2015. már 15.

Facebook genderőrület: már csillámpóni is lehetsz

írta: vigyazo
Facebook genderőrület: már csillámpóni is lehetsz

Szűknek érezték a 71 féle nemi kategóriát

dailybeast.jpg

Érdekes viszonyt mutat a Facebook a szabadságjogokkal; míg az adataink védelmét nem tartja alapvető jogunknak, a nemi identitást illetően semmilyen korlátot nem szab. Eddig is lehetett a felhasználó "poligender", "transzmaszkulin" vagy éppen "folyékony nemi identitású", ám a Facebook szerint indokolatlan ilyen merev kategóriákkal korlátozni a önmeghatározás szabadságát.

A felhasználók kényelmesebben érzik majd magukat saját igazi énjükben, és ez számunkra prioritást élvez

- mondta Simon Milner, a Facebook szóvivője.

A Facebookon mostantól csillámpóni nemű is lehet a felhasználó, ha szeretne; az eddig 71 előre megadott opció helyett már egy szabadon kitölthető szerepel, ha valaki eddig nem tudott azonosulni az eddigiekkel, melyekből egyszerre tízet is meg lehetett jelölni. „Természetesen” ez bármikor bármire megváltoztatható. (Ha viszont egy orvos jelenti ki, hogy a nemi identitás döntés kérdése is, vagyis megváltoztatható, az botrányos?)

facebook_gender2.jpg

Nem haszontalan azonban belegondolni, hogy valóban alapvető joga az embernek meghatározni a saját nemét? Sérthet-e másokat ez az önkényes döntés? Az alábbi példa segíthet eldönteni.

Egy fitneszteremben egy nőnek öltözött férfi a női öltözőt kívánta használni, mire a bent lévő megrökönyödött hölgyvendég a recepción reklamált. Ajánlották neki, hogy várjon, míg elkészül a férfi, ha zavarja, de a nő fenntartotta a panaszát. Erre visszavonták a klubtagságát, mivel megsértette a Planet Fitness „ítélkezésmentes övezet” szabályát. Azonban a hölgy nem az illető transzszexualitása miatt panaszkodott, hanem mivel azt észlelte, hogy egy férfi van a női öltözőben. Hivatalos közlés szerint a Planet Fitness „elkötelezett egy nem-megszégyenítő környezet kialakításában, szíves fogadtatással minden vendég számára”. Azt nem kérdezték, hogy a női vendégek jól érzik-e magukat férfiakkal egy öltözőben. Nem beszélve arról, hogy ezek a férfiak akár egyszerű kukkolók, vagy netán elmezavarodottak is lehetnek. A hölgy viszont megkérdezte a többi női vendéget, akiket szintén sokkolt az eset, mire a Planet Fitness megint csak a hölgyet vádolta a vendégek felzaklatásával.

Szintén érdekes kérdés, hogy ha valaki például romának érzi magát, akkor az is? Igénybe veheti a kisebbségeket támogató kedvezményeket is? Ha nemi identitásunk tekintetében „tévedhet a természet”, akkor a fajit illetően is? Teljesen mindegy, ki minek néz ki, ha például lónak érzi magát, ezentúl hordhatják az istállóba neki az abrakot?

A Facebook egyéb területeken viszont úgy tűnik, nem ilyen éllovasa a szabadságjogoknak. Európai szakemberek kapták fel a fejüket a megváltozott Facebook adatkezelési szabályzata miatt január végén. A belga adatvédelmi bizottság megbízásából készült egy 61 oldalas tanulmány, ami részletesen kifejti, mely pontokon ütközik európai uniós jogokba a változtatás. A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az új szabályzat nehezen érthető az adatvédelmi beállításokkal kapcsolatban, és az operációs rendszereknél nem lehet kikapcsolni a tartózkodási hely megadását.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is szót emelt, nem csak a Facebook, hanem a Google és Yahoo! miatt is a kiberbiztonsági konferencián. Elmondása szerint fontos értékeket veszítünk azzal, ha a cégek a személyes adatok eladásából szerzik a bevételek jelentős részét.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója pár éve így nyilatkozott a Facebookról a Russia Todaynek még a változtatások előtt: „a Facebook a legszörnyűbb kémhálózat, amelyet az ember valaha is kitalált. (…) Mindenkinek meg kell értenie, hogy amikor a barátait meghívja a Facebookra, akkor ingyen dolgozik az amerikai hírszerző szerveknek, mivel adatbázis épít nekik. (…) A Facebookot az amerikai hírszerzés működtetné? Nem, ez így nem igaz. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a hírszerző szervek jogi és politikai nyomást gyakorolnak a közösségi oldal üzemeltetőire.” 

A Deep Face elnevezésű programról korábbi cikkünkben írtunk. Ugyanakkor kevesen gondolnak bele, hogy a Facebook regisztrációval együtt ezt a nyilatkozatot is aláírják: „Elfogadod a Feltételeinket, és tudomásul veszed az Adatkezelési szabályzatban foglaltakat, beleértve a cookiek használatáról szóló tájékoztatást is”.

facebook_new_gender_options_88832051.jpg

Az adatkezelési szabályzatban pedig érdekes dolgok vannak, például:

„Adatokat gyűjtünk továbbá arról, hogy milyen módon használod szolgáltatásainkat, például milyen típusú tartalmakat tekintesz meg, milyen típusú tartalmak váltanak ki belőled aktivitást, illetve milyen gyakorisággal és időtartammal végzed a tevékenységeidet.”

„Gyűjtünk olyan tartalmakat és információkat is, amelyeket mások osztanak meg szolgáltatásaink használata során, köztük rólad szóló információkat is – például amikor téged ábrázoló fényképet osztanak meg, üzenetet küldenek neked, illetve feltöltik, szinkronizálják vagy importálják az elérhetőségi adataidat.

„Nyilvános adatok azok az információk, amelyeket nyilvános célközönséggel osztasz meg, a nyilvános adatlapodon szereplő információk, továbbá az akár Facebook-oldalon, akár más nyilvános fórumon általad megosztott tartalmak. A nyilvános adatok szolgáltatásainkban és azokon kívül is bárki számára elérhetőek, láthatóak vagy hozzáférhetőek lehetnek internetes keresőmotorokon, alkalmazásprogramozási felületeken keresztül, sőt az interneten kívüli médiában, például a televízióban is.”

A Facebook részét képező vállalatcsaládon belül megosztjuk azokat az információkat, amelyekkel rólad rendelkezünk.

(írta: northernlights, Awesomeone)

Szólj hozzá

adatvédelem wikipédia facebook Apple Julian Assange gender opciók