2015. máj 09.

Sáskaraj-hadművelet: elkészült a drónok új generációja

írta: vigyazo
Sáskaraj-hadművelet: elkészült a drónok új generációja

Egy rakétával indítják az egész flottát

1.jpg

Az amerikai haditengerészet technológiai kutatásokért felelős részlege április elején egy videót tett közzé ( az úgynevezett LOCUST (Low Cost Unmanned Aerial Vehicle Swarming Techology) nevű program első teszteléséről. A tavaly bejelentett LOCUST (Sáska) programja olyan automata drónrajok kifejlesztését tűzte ki célul, amelyekben néhány tucat repülő drón képez egy sáskarajhoz hasonló csoportot, és ezek önműködően hajtják végre az ellenség megsemmisítését.

A raj tagjai folyamatosan kommunikálnak, információkat osztanak meg egymással, minden drónnak megvan a saját szerepe (mint egy focicsapatban a különböző posztok), így együttesen tudnak végzetes támadást végrehajtani – és ehhez nem szükséges a földi irányítás sem. Ez jelentős előrelépést jelent az úgynevezett UAV-k, azaz ember nélküli légi járművek (unmanned aerial vehicle) fejlesztésében, ugyanis önműködő csoportról van szó. Az új drónrajok jelentősen megkönnyítik majd az anyahajók védelmét, kilőhetők lesznek hajókon kívül repülőgépekről vagy bármilyen felületről, ahol a kilövő rakétaállomás elfér.

 „A jelenlegi demonstrációk fontos lépést jelentenek a 2016-os hajókról induló, 30 gyors indítású autonóm módon támadó UAV-k tesztelésében.” – mondja Lee Mastroianni, a program vezetője.

Ilyen szinten önműködő repülőrajok még sosem készültek eddig…

"Az UAV-k, amelyek bővíthetők és átalakíthatók, fel fogják szabadítani más tevékenységekre az ember által irányított repülőgépeket és a hagyományos fegyverrendszereket, egyúttal a harcoló alakulatokhoz képest kisebb kockázat mellett sokszorozzák meg a tűzerőt.” – teszi hozzá.

A LOCUST programot irányító Haditengerészeti Kutatás Hivatala szerint a forradalmi technológia sokkal előnyösebb a távirányítású UAV-khez képest. Mindezzel együtt továbbra is szükség lesz készenlétben álló emberi személyzetre a biztonság kedvéért, akik szükség esetén beavatkozhatnak és átvehetik az irányítást a rendszer felett. Az új dróntechnológia az elmondottakon kívül további előnye, hogy nagymértékben csökkenti a költségeket, ezért a következő 10-15 év során az autonóm fegyverek jelentősége és szerepe egyre nagyobb mértékben fog növekedni – állítja stratégiai elemzésében Jonathan Greenert tengernagy, a tengerészeti hadműveletek vezetője.

Érdekes, hogy nem a LOCUST az első technológia az önműködő UAV-rajok kifejlesztésére: a CODE (Collaborative Operations in Denied Environment) nevű program már régebb óta azt tűzte ki célul, hogy egyetlen pilóta irányíthasson számos drónt egyszerre a saját repülőgépe mellett.

Januárban az amerikai katonaság nyilvánosság elé tárta stratégiai fejlesztéseit, amelyek drámaian megváltoztathatják a drónokkal folytatott harcokat. Ezeknek az új stratégiáknak tehát az a lényege, hogy az UAV-kat csoportos harci fegyverré alakítják – ahogy ezt a LOCUST és a CODE technológiák kifejlesztése is egyértelműen jelzi.

(írta: julius)

Szólj hozzá

usa fegyverek kvantum drón