2015. ápr 26.

"Már él az első 1000 éves ember": örök élet egy nemzedéken belül?

írta: vigyazo
"Már él az első 1000 éves ember": örök élet egy nemzedéken belül?

Biogerontológia: kiküszöbölnék az öregedést

cropped-newhead.jpg

Valószínűleg az első 1000 éves ember ma már itt él köztünk - állítja egyre több kutató, akik úgy vélik, a most zajló biológiai forradalom lehetővé teszi az emberek számára az örökké tartó fiatalság megtapasztalását. Természetesen köreikben sem mindenki ilyen hiperoptimista, a brit Telegraph például a napokban közölt egy írást Dr Alex Zhavoronkovról, a Biogerontology Research Foundation (Biogerontológiai Kutatás Alapítvány) igazgatójáról, aki arra számít, hogy 150 évig fog élni

Egy másik neves képviselőjük Aubrey de Grey – egy cambridge-i gerontológus, a californiai Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS) kutatási alapítvány társalapítója viszont sokkal derűsebbnek látja a jövőt.

aubrey-de-grey.jpeg

De Grey kutatásai azt vizsgálták, hogyan lehet eljutni az alapszintű élethosszabbítástól – amit ő 30 évben határozott meg középkorú embereken alkalmazva – az öregedés feletti valódi győzelemig, azaz addig, amíg megszűnik a kapcsolat az életkor és az elhalálozás, illetve a megbetegedés valószínűsége között. „A technológia gyorsabban fog fejlődni, mint ahogy a maradandó öregedési faktorok utolérnek bennünket.” – állítja. 

„A célom először is az, hogy megszabaduljunk a halhatatlan szó használatától, mert nemcsak rossz, hanem rettentően káros is”

mondta a Motherboardnak. Ő ugyanis nem a halál teljes kizárását kívánja elérni, hanem pusztán azt, hogy az öregedés abban ne játszon szerepet. Ehhez azt a károsodást szeretné visszafordíthatóvá tenni az emberben, amit a fizikai elhasználódás eredményez. Azt állítja, hogy ez a károsodás a betegségek okozója, és egészen a születéstől kezdve halmozódik a szervezetben. Úgy gondolja, az öregedés egy betegség, ami visszafordítható.

De Grey szerint nagy eséllyel már ma is a Földön jár az az ember, „Ha megkérdeznék tőlem, hogy megszületett-e már az az ember, aki képes lesz megmenekülni az öregedést kísérő folyamatos elgyengüléstől, azt mondanám, hogy ennek az esélye nagyon magas, körülbelül 80%”.

hqdefault.jpg

A hosszú élet eléréséhez de Grey egy terápiát fejlesztett ki azon sejteknek a megölésére, amelyek már képtelenek az osztódásra, lehetővé téve, hogy az egészséges sejtek szaporodjanak és feltöltsék a szöveteket. 

„Képesek leszünk egy lépéssel a probléma előtt járni és addig fiatalítani az adott embert, ameddig csak akarjuk” – mondta. 

„Az igazán nagy áttörést akkor fogjuk elérni, amikor egy középkorú egéren elvégezhetjük a fiatalító kísérletet. Ha egy egéren sikerül megvalósítani, az emberek tudni fogják, hogy rövid időn belül rajtuk is el tudjuk végezni ugyanezt. Tehát ez a célom, és úgy gondolom, nagy esélyünk van arra, hogy 6-8 év múlva eljussunk idáig.”

Amerikában többek között az emberélet és a fizikai képességek kiterjesztését célzó transzhumanista mozgalomnak már pártja is van, a róluk szóló írásainkat elolvashatod itt és itt és itt.

(írta: siera)

Szólj hozzá

orvostudomány transzhumanizmus kvantum örök élet Aubrey de Grey