2015. júl 09.

A Nagy Testvér mégsem figyel? – Anonim csevegőprogram Svájcból

írta: vigyazo
A Nagy Testvér mégsem figyel? – Anonim csevegőprogram Svájcból

WhatsApp és Google Hangout helyett itt a Threema!

maxresdefault_8.jpgAz NSA lehallgatási botrányai és a Facebook felhasználóiról való adatgyűjtéséről szóló hírek után nem volt kérdés, hogy egyre népszerűbbek lesznek azok a programok, amelyek anonimitást és illetéktelenek hozzáférésének megakadályozását ígérik a felhasználóiknak. Ilyen a Threema is, amelyet egy svájci cég fejlesztett ki és a WhatsApp konkurenciájaként egy ideje jelen van a piacon, méghozzá egyre növekvő felhasználói bázissal.

A program lényege – amely elérhető iOS-en, Androidon és Windows Phone-on is , hogy end-to-end titkosítással rendelkezik és így küldhetőek üzenetek, fényképek a címzettek számára. Ráadásul a svájci fejlesztők leírása szerint kézbesítést követően szerverükről törlődnek az üzenetek.

A telepítéshez és a használathoz nincs szükség e-mail címre, telefonszámra: a felhasználó anonim maradhat.

A koncepció egyszerű: a küldő és a fogadó félnek is telepítenie kell a Threemát egy telefonra vagy egy számítógépre. A kódolt szöveget vagy fotót a program egy svájci szerveren keresztül továbbítja, majd a címzett készülékén az alkalmazás feloldja a titkosítást.

threema-whats-app.jpg

Nem ez az egyetlen ilyen csevegőprogram, amely felismerte az emberek privát szférájuk megőrzésére irányuló mind nagyobb igényét. A Google Hangout és a WhatsApp is kínál titkosítási lehetőséget, de a szolgáltató is feloldhatja ezeket, ugyanakkor vannak ennél egzotikusabb megoldások is, mint a Telegram Messenger, a TextSecure vagy a Zendo. Ezek közül nagyon sok program egyébként ingyenes.

A Facebook gyűjti a felhasználók adatait

A Threema pár száz forintba kerül, és igazából akkor lendült fel a kereslet iránta, amikor egy éve bejelentették, hogy a Facebook megvásárolja a WhatsAppot. Németországban több millióan döntöttek úgy ennek hatására, hogy átpártolnak ehhez a szolgáltatóhoz. Eredetileg Edward Snowden NSA-val kapcsolatos kiszivárogtatásai vittek rá sokakat arra, hogy valami biztonságos megoldás után nézzenek, majd egy újabb hullámot indított el az a hír, hogy a Facebook gyűjti felhasználói adatait.

data.jpg

A Threema használói több mint 3,5 millióan vannak jelenleg, 80 százalékuk német ajkú.

(írta: space)

Szólj hozzá

facebook technológia kvantum anonimitás Svájc IT WhatsApp Threema NSA botrány