2015. júl 08.

"Kelet Jeruzsáleme": Brutális templomrombolások, keresztdöntések

írta: vigyazo
"Kelet Jeruzsáleme": Brutális templomrombolások, keresztdöntések

A kínai kommunisták háborút indítottak a független keresztény egyházak ellen

china23_2894442b.jpgA kínai felsőbb vezetés nem nézi tétlenül a kereszténység térhódítását a kommunista államban. A földalatti és titkos gyülekezetek ellen eddig is keményen fellépett a kormány, az elmúlt években azonban a saját ellenőrzésük alatt tartott közösségeket sem kímélték. 

Nem mintha eddig olyan könnyű lett volna az ottani hívők helyzete, hiszen pl. a keresztény Hazafias Mozgalom esetében a Kommunista Párt rendelkezik a végső döntéssel, hogy többek között ki és mit taníthat, hány ember keresztelkedhet meg évente, hol lehet dicséretet énekelni számolt be a billionbibles.com.

kina_protestans.jpg

A jelentős keresztény kisebbséggel rendelkező Zhejiang (Csöcsiang) tartományban 2014 kezdete óta a helyi hatóságok eddig 35 katolikus és református templomot dózeroltattak le, továbbá több mint 400 keresztet távolíttattak el különböző keresztény ingatlanokról. A májusban nyilvánosságra hozott 36 oldalas hatósági rendelet értelmében – melyben a látványos és nagyméretű kereszteknek üzennek hadat a helyi szervek – további akciókra lehet számítani.

rom_templom2.png

A „Kelet Jeruzsáleme” névvel is illetett Wenzhouban a kínai kormány lerombolt egy megközelítőleg 4 millió dollár értékű megatemplomot, épület nélkül hagyva ezzel hívők ezreit. A többszintes komplexum a keresztény Hazafias Társasághoz tartozott, melyet ugyan a közösség egy másik helyen újraépíthet, azonban a kompenzáció csupán az ingatlan értékének egyhatodát éri el. Arra a jogos kérdésre, hogy mi áll a történtek hátterében, a China Outlook próbált választ találni.

kina-hivok.jpg

A Krisztusban hívők száma azonban a jelentős kormányzati ellenszélben is napról napra növekszik Kínában. A Pew Research Centre 2011-ben még kb. 67 millió fősre becsülte a kommunista országban található keresztény kisebbséget, ez a szám jelenleg minden bizonnyal még nagyobb lehet.

(Írta: be.strong)

Szólj hozzá

hit kommunizmus hatalom keresztényüldözés Kína Kereszténység templomrombolás érték/ítélet