely során olyan súlyos vállsérülést szenvedett, hogy képtelen volt megjavítani az eltört árbocot, és minden elektronikai és navigációs rendszere használhatatlanná vált. Miután kifogyott az élelmiszerkészlete, nyers halat evett, és esővizet gyűjtött. Két hónapig tartó hánykódása alatt összesen 95 liter vizet gyűjtött, amit fél literenként osztott be naponta. Utolsó korty ivóvizének elfogyasztása előtt megköszönte Istennek, hogy eddig életben tartotta. 

Isten végül válaszolt az imámra, épp mielőtt kifogytam volna az ivóvizemből

- emlékezett vissza a megtalálását követő percekre.

A férfi egyébként elmondása szerint sokat imádkozott (a Facebook oldala alapján a bahá'í vallás követője, mely szerint Mózest, Jézust, Buddhát, Mohamedet is ugyanaz az Isten küldte) különösen a szüleiért, akikről tudta, hogy aggódnak miatta. Apja ezzel szemben úgy emlékszik vissza a több, mint két hónapos időszakra, hogy végig úgy érezte, a fia megbízható hajója megmenti majd az életét, de aggódott is, hiszen nem volt még tapasztalt hajós. Első telefonbeszélgetésük alkalmával mindkettejük hangját áthatja a megilletődöttség. Az apa először annyit mondott csak: „rég nem hallottam már felőled".

A boldog apa a Louist megmentő hajó kapitányának is kifejezte háláját:

„Ön egy jó ember, esküszöm. Megtette, amit meg kellett, és ezt rendkívül értékelem a fiammal együtt. Ez egy szép világ. Ha mindenki jó dolgokat csinálna, mindannyian jól járnánk. Tényleg köszönöm, uram."

(szerző: arminn)

Szólj hozzá

csoda túlélés Atlanti-óceán