2015. ápr 15.

Videó: Így hamisítják az ingyen wifit

írta: vigyazo
Videó: Így hamisítják az ingyen wifit

Egy etikus hacker hasznos tanácsai

wi-fi-hotspot-sign-011.jpg

Az ingyen wifi napjaink egyik legfontosabb szolgáltatása. Ez az első, amit sok ember keres, amikor belép egy kávézóba, étterembe, vagy hotelbe. Ez azonban jócskán megkönnyíti a hackerek számára a személyes adatok ellopását. Ebből a videóból megtudhatja, hogyan.

Emlékeznek mikor szörföltek legutóbb az interneten nyilvános wifin keresztül, egy kávé, vagy ebéd mellett, vagy akár a reptéren? Fel tudják idézni milyen információkat adtak meg? Jelszavakat, bankkártya számot, esetleg még a TAJ-számukat is? Amikor nyilvános wifi hálózatot használunk, fennáll a veszélye, hogy van a közelben egy hacker a laptopjával, aki megpróbálja ellopni az adatainkat. A leggyakrabban ellopott információ közé tartoznak a bankkártya adatok, felhasználónevek, jelszavak és a bizalmas e-mailek.

Nincs nehéz dolga annak, aki el akarja lopni az adatainkat. A legtöbb módszerben az az érdekes, hogy nem igényel semmilyen komoly hackertudást. Az emberi találékonyság még a hacker programokat is felülmúlja. Gyakorlatilag bárki, aki kicsit is ért a számítógépekhez, az interneten rákeresve tíz perc alatt pontos, lépésről lépésre részletezett listát állíthat össze arról, hogyan törjön fel egy nyilvános wifi hálózatot.

Brian Kallis, az internet biztonsággal foglalkozó SurMD vállalat elnöke szerint bármely program feltörhető. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül - ahogy mondani szokták -, hogy digitális korban élünk. A bűntényeket sem tudjuk megakadályozni, mindössze igyekezhetünk megelőzni, hogy célponttá váljunk.

A legnagyobb biztonsági rés bármely hálózat vagy bármely intézmény esetében, ha azt feltételezik, hogy biztonságban lesz

- mondja Kallis. "Bármikor megtörténhet. És nem nem csak egy vészjósló külsejű, vagy mondjuk külföldi terrorista benyomását keltő emberről képzelhető el, hogy betör a rendszerünkbe. Bárhol előfordulhat."

Vigyázni kell a növekvő számú, hamis, nyilvános wifi hálózatokkal is, amiket maguk a hackerek hoznak létre.

Egy mobiltelefon is lehet egy úgynevezett mini wifi hotspot”. Azaz bárki, aki itt ül, vagy például egy Starbucks kávézóban, létrehozhat egy saját hálózatot, amit bárhogy elnevezhet. Tehát ha a Starbucks kávézóban ül, elnevezheti Starbucksnak, ha a McDonaldsban, elnevezheti McDonalds Wi-Fi-nek. Ezzel gyakorlatilag az ő wifi hálózatukba jelentkezik be a gyanútlan áldozat, és így mindent nyomon követhetnek, amit csinál. 

Legyünk elővigyázatosak és védjük meg magunkat! A szakértők hangsúlyozzák, hogy ne végezzünk banki műveleteket nyilvános wifi hálózatokon, ne használjuk azokat internetes vásárlásra, ne adjuk meg jelszavainkat és a bankkártya adatainkat. Ne feledjük, hogy csak biztonságos hálózati kapcsolaton keresztül végezzünk ilyen tranzakciókat. És sajnos néha még a megbízható hálózatok sem elég veszélytelenek. A legjobb módja az adataink biztonságának megőrzésének, hogy tudatában vagyunk a folytonos veszélynek.

(Írta: ombra) 

Forrás: ATV/700 Klub

 

Szólj hozzá