2015. már 07.

“Gigaparti Kánában”: hiteles-e a bulizós Jézus képe?

írta: vigyazo
“Gigaparti Kánában”: hiteles-e a bulizós Jézus képe?

Az "illiberális" törvény és a kereszténység  

11018369_419189168257140_1360285994_n.jpg

Be lehet-e tökéletesen tölteni a törvényt? Érvényes-e még az Ószövetség? Van olyan, hogy “mennyei anyag”? Mi a szeretet? Ezek a kérdések szerepeltek többek között a Vidám Vasárnap legutóbbi adásának témái között. A televíziós és online spirituális ismeretterjesztés keretében Németh Sándor azt a témát járta körül, vajon miként kell értelmezni napjainkban  a tízparancsolatként ismert erkölcsi-szellemi törvényt. Szerintünk a nagy vitát kavaró Cross-Sound mozgalom kapcsán is aktuális a téma. A témához Mogács Dániel is hozzászólt egy interjúban.

“Jézus Krisztus új korszakot nyitott meg” - szögezte le már az elején a lelkész a legfontosabb tényt a törvénnyel kapcsolatban. Az új korszak határkövét az jelentette, hogy Jézus maximálisan betöltötte a törvényt: átélt minden kísértést, és mégsem követett el soha bűnt.

Ugyanakkor Jézus előtt pedig senki nem tudta betölteni a törvényt, de Németh Sándor szerint ez nem a törvény hibája, hanem az emberé. A törvény ugyanis a Biblia alapján szent, igaz, jó - sőt szellemi is. Mégis, miután az ember természetében a bukás óta ott van a bűn és ezért testi állapotban él, ezért nem képes a törvényt megtartani.

A lelkész kiemelte, hogy az Újszövetség tartalmazza az Ószövetségben kötött szövetségek: Istennek Ádámmal, Noéval, Ábrahámmal, Mózessel és Dáviddal kötött szövetségeinek az igazságai. Ebből is következik, hogy az Újszövetség nem helyezhette hatályon kívül a törvényt. A Hegyi beszédben, ami valójában “Isten országának alkotmánya”, Jézus a törvény hatályát megerősítette, így az most is érvényben van. A törvény szellemi-erkölcsi parancsai továbbra is aktuálisak. 

A törvény Isten tükre, amiből kiderül, hogy kik vagyunk valójában: jó, vagy rossz emberek.

Az ember maga dönt arról, hogyan él a szabadságával, de választásának következményét is hordoznia kell - szembesítette a Tízparancsolat igazságával a lelkész a nézőket. A törvény első kőtáblája az Istenhez való viszonyról szól, ezt Isten szeretetével lehet betölteni. A második kőtábla pedig az embertársakhoz való viszonyt helyezi előtérbe: Ne okozz kárt embertársaidnak! - üzeni.

Az ítélet azonban az irgalom előtt áll - figyelmeztetett Németh. Ezért akkor lehet Isten irgalmára igényt tartani, ha elismerjük, hogy Isten szemében bűnösök vagyunk és megtérünk. Isten ugyanis csak így hajol le hozzánk, és ad kegyelmet. 

Isten a kevélynek ellenáll, az alázatosnak kegyelmet ad

- idézte a Jakab levelét. Mint mondta: a kereszt igazsága arról szól, hogy Jézus a bűneink, és a bűnös állapotunk miatt szenvedett és halt meg. 

“A törvény megtartása jelenti az igazi szeretetet. Aki szereti Istent, az betölti a törvényt”

- mutatott rá a tövény és a szeret kapcsolatára Németh Sándor.

A lelkész szerint a kereszténységen belül is jelentkezik a törvénytelenség. János apostol azt mondja, hogy aki nem teljesíti Isten parancsait, az hazug. Amikor Jézus azt mondja, hogy ne ítélj, hogy ne ítéltess, ezt nem az Ige alapján történő ítéletalkotásra vonatkoztatja. A törvény ítéletére szükségünk van, mert csak ezen az alapon lehet Isten irgalmát elnyerni. A törvény célja, hogy rádöbbentse az embert: testi állapotában nem képes a törvényt megtartani, hanem szüksége van a Messiásra. 

Németh Sándor szerint a keresztény élet ezért Jézus Krisztus követéséről szól, akivel való szoros, személyes kapcsolatban az isteni ereje ránk árad, és így már a törvény betöltői leszünk a világban, nem pedig megrontói. Nem véletlenül származik a keresztény szó is a “krisztusi” kifejezésből - tette hozzá.

A Vidám Vasárnap ma este újra élőben jelentkezik a YouTube-on:

Frissítés:

"A tízparancsolatban is benne van, hogy ne imádjunk bálványokat, ehhez képest imádjuk a szenteket." - mondta egy ma megjelent interjúban Mogács Dániel, a Central Comedy standupos előadója. A Kálmán Olgával folytatott legendás interjúval befutott Mogács más érdekességeket is elárul magáról: 

"Papíron katolikus vagyok, a gyakorlatban keresztény próbálok lenni, de az egyház egy csomó ponton mást mond, mint a Biblia, és nem feltétlenül csak evidenciákról beszélek. Már csak a tízparancsolatban is benne van, hogy ne imádjunk bálványokat, ehhez képest imádjuk a szenteket. Minden egyház ad egy burkot, ami már nem a lényegről szól. Én inkább ahhoz próbálom tartani magam, amit a Biblia és Jézus mond, szerintem nincs a Szentírásnak olyan pontja, amely ne építené az embert, de könnyen hozzá tudnak írni, vagy el tudják ferdíteni azok, akik nem feltétlen csak arra akarják használni, amire hivatott. (...) Az egész családom konzervatív, de ettől nem mondanám őket vaskalaposnak. A túlzott liberalizmust viszont nem tudom elfogadni. Az emberiség egyre kevesebb szabályt tart be,

egyre kevesebb dologra mondja azt, hogy bűn, ami szerintem nem viszi jó felé a világot.

Ezzel csak egyet tudunk érteni.

Szólj hozzá

írás Hit Gyülekezete Kereszténység Németh Sándor Vidám Vasárnap szerintunk