2015. már 31.

5 tény az európai muszlimokról

írta: vigyazo
5 tény az európai muszlimokról

Öt év alatt 13 millió új bevándorló

1171497.jpg

Több európai országban, köztük Németországban, Egyesült Királyságban és Norvégiában is bevándorlási reformokra készülnek az egyre növekvő muszlim népesség miatt. De nézzük meg, mi a helyzet valójában az Európában élő muszlimokkal. Tények, előítéletek nélkül.

A Pew Kutatási Központ legújabb demográfiai felmérése öt fontos tényt állapított meg az európai muszlim népesség nagyságáról és változásairól. 

1. Az Európai Unió tagországai közül Németországban és Franciaországban van a legnagyobb muszlim népesség. 2010-ben 4,8 millió muszlim élt Németországban (összesen 5,8%) és 4,7 millió élt Franciaországban (összesen 7,5%). Európán kívül az Oroszországban élő 14 millió muszlim népesség (10%) volt a legnagyobb a kontinensen.

ft_15_01_14_muslimpopulation420px.png

2. Az európai muszlim népesség folyamatosan növekszik. Az elmúlt évtizedekben a muszlim népesség Európában 1%-kal növekedett 10 évente. Az 1990-ben mért 4% 2010-re 6%-ra növekedett. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra az összlakosság 8%-a muszlim lesz Európában.

3. A muszlimok fiatalabbak, mint az Európában élők. 2010-ben mért adatok szerint az európai muszlimok átlag életkora (32 év) 8 évvel volt fiatalabb mint az átlag európai életkor (40 év). Ugyanakkor az Európában élő, magukat mindenféle vallástól távol állónak vallóak (például az ateisták, vagy az agnosztikusok) átlag életkora 37 volt. A magukat kereszténynek vallóaké pedig 42.

4. A muszlimokhoz való viszonyulás nagyban eltér a különböző európai országokban. Egy 2014-es kutatás alapján az angolok, a franciák és a németek voltak a legelfogadóbbak a muszlimok iránt. A spanyol társadalom nagyon megoszlik ebben a témában. Az olaszok, görögök és a lengyelek a légelutasítóbbak. A muszlimokhoz való viszony politikai nézetekhez is nagyon szorosan kötődik. Németországban a muszlimokat elutasítok közül 47% a jobb oldalhoz tartozik, a baloldaliak közül csak 20% vall hasonló nézeteket. Ugyanezt láthatjuk Franciaországban, Olaszországban és Görögországban is, ahol a jobb- és baloldal közötti  különbség szintén több mint 20%. Spanyolországban és Angliában is jelentős különbség figyelhető meg.

pg-2014-05-12-eu-4-03.png

5. 2010 óta 13 millió új muszlim bevándorló érkezett az Európai Unióba. A külföldön született muszlim népesség legnagyobb része Törökországból származik Németországban, de sokan vannak köztük Koszovóból, Irakból, Bosznia-Hercegovinából és Marokkóból is. A Franciaországban tartózkodó közel 3 millió muszlim az ország egykori gyarmataiból, Algériából, Marokkóból és Tunéziából valók.

(írta: perla)

Szólj hozzá

iszlám bevándorlás muszlimok hat EU Franciaország Nagy-Britannia