2015. máj 01.

Afrikai franchise-kalifátust alapított a Boko Haram

írta: vigyazo
Afrikai franchise-kalifátust alapított a Boko Haram

A kereszténygyilkos stratégiát az ISIS-ról mintázzák

bhisis.jpgA Boko Haram vezetői egy Twitteren megosztott arab nyelvű hangüzenetben hivatalosan is esküt tettek az ISIS melletti lojalitásukra. A szervezet nevet is változtatott: ezután az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartományának (ISWAP) nevezik magukat. Az afrikai iszlamista terrorszervezet is követi az ISIS keresztények kiirtására irányuló stratégiáját, így Nigériában 70 millió Jézus Krisztusban hívő ember élete került emiatt veszélybe.

A terrorcsoport gyilkos rohamot indított Nigéria északkeleti részen, és behatolt az országgal szomszédos Csád, Kamerun és Niger területére. Egy április 7-ei támadás során iszlamisták legalább 24 embert öltek meg Nigéria Borno államában keresztény prédikátoroknak álcázva magukat. Az ENSZ elítélte a támadást és nemzetközi együttműködés kialakítását szorgalmazta a csoport legyőzése érdekében.

„A Boko Haram vélhetően a legveszélyesebb iszlám szélsőséges csoport a világon”

- mondta Nina Shea, a Hudson Intézet Vallásszabadság Központjának igazgatója.

Szakértők aggodalmukat fejezik ki a történtek kapcsán, mondván hogy ezek a támadások egy nagyszabású keresztényellenes trend részei, melynek célja, hogy ellenőrzésük alá vonják Nyugat-Afrikát. „Ez a Boko Haram stratégiája”, állítja David Curry, a világ minden tájáról érkező keresztény menekültekkel foglalkozó Open Doors USA non-profit alapítvány vezetője. „Ezek a támadások csak fokozódni fognak.”

Bár a Boko Haram eddig is brutális hatékonysággal gyilkolta le ellenségeit, vallásszabadságot védő szervezetek képviselői szerint a Boko Haram most arra törekszik, hogy lemásolja az Iszlám Állam keresztények és nem-muszlimok kivégzésére irányuló szíriai és iraki törekvéseit. „Egy színtiszta Iszlám Államot akarnak.” – mondja Nina Shea.

Megfigyelők szerint a Boko Haram hosszú távon is fenyegetést jelent a térség stabilitására. Aktivisták és nemzetközi szervezetek már régóta sürgetik az Egyesült Államok beavatkozását, annak érdekében, hogy szövetségeseikel együtt támogassák a helyi erők küzdelmét a Boko Haram ellen, Az Egyesült Államok azonban  csak korlátozott segítségnyújtást ajánlott. Idén februárban az Amerikai Különleges Erők afrikai divíziójának parancsnoka azt mondta, hajlandóak megosztani kommunikációs és hírszerzési eszközeiket. Shea ennek ellenére bízik abban, az Egyesült Államok és szövetségesei a jövőben jobban segítenek. „Ki kell képeznünk egy olyan elit alakulatot, akik fel tudják szerelni ezeket a csapatokat.” – mondta.

Eközben Nigéria újonnan választott muszlim elnöke Muhammadu Buhari azt ígéri, hogy kíméletlen lesz a Boko Harammal szemben.elections.jpg

Buhari megválasztását elsősorban az egyre romló közbiztonság miatti tiltakozás segítette. A választók annak ellenére is az urnákhoz járultak, hogy a Boko Haram a választások erőszakkal való megzavarásával fenyegetett.

(írta: filo)

Szólj hozzá

afrika hatalom nigéria keresztényüldözés ISIS boko haram