2015. ápr 28.

65 éves, 13 gyermeke van, most négyes ikreket vár

írta: vigyazo
65 éves, 13 gyermeke van, most négyes ikreket vár

Szabad-e bármi áron gyereket vállalni?

rau3.jpgA 65 éves Annegret Raunigk a legidősebb nő a világon, aki négyes ikreket vár, és ezzel komoly vitát váltott ki Németországban. Raunigk terhessége téma internetes fórumokon és tévéműsorokban egyaránt. Az angol-orosz szakos tanárnőt túlnyomó részt kritika éri, kevés támogató visszajelzés mellett. Orvosi szakértők és politikusok is bírálták, akik felelőtlennek és vállalhatatlannak tartják a döntését, mi több, óva intették a többi nőt attól, hogy ilyen idős korban mesterséges megtermékenyítésre vállalkozzon.

A németországi korlátozások miatt egy ukrajnai klinikában került sor a beavatkozásra. A spermát donorok biztosították, viszont váratlanul a négy megtermékenyített petesejt embrióvá fejlődött. Az esély egy természetes négyes terhességre egyébként egy a 13 millióból.

„Nagy aggodalommal figyelem ezt a kétes ügyet – nyilatkozta Karl Lauterbach vezető szociáldemokrata politikus az ötödik hónapban járó terhességről. – Nem engedhetjük, hogy ez bárki számára minta legyen, nem tehetünk meg bármit csupán azért, mert orvosilag képesek vagyunk rá”.

birgit-schrowange-trifft-annegret-raunigk.jpg

Lauterbach legfőbb problémája, hogy az ügy átlépte az orvosi és etikai határokat. „Tapasztalatból tudjuk, hogy idős korban a mesterséges megtermékenyítés jóval magasabb eséllyel jár koraszüléssel és kis testsúlyú babákkal, ráadásul nagy eséllyel okoz maradandó károsodást az anyukában is”.

Lauterbach kifejezte abbéli reményét, hogy a terhesség széleskörű társadalmi vitát generál majd.

A szülővé válás korhatára egyre jobban kitolódik, és ez egyre nagyobb kockázatokkal jár.

A Raunigk-ügyben három jelentős kockázati tényező merül fel: az anya kora, a mesterséges megtermékenyítés és a négyes ikrek. Ráadásul mindhárom magas kockázati tényező a várandósságot tekintve. 

Frank Louwen, a Német Szülész és Nőgyógyász Társaság titkára az eljárást felügyelő ukrajnai orvosokról is nagyon kritikusan nyilatkozott. "Már az is hiba, hogy engedték a négyes terhességet. De az, hogy egy 65 éves nőt termékenyítettek meg négy embrióval, nem sokkal több, mint egy kísérlet, hogy bebizonyítsák, lehetséges ilyet csinálni. És ez engem zavar" - nyilatkozta a Spiegelnek.

vierlinge_mit_65_ich_lebe_so_wie_ich_moechte-schwangere_in_kritik-story-448282_630x356px_2_nglwhghy_wxt.jpg

Annegret Raunigk és különböző apáktól valamint mesterséges megtermékenyítésből származó gyermekei

Jens Spahn, a kereszténydemokraták egészségügyi szakértője is gondatlannak tartja a nőt. „Még akkor is, ha orvosi szempontból megvalósítható, fel kell tenni a kérdést: megéri? Kétlem.”

Raunigk azonban fittnek érzi magát és reméli, hogy ez így is marad.

Úgy vélem, mindenkinek úgy kell élnie az életét, ahogyan emberek ezrei élnek ezzel a lehetőséggel, nekem is jogom van hozzá”. 

Raunigk azután hozta meg döntését, hogy a legkisebb lánya, a 9 éves Leila kistestvért kért tőle. A négyes ikrek várhatóan augusztusban születnek - nagy eséllyel császármetszéssel -, épp, amikor az anya hivatalosan eléri a  nyugdíjas kort. A statisztikák szerint azonban a hármas és négyes ikrek átlagosan 11 héttel korábban születnek.

spanyol.jpg

Ha minden jól megy, Raunigk lesz a valaha élt egyik legidősebb kismama. A rekordot a spanyol María del Carmen Bousada de Lara tarja, aki 2006-ban majdnem 67 évesen adott életet - szintén mesterségesen megtermékenyített - iker fiainak.

(írta: ombra)

Szólj hozzá

család terhesség ikrek mesterséges megtermékenyítés kvantum