2015. júl 04.

Breaking! Alföldi Róbert a Bibliát magyarázza!

írta: vigyazo
Breaking! Alföldi Róbert a Bibliát magyarázza!

A Pride Magyarországon is megosztja a keresztény világot

alfoldi.jpg

A Budapest Pride megnyitóján Alföldi Róbert új, teológiai szerepkörre vállalkozott: a Bibliát értelmezte. Bár a média a népszerű színész-direktor beszédéből a főpolgármesternek küldött üzenetét emelte ki, legalább ilyen figyelemre méltó volt, ahogy a tőle ismert ellenállhatatlan magabiztossággal vezette le, miért kellene a keresztényeknek a Szentírás alapján támogatniuk a melegfelvonulást. A kérdés Magyarországon is megosztja a keresztény világot: vannak csoportok, akik bejelentették: részt vesznek a Pride-on, a pannonhalmi főapát középutas álláspontot vall, míg mások szerint a melegházasság törvénybe iktatása “katasztrofális döntés”. Érvek pro és kontra.

“Szeretet mindenek felett”

“Nem vagyok büszke rá, hogy meleg vagyok, és nem szégyellem, ez számomra normális és természetes állapot, ahogyan az is, ha valaki heteroszexuális, és olyan normális, mint minden fajta szerelem” - mondta a hvg.hu összefoglalója szerint a másságát nyíltan vállaló Alföldi, aki azonban nem állt meg a személyes állásfoglalásnál. A színész-rendező így folytatta:

a Biblia sem szól másról, mint a szeretetről, mégpedig arról a szeretetről, amely nehéz

mondta Alföldi. “Az a szeretet, amely két ember egymásnak szóló elkötelezettségéről szól, számomra normális. Ez nem magától értetődő egy olyan országban, amely sokszor deklarálta magáról, hogy keresztény ország. Én a szeretetet veszem észre a világból és nem azt, hogy kik és hogyan szeretik egymást.”

Alföldi Róbert álláspontját osztja a Keresztények a melegekért Facebook-csoport is. A nemrég indult - és mintegy 150 támogatóval rendelkező - kezdeményezés keresztényeket toboroz a Pride-on való részvételre.

“Terméketlen állapot”

Árnyaltabb véleményt fogalmazott meg Várszegi Asztrik a SzemLélek blogon megjelent interjúban. A beszélgetés témája a pannonhalmi bencés gimnázium tanára által elkövetett zaklatás volt - amiért a főapát bocsánatot kért -, de Várszegi a homoszexualitásról is elmondta véleményét:

varszegi.jpg

“Rendtársam, Hume bíboros gondolatát tartom irányadónak: az Isten és az ember – de főleg az ember – sokkal nagyobb titok annál, minthogy a szexualitásra redukáljuk a lényegét. Ebből számomra a személy feltétlen tisztelete következik, még akkor is, ha fenntartásaim vannak a nemi identitásával kapcsolatban.

Azt is gondolom ugyanakkor, hogy a homoszexualitás terméketlen állapot, és talán pont az illetőknek okozza a legnagyobb gondot, fájdalmat, amint ennek az ellenkezőjét próbálják bizonygatni.

Van homoszexualitás, nincs bennem ítélet. Ferenc pápa mondta magáról egy interjúban: ki vagyok én? Egy bűnös ember. Magam sem mondhatok mást önmagamról.” - mondta a pannonhalmi főapát.

“Van mit védelmeznünk”

A keresztények felelősségét hangsúlyozza az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának egykori alelnöke, Mészáros István László a héten megjelent véleménycikke is. A szerző a Hetekben megjelent írása az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak a melegházasság engedélyezéséről szóló döntésének következményeit értékeli:

meszaros_istvan.jpg

“A hagyományos értékeket képviselő, gyermekeik és nemzetük jövőjéért felelősséget érző embereknek, különösen a keresztényeknek ideje felébredniük. A meleglobbi sikeres előretörése ítélet a fogyasztói, a csak önmaga jólétére koncentráló, illetve a társadalomba belesimuló, megalkuvó, „kulturális kereszténység” fölött is. Figyelmeztető jel!

A keresztényeknek véget kell vetniük a befelé fordulásnak, az önfeladó konfliktuskerülésnek.

Meg kell erősítenünk a hitünket és identitásunkat, és bátran ki kell állnunk értékeink mellett. Az ízét vesztett só semmire sem jó, csak arra, hogy „kidobják és eltapossák az emberek!” Ne legyen kétségünk, az amerikai döntés felhajtóerejét meglovagolva a nemzetközi meleglobbi még nagyobb intenzitással igyekszik majd a neki eddig ellenálló országokat ostromolni. Mi még állunk, van mit védelmeznünk!”

Mészáros szerint ebből a szempontból Magyarország pozitív példa:

A magyar Alaptörvény – ismert hibái ellenére – a házasságot férfi és nő között létrejött életközösségként rögzíti, és hitet tesz a házasság és a család mint „a nemzet fennmaradásának alapja” védelme mellett.

“Katasztrofális döntés" 

24 óra alatt 3400-an osztották meg a Facebookon a valasz.hu Ruff Tibor filozófus-teológussal készült interjúját. Ruff így összegezte a Hit Gyülekezete álláspontját a kérdésben:

ruff_tibor_lead_fill_850x370.jpg

“Mi abban hiszünk, hogy a Szentírás a Teremtő Isten örökké, minden korszakban érvényes Szava. A homoszexualitás a Biblia szerint súlyos bűn, amely mögött démonológiai, spirituális, lelki problémák is meghúzódnak általában. Legjobb, ha idézek két példát:

‘Férfiúval ne hálj úgy, amint asszonnyal hálnak; utálatosság az.’ (Mózes 3. könyve 18:22) ‘Az ő asszonynépeik is elváltoztatták a természet folyását természetellenesre; hasonlóképpen a férfiak is elhagyván az asszonynéppel való természetes élést egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedvén, és az ő tévelygésüknek méltó jutalmát elvevén önmagokban.’ (Pál levele a rómaiakhoz 1:26-27)

Nem fogadjuk el, hogy veleszületett, génekbe kódolt kényszerhelyzet lenne, manapság ugyan hangsúlyozzák ezt, de úgy tudjuk, ezt tudományosan nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani vagy pláne ennyire determinisztikusan értelmezni. Ezért a homoszexualitás elítélésekor nem ugyanarról van szó, mint a rasszizmus esetében, amit a propaganda sulykol; a két dolog valójában más szinten van.

A Biblia azt támasztja alá, hogy a homoszexualitás választott életforma, amely ilyen tömegméretekben és törvényesítve mindig a jóléti társadalmak civilizációs terméke.

Szólj hozzá

homoszexualitás pannonhalma melegházasság Hit Gyülekezete Pride Alföldi Róbert Ferenc pápa meleg-lobbi érték/ítélet Mészáros István László Várszegi Asztrik Ruff Tibor