2015. már 07.

Nézze meg, mit rombol le éppen most az ISIS! / Frissítve

írta: vigyazo
Nézze meg, mit rombol le éppen most az ISIS! / Frissítve

3-D videón az elpusztított iraki Nimrud palotái

nimrud.jpg

A bibliai Nimród alapította a Tigris-folyó partján a várost, amit az Iszlám Állam bulldózerei ezekben az órákban tüntetnek el a föld színéről. 2900 éve 100 ezer lakossal az újasszír birodalom fővárosa volt, amelynek uralkodói maguk is kedvelték foglyaik lefejezését és élve elégetését. A new yorki Metropolitan Múzeum tavaly készített egy 3-D videót arról, milyen lehetett fénykorában. Frissítés: Az ISIS hordái a pusztítást Hatra ősi városában folytatták.

“E földről ment aztán Assiriába, és építé Ninivét, Rekhoboth városát, és Kaláht. És Reszent Ninivé között és Kaláh között: ez az a nagy város.” - sorolja a Teremtés könyve Nimród gigantikus építési projektjeit, amelyek között természetesen Bábel volt a legnagyobb. 

Az ősi városok közül most Ninive (Moszul) után Kaláh (Kalhu) sorsa is beteljesedni látszik. 

A várost i.e. 880-ban II. Assur-nászir-apli (ur. i. e. 883-859) tette az Asszír Birodalom fővárosává, és közel kétszáz évig (i. e. 707-ig) az is maradt. A királyi palotát hatalmas ünnepi lakomával adták át. A feljegyzések szerint az ünnepségek tíz napig tartottak és nem kevesebb, mint 70 ezer vendég vett rajtuk részt, köztük 5000 külföldi méltóság. 

videón látható, hogy a város nyugati sarkában citadella épült, melynek északnyugati sarkában emelkedett a zikkurat és a királyi palota együttes. Az utóbbi három részből állt, a közigazgatási központból, egy reprezentatív szárnyból a fogadócsarnokkal és trónteremmel, és a privát helyiségekből, mint a királyi hálótermek, a hárem, tárolóhelyiségek és mosdóhelyiségek. A citadella középső részén állt III. Sulmánu-asarídu  palotája, amelynek két kapuőrző bikaszobra megmaradt - egészen 2015. márciusáig. Az északnyugati palotát a birodalmi ideológiát jól tükröző palotadomborművek tették híressé.  A város délkeleti részét az arzenál hatalmas épületegyüttese foglalta el. A város fallal körülzárt területe 30 hektár volt, s fővárossá nyilvánítása idején lakosainak száma elérte a 100.000 főt.

A domborművek alapján egyértelmű, hogy az asszír birodalom hogyan bánt ellenségeivel: a foglyokat tömegesen lefejezték, a gyermekeket élve elégették, másoknak a végtagjait vágták le. A történelem tragikus iróniája, hogy az asszír palotákat most olyanok rombolják le, akik ma büszék arra, hogy ugyanilyen brutális módszerekkel hódítanak.

Frissítés: Az Iszlám Állam hordái felrobbantották az i.e. második században alapított Hatra városának eddig szinte teljesen ép állapotban megmaradt ősi épületeit is. Az alábbi képeken látható épületek már nem léteznek:

Hatra a hellén Szeleukida Birodalom jelentős városa volt, Ninivétől (Moszul) 110 kilométerre dél-nyugati irányban. Az ókori romok 1987 óta az UNESCO Világörökségének részét képezték.   

Szólj hozzá

iszlám Irak ertekitelet ISIS Babilon Ninive Moszul Iszlám Állam