2015. ápr 16.

Végre! Nyugdíjazzák az aknakereső delfineket

írta: vigyazo
Végre! Nyugdíjazzák az aknakereső delfineket

Hatvan éve szolgálnak az amerikai haditengerészetben

delfin1.jpgDelfinjeinek és fókáinak nyugdíjazására készül az amerikai haditengerészet, miután néhány éven belül lezárja Sea Mammal (Tengeri Emlős) elnevezésű programját. Robotokkal váltják föl az intelligens és kitűnő hallású állatokat, amelyekkel már több mint hatvan éve dolgoznak. A hadrendbe állított mintegy száz fókára és delfinre többek között hanglokátorokat is rögzítenek. Az állatvédők már régóta tiltakoznak, mert sok kiképzett állat elpusztult egy rossz manővertől vagy egy véletlen robbanástól. Sőt az ellenség nem csak a katonai, hanem a környéken időző „civil” delfineket is kilövi időnként.

A tervek szerint 2017-től az enyhe elektromosságot kibocsátva tájékozódó, ügyesen manőverező késhal nyomán Knifefish névre keresztelt robotfelderítőkkel helyettesítik a tengeri emlősöket. A 7 méter hosszú, hanglokátorokkal felszerelt, torpedó alakú szerkezetek 16 órán keresztül lesznek majd képesek kutatni a tengerek mélyén rejtőző aknák után.

Az amerikai haditengerészetben az ötvenes évek legvégén merült fel annak a lehetősége, hogy tanulmányozni kellene a delfinek adottságait. Egyrészt a természetes szonárrendszert, másrészt a gyors haladást (több mint 50 km/óra sebesség elérésére is képesek) akarták elemezni. A cél világos, a katonai célú szonárokat szerették volna javítani.

delfin2.jpg

1962-ben viszont az is felmerült a több évi közös munka után, hogy a delfinek meglepően magas szintű intelligenciáját is a hadviselés szolgálatába lehetne állítani. Nemcsak palackorrú delfineket képeztek, belugákat, sőt fókákat is. 1967-re már öt kiképzett delfin volt a haditengerészet birtokában. Alapvetően kettős feladatra trenírozták az állatokat: aknakeresésre illetve idegen búvárok megtalálására. Nagyon kedvező volt, hogy a szabadságuk korlátlansága ellenére a delfinek szinte mindig visszatértek a bázisra.

1970-71-ben öt delfin teljesített szolgálatot Vietnamban, Cam Ranh Bay kikötőben, feladatuk az ellenséges búvártevékenység elleni harc volt - búvárokat és az általuk elhelyezett aknákat keresték. Bár még mindig titkosak az akták, vannak, akik azt gyanítják, hogy a delfinekkel aknákat is elhelyeztettek, sőt búvárok megsemmisítésére is kiképezték őket.

delfin3.jpg

A haditengerészet állítása szerint, ők soha nem tanítottak be egyetlen delfint sem emberek pusztítására. Majd 1987-ben újra a hadszíntérre kerültek, hat palackorrút helyeztek át a Perzsa-öbölbe. Víz alatti felderítés és keresés volt a dolguk. A hírek szerint ezúttal nem voltak igazán eredményesek, kevésbé volt alapos a kiképzésük, és a legtapasztaltabb hím hamarosan a megérkezés után elpusztult egy baktériumfertőzés miatt.

2003-ban Irakban vetettek be néhányat Um Qasr kikötőjének védelmére, míg Bahreinben fókák állomásoztak azonos céllal. A „leszerelt” delfineket gyakran szállították élményparkokba, így helyezték el az állatok többségét, sok éves hűséges szolgálatuk után.

(forrás: divecenter)

Szólj hozzá

hatalom delfinek haditengerészet Egyesült Államok Közel-Kelet