2015. ápr 30.

Drakulától az Alkonyatig: tinik és a vörös mágia

írta: vigyazo
Drakulától az Alkonyatig: tinik és a vörös mágia

Miért hódítanak újra a vámpírok?

underwold_00.jpgHabár a vámpírok és a hozzájuk hasonló lények már az ókorban is ismertek voltak, mégis a leghíresebb vérszívó az ír származású Bram Stoker 1897-es regényének főhőse lett. Stokert nem csupán saját fantáziája inspirálta, hanem egy Drakula ragadványnevű havasalföldi román fejedelem története is. A viktoriánus kor népszerű fantasy regénye olyan műfajt teremtett, ami ma újra világsiker. Szakemberek szerint a fiatalok körében azért elterjedtek és divatosak a vámpírok, mivel ezek a lények a történetekben ki tudják játszani a halált, örökre szépek és fiatalok tudnak maradni, és örök szerelemre tudnak találni.

A Segesváron született III. Vlad, közismertebb nevén Vlad Tepes, azaz „Karóbahúzó" Vlad, a Luxemburgi Zsigmond által alapított sárkányos lovagrend tagja volt. Románul a sárkányt, illetve az ördögöt a „dracul” névvel illetik – ebből alakult ki a Drakula név. A Tepes név onnan ered, hogy ellenségeit és engedetlen alattvalóit karóba húzással végeztette ki. Uralkodása alatt még a kis értékű lopásokért is halál járt. A gróf nem vetette meg a csonkítást és a nyúzatást sem – így érthető módon a lefejezés egy kegyes halálnemnek minősült akkoriban.

220px-vlad_tepes_001.jpg

Katonai pályafutását is kegyetlenkedések sora kíséri. Hunyadi János 1456-os halálát követően betört Erdélybe, emberei felgyújtották Brassót, az ott élő magyarokat pedig bezárták egy csűrbe, majd azt is lángba borították, az ott élő szászokat pedig karóba húzták. Tepes a török ellen is harcolt. A leghírhedtebb csatája 1461-62 telén történt, amikor elfoglalta Gyurgyevót, majd a feljegyzések szerint 38 ezer foglyot öletett le a Duna mentén. Halálával kapcsolatosan megoszlanak a vélemények. Egyesek azt állítják, hogy a törökök elleni harc során esett el, míg mások szerint hűtlen bojárok ölték meg a rettegett zsarnokot. A sors iróniája, hogy halála után feje - egyesek szerint Mátyás ajándéka volt - török kézre került, akik számára az ördög fölötti hatalom bizonyítékául szolgált.

Stoker Drakulája tehát bőven rászolgált a hírnévre.

Magyar vonatkozásban Lugosi Béla volt az első és leghíresebb Drakula, akit még temetésén is a vámpír ruhájában bocsátottak a föld alá.

lugosi_bela.jpg

A nagy sikert aratott hollywoodi Underworld filmeket Magyarországon forgatták, melyben több magyar is játszott. Ezekben a filmekben a Corvin dinasztiához kapcsolták a vámpírság eredetét - III. Vlad egyik felesége Mátyás unokatestvére volt.

Miért vonzó nemzedékeken át a vámpírirodalom?

Társadalomtudósok szerint a fiatalok körében azért elterjedtek és divatosak a vámpírok, mivel ezek a lények ki tudják játszani a halált, örökre szépek és fiatalok tudnak maradni, és örök szerelemre tudnak találni.

Egyébként Stoker is rájátszott a vörös mágiára könyve írásakor, mivel Viktória királynő korában kevésbé jelenhettek meg nyíltan szexuális tartalmak. Drakula feleségei felé a könyv nyugtalanító vonzalmat, egyfajta delejességet ébreszt - „amitől kívánság ébredt fel bennük”. Ezek a motívumok szinte az összes vámpíros filmben fellelhetőek a mai napig. Tehát ez az egyik fő oka annak, hogy rákapnak az emberek és főleg tinédzser lányok az ilyen „romantikus” irodalomra.

Sok tini a könyv olvasása közben megfeledkezik arról, hogy ő ember, és a továbbiakban vámpírként definiálja önmagát – egy mesevilágban él, melyben ő lesz a főhős, aki átlagfeletti képességekkel rendelkezik.

Íme egy 16 éves lány nyilatkozata:

„Én írok egy vámpíros blogot, és sok gyerek hisz vámpírnak, leveleikben kivétel nélkül arra kérnek, hogy tegyem őket is vámpírrá. Ha megkérdem, hogy miért akarnak azok lenni, legtöbbször két választ adnak rá. Az egyik, hogy olvasták az Alkonyatot, és jó lehet annak lenni, a másik az, hogy nem akarnak iskolába járni!”

A másik hatás, amikor a vámpíros film hatására olyan módon beleéli magát valaki a történetbe, hogy ilyenfajta szörnyként kezd el ő is viselkedni.

Ennek egyik példája, mikor egy Daniel Sterling nevű férfi és barátnője 1994-ben megnézték az Interjú a vámpírral című filmet. A férfi teljes mértékben a film hatása alá került. A lány hajnali háromkor arra ébredt, hogy barátja őt bámulja, és ezt mondta: „Ma éjjel meg fogsz halni. Megöllek, és kiszívom a véredet.” A lány nem vette komolyan a kijelentést, de többé nem ébredt fel.

De más példa is van arra, hogy emberek (köztük sok fiatal), elkezdi vámpírnak definiálni önmagát, és vérfagyasztó bűncselekményeket követ el, mint akár „elődjük”: Vlad Tepes.

(írta: Sztrady)

Szólj hozzá

vámpír hollywood drakula okkultizmus alkonyat Erdély szerintunk