2015. jún 03.

Csodagyerek Kaliforniában: 3 diploma 11 évesen

írta: vigyazo
Csodagyerek Kaliforniában: 3 diploma 11 évesen

Irány a Nobel-díj és az amerikai elnökség

tanishq-abraham-etudiant-diplome.jpg2015 májusában a 11 éves, indiai származású Tanishq Abraham megszerezte harmadik oklevelét a sacramentói American River College-ban. Miután 2014 júniusában sikeresen befejezte középiskolai tanulmányait, idén májusban átvehette a matematika, fizika és általános tudományok területén szerzett bizonyítványait, így még egy lépést tett afelé, hogy megvalósítsa egyik álmát: Nobel-díjas kutatóorvos szeretne lenni - adta hírül az NBC. Az American River Collage szóvivője szerint lehetséges, hogy a kis Tanishq a legfiatalabb diplomás az intézmény történetében.

A csodagyereknek kikiáltott Tanishq átlagos értelmiségi családban született, édesapja szoftver mérnök, édesanyja pedig állatorvos. A kisfiú 4 éves korától otthon tanul édesanyjával, mivel az általános iskolai tanulmányok túlságosan unalmasak voltak számára. Úgy tűnik az édesanya sikeresen vette át az iskola szerepét, hiszen fia 7 évesen már beiratkozott az Egyetemre, lánya Tiara pedig hamarosan bátyja nyomdokaiba lép. Minkét gyermek a zseni kategóriába tartozik - már ami az intellektualitásukat illeti - és évek óta tagjai a MENSA nevű szervezetnek, mely azokat a kimagasló intelligenciájú embereket kívánja magába tömöríteni, akik az emberiség felső 2 %-ba tartoznak. A MENSA által kidolgozott IQ teszten Tanishq (99.9%) és Tiara (99%) is igen magas eredményt értek el, így azonnal felvételt nyertek a tagok közé.

Persze a magas intelligencia még egyáltalán nem jelent zsenialitást

Csodagyereknek ugyanis azokat a 13 évesnél fiatalabb gyermekeket nevezzük, akik életkorukat jóval meghaladó, felnőtt szintű tudással, képességekkel, adottságokkal rendelkeznek legalább egy területen. Ahhoz viszont, hogy valakiről egyáltalán kiderüljön, hogy zseni, illetve, hogy a képességeit fejleszteni is tudja, több dolognak egyszerre kell megvalósulnia: szükséges a megfelelő fizikai és szellemi érettség, a szülők támogatása, valamint olyan társadalmi közeg, ahol e tehetsége ki tud bontakozni.17996636015_c34a277f66_o.jpg

Örökölhető az intelligencia?

Felmerül a kérdés, hogy a genetikának van-e köze az intelligenciához? Egyes genetikusok szerint nincs, de úgy tűnik, hogy nagyobb valószínűséggel születik tehetséges gyermek olyan családban, ahol a szülők magas intelligenciával rendelkeznek. Ezt a megfigyelést tekintette Robert Graham kutatóorvos is egy különleges kísérlet alapjának, amikor is olyan spermabankot hozott létre, ahol csak magas intelligenciával rendelkező emberek genetikai állományát őrizték, így „biztosítva”, hogy a születendő gyermek kimagasló eredményeket érjen majd el. A program a 80-as években indult el Amerikában, és a nagy közfelháborodás sem tudta megakadályozni ezt a fajta „emberkísérletet”, mindaddig, míg hiba nem csúszott a gépezetbe: egy kiváló génekkel rendelkező szülőpárnak a program keretében két zseniális gyermeke mellé harmadiknak egy autista kisfiú született. Az eset annyira megrázta dr. Graham-et, hogy ez után leállította a projektet, és élete végéig visszavonultan élt, miközben a spermabankban felhalmozott emberei génállományt illetve a kutatás dokumentumait megsemmisítették.

Áldás vagy átok zseninek lenni?

Abban minden érintett szülő egyet ért, hogy nem könnyű zseni gyereket nevelni. Ezek a gyermekek felnőttekre jellemző kommunikációval, szókinccsel és gondolkodásmóddal rendelkeznek, emellett jellemzően kiváló humorérzékük is van.

A 11 éves Tanishq Abraham bemutatkozik igényes humorérzékével

Ezzel együtt mégiscsak gyerekek, akik bár gyorsabban fejlődnek mint társaik, éppen ezért hamarabb is fáradnak, érzelmeik gyakran labilisabbak, miközben hamarabb alakul ki a saját szabályrendszerük, így aztán hamar kerülnek konfliktusba a szülőkkel amiatt, hogy a saját elképzelésük szerint diktálnak – Gazda Enikő pszichológus szerint. Jellemző az is, hogy inkább felnőtt barátaik vannak, mivel kortársaikkal nem könnyen tudnak egy hullámhosszra kerülni, miközben ők épp úgy vágynak a gyermeki élményekre, mint minden más velük egy korú. Tanishq például nem csak termetével és fiatal korával tűnt ki a diplomaosztó ünnepségen évfolyamtársai közül, hanem azzal is, hogy nyakában színes sál volt, sapkáján pedig a Toy Story 2 című meséből egy játékűrhajó díszelgett.

Tanishq a diplomaosztóján 

Ha elérte tudományos álmait az Egyesült Államok elnöke szeretne lenni

-nyilatkozta Tanishq.

Hogy ezek a csemeték felnőttként mit tudnak majd kezdeni zsenialitásukkal az egyénileg eltérő, de tény, hogy nagy álmaik nem csak a szüleiknek vannak, hanem a kis csöppségeknek is. Ezek a gyermekek általában a reáltudományok területén érnek el kimagasló eredményeket, így nem meglepő, hogy a Tanishq is ezen a területen mozog otthonosan. Az ő hosszú távú tervei között az szerepel, hogy bejusson a Stanford Egyetemre, ahol orvostudományokat tanulhat, s így később híres kutatóorvos lesz. 

(Szerző: Aretti)

Szólj hozzá

india kvantum csodagyerek USA érték/ítélet Tanishq Abraham American River College MENSA