2015. jún 15.

Trükkös álházasságok

írta: vigyazo
Trükkös álházasságok

Szép jövő helyett rabszolgasors

jo-kep.jpgÉvente több ezer szegény családból származó nőt csábítanak színlelt házasságokba, főleg Európában: Németországban, Írországban, Franciaországban és legjellemzőbben Nagy-Britanniában. Minden kockázat ellenére sokan vállalják ezt az egyezséget a nyomorból való kitörés és egy jobb élet reményében. Általánosságban azonban a „menyasszonyok” embercsempészet áldozataivá válnak, jogaiktól megfosztva és gyakran prostitúcióra kényszerítve.

A legtöbb esetben olyan ázsiai (főként pakisztáni) és afrikai bevándorlók keresnek áltársat, akik az Európai Unió területén szeretnének munkát vállalni, illetve akik a lejárt tartózkodási engedélyük ellenére még maradnának az öreg kontinensen. A házasság egyfajta kiskapu a számukra, hogy megkerülve a törvényeket elkerüljék a kitoloncolást és ily módon továbbra is nyugodtan és legálisan tudnak tartózkodni a befogadó országban. A megkeresett nőknek ezek a férfiak pénzt ígérnek, vagy egyszerűen csak az embercsempészektől vásárolják meg őket, valamint az odautazásuk költségét is biztosítják. A menyasszonyjelölteket a megérkezésüket követően általában fogva tarják mindaddig, amíg alá nem írják az esküvői iratokat. A frigy után a mézeshetek helyett az újdonsült feleségeknek rá kell döbbenniük: csapdába kerültek egy idegen országban, becsapottan, pénz nélkül.

kep3.jpg

A kimondott „igen”-nek nagy ára van...

Allan Doherty, a „Hope for Justice” alapítvány vezetője ezeken a bajbajutott nőkön szeretne segíteni. Ő úgy gondolja, hogy a szegénység és a félelem sodorta őket ebbe a sorsba.

Amikor eljutnak arra a pontra, hogy nem akarják tovább csinálni, akkor az embercsempészek közbelépnek, és minden lehetséges módon megpróbálják visszatartani őket. Akár az otthon maradt családtagokat is megfenyegetik.

- mondja Doherty.

Klara Balogova Szlovákiában nőtt fel egy szegény roma telepen. 18 évesen elhagyta az otthonát, hogy Nagy-Britanniába utazzon egy férfihoz, akit soha nem látott azelőtt. Ahogy megérkezett Angliába, a vőlegény minden iratát elvette. Az esküvő után a „férje” teljesen magára hagyta, semmije se maradt. A nőnek végül sikerült hazatérnie, ám ő a történtek ellenére visszavágyódik.

Százszor jobb volt nekem Angliában, semmi jó nincs itt. Vissza szeretnék menni oda.

- állítja Klara.

Klaraéhoz hasonló történetek azonban nemcsak külföldön vannak. Számos magyar áldozatról tudunk, valamint az embercsempész társaságok szervezői között is akadtak honfitársaink.

Walesben egy magyar nőt például pár perccel az esküvője előtt vittek el a rendőrök még 2011-ben, mert 400 fontért cserébe hajlandó lett volna összeházasodni egy lejárt vízumú pakisztáni férfival.

(Forrás: ATV, 700-as klub)

(Szerző: be.strong)

Szólj hozzá

embercsempészet Európai Unió érték/ítélet álházasság női prostitúció emberablás Hope for justice