2015. ápr 16.

Bebizonyították: a Google nem tesz okosabbá

írta: vigyazo
Bebizonyították: a Google nem tesz okosabbá

A diákok csak beképzeltebbek lettek a teszten

algoritmo-google.jpgA Yale pszichológusai szerint az emberek hamis képet alkotnak saját intelligenciájukról, mióta az információk könnyen elérhetőek az interneten. A tudósok úgy vélik, hogy az internetes kereső oldalak, mint például a Google vagy az IMDb.com elterjedésének egyik negatív következményeként az emberek memóriája egyre rosszabb.

A Google, Yahoo és a hasonló internetes keresők használata miatt az emberek okosabbnak hiszik magukat, mivel a világ összes tudása ott van tőlük egy karnyújtásnyira – állítják a Yale Egyetem pszichológusai a tanulmányban, amelyet az Amerikai Pszichológiai Társaság tett közzé.

Nagyon sokan hamis képet alkotnak saját magukról az interneten található információk gyors elérése miatt, ami sok esetben túlzott önbizalmat adhat bizonyos döntési helyzetekben.

A felmérések során azok a résztvevők, akik használhattak internetet információk keresésére, hajlamosabbak voltak elhinni saját magukról, hogy sokkal okosabbak egy témában, mint azok, akik az olvasás, tanulás, esetleg más „normális” úton szereztek információkat. Az internetet használók azt gondolták magukról, hogy élesebb eszűek.

„Az internet nagyon erőteljes világ, ahova csak beírunk egy keresendő kifejezést és rögtön megkapjuk a választ.” - mondta Matthew Fisher, a kutatást vezető, negyedéves pszichológia PhD-hallgató a Yale Egyetemen.

Könnyen össze lehet téveszteni a saját tudásunkat a külső segítségből származó tudásanyaggal. Amikor az ember tényleg magában van, nagyon sokszor téves képe van arról, hogy igazából mennyit tud, és hogy mennyire függ az internettől.

Több, mint 1000 diák vett részt a széles körű kutatásban, ami az internetes keresések pszichológiai hatását mérte.

Az egyik tesztben, a résztvevők egyik csoportjának egy linket adtak, ami a cipzár működéséről szólt, a másik csoport ugyanazt az információt papír formában kapta meg. A két csoportot később egy témához nem tartozó kérdésről faggatták: "Miért melegebbek azok az éjszakák, amikor az ég felhős?". Az internetes csoport tagjai sokkal okosabbnak hitték magukat, még akkor is, ha nem engedélyezték számukra, hogy rákeressenek a helyes válaszra. 

Frank Keil, a Yale Egyetem pszichológus professzora szerint a tanulmány rámutat arra, hogy a "kereső üzemmód" kognitív hatása annyira erős az emberekben, hogy még akkor is okosabbnak érzik magukat, ha a keresés eredménye sikertelen.

Az okos telefonok használatának elterjedése csak növeli a problémát, mivel általuk az internetes keresés még elérhetőbbé válik minden helyzetben.

Az internetnek köszönhetően teljesen elmosódnak a határvonalak azok között, amit valójában tudunk és amit csak tudni vélünk

- teszi hozzá Fisher.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a megnövekedett, de hamis kép a saját tudásról nagyon veszélyes is lehet a politika világában, vagy olyan helyzetekben, ahol a döntéseknek nagy tétje van.

„Ahol a döntéseknek súlyos következményei vannak, fontos lenne az emberek számára, hogy tudatában legyenek saját meglévő tudásuknak, és ne csak feltételezzék, hogy tudnak valamit, amit valójában nem tudnak.” - állítja Fisher.

„Az internetnek óriási nagy előnyei vannak, de mindezek mellett vannak olyan területek, amikről nem derülnek ki egyből az elején, hogy rosszak. Ezek közül az egyik példa lehet ez is. Nagyon nehezen lehet elérni egy tiszta képet a tudásunkról, ezen a területen az internet csak megnehezíti a munkánkat.”

Az internetnek a gondolkodásra gyakorolt hatásáról még többet megtudhat Nicolas Carr nemrég magyarul is megjelent könyvéből, amelyből itt olvashat részleteket. 

(írta: perla)

Szólj hozzá

internet tudomány okostelefon kvantum Google