2015. júl 09.

SZDSZ-alapító sürgeti a csoportos házasság törvényesítését

írta: vigyazo
SZDSZ-alapító sürgeti a csoportos házasság törvényesítését

Kőszeg Ferenc: "A csoportszexnek is megszívlelendő a pedagógiai értéke"

ff1db6c617715050fe563746c9ca58d7.jpgÚj dimenziót nyitott a melegházassággal kapcsolatos vitában Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, volt országgyűlési képviselő. Kőszeg a cink.hu-n közölt írásában azt sürgeti, hogy az egyenjogúság nevében törvényesítsék a csoportos házasságot is, aminek tetszőleges számú, nemű és szexuális irányultságú személy lehet a tagja. Egy budapesti konferencián az atv.hu tudósítása szerint a résztvevők mintegy öt évre becsülték a melegházasság magyarországi törvényesítésének megvalósulását, de utaltak rá: ezzel a melegmozgalom még nem tekintheti befejezettnek a küzdelmet.

Törvénynek kell kimondania, hogy kettőnél több személy is köthet házasságot. Erre azért van szükség, amiért az azonos neműek házasságára

írja cikkében Kőszeg Ferenc. Az SZDSZ egykori alapítója szerint az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán elkerülhetetlen, hogy tovább bővítsék a házasság kereteit.

Az egyenlő méltóság elve megköveteli, hogy három vagy négy ember frigye éppen olyan házasságnak tekintessék, mint bármely más házasság.

“Ha két férfi vagy két nő frigyében, ha autonómiájukban, hogy ilyen mélyre ható döntést hozzanak, méltóság rejlik, miért volna kevesebb méltóság három ember frigyében? Ha a gyerekeknek, akiket azonos nemű párok nevelnek, szenvedniük kell attól, hogy a családjuk kisebb értékű, mint más családok,

miért kell ugyanazt a szenvedést elviselniük azoknak a gyerekeknek, akik három vagy több szülő családjában élnek?"

koszeg.jpg

Kőszeg nem csak jogi érveket sorakoztat fel: szerinte a “házasságon kívüli szerelem integrálása ... fényes eredményeket hozhat”, feltéve, hogy az emberek lemondanak olyan ósdi érzésekről, mint a féltékenység.

A volt politikus harmadik érveként a csoportos szexuális élet “felszabadító hatását” említi. “Az természetesen a házassági közösség tagjainak magánügye, hogy párosával vagy együttesen kívánnak-e szexuális életet élni. De minthogy az egész projektnek fontosabb talán a pedagógiai küldetése, mint a családjogi,

a csoportszexnek is megszívlelendő a pedagógiai értéke. A nők ugyanis általában könnyen feloldódnak a csoportszexben, kedvesek egymáshoz, szeretik egymást, még ha nem is válnak biszexuálissá. 

A férfiak ellenben ... kevés kivétellel a csoportszexben is úgy viselkednek, mintha érettségi banketten lennének: Parancsolj, kérlek. Nem, nem, csak utánad…! Csodálom, hogy nem megy el a nőknek a kedve mindörökre tőlük” zárja írását Kőszeg Ferenc, aki hangsúlyozza: életkora kizárja, hogy “önös érdekek vezetnék”, de drukkol és segíteni szeretne azoknak, akik a melegházasság törvényesítése után folytatják a küzdelmet a csoportos házasság törvényesítéséért.

"Ha ebből mozgalom lesz, én is beállok aktivistának."

Mint a valasz.hu emlékeztet rá, Kőszeg egy korábbi interjúban a pedofília bizonyos erőszakmentes formáit is védelmébe vette:

„Az Amerikából világszerte szétterjedt új prüdéria, miután a homoszexualitást már nem illik üldöznie,

pedofíliát hörögve vesz üldözőbe minden erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatot felnőtt és gyerek között."

Az amerikai döntés várható következményeiről korábban blogunkon is írtunk. A CNN "poliámor" családokat bemutató riportja pedig itt olvasható.

131011152900-polyamory-01-horizontal-large-gallery.jpg

"Állami biopolitikai eszköz" 

A házasság radikális újrafogalmazását sürgették a Republikon Intézet által szervezett LMBTQ jogok és politika című konferencia résztvevői is. A rendezvény középpontjában a melegházasság törvényesítése állt ez Bősz Anett, a Liberális Párt politikusa szerint Magyarországon is megtörténik 5 éven belül , de a résztvevők egy része nem szeretne itt megállni.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint “ők is a teljes jogkiterjesztés mellett vannak, ideértve az örökbefogadást és a mesterséges megtermékenyítést", azonban

a teljes jogi elfogadás sem teremt társadalmi elfogadást, ezért az állami oktatást „jobban ki kellene nyitni” ebbe az irányba, és a pedagógus-továbbképzés témájává kellene tenni. 

Még radikálisabban érvelt Tordai Bence, a PM politikusa, aki a házasság kiterjesztését sürgette: 

A házasság ma egy kirekesztő intézmény, az állami elnyomás eszköze

"Állami biopolitikai eszköz az, hogy a házassághoz rendel kizárólagosan többletjogosítványokat a más együttélési formákkal szemben"  tette hozzá Tordai, holott szerinte a házasság csupán egy szeretetkapcsolat kifejeződése. 

Bár a konferencián a Kőszeg által sürgetett csoportos házasság törvényesítése nem került szóba, az elhangzottakból logikusan következik, hogy a melegmozgalom nem állhat meg félúton.

polyamory1-670x502.jpg

Ahogy Louis de Funès emlékezetes filmjében elhangzik: “A forradalom olyan, mint a bicikli: ha nem megy előre, felborul”. Tehát elkerülhetetlen:

A Pride résztvevőinek a jövőben vonulniuk kell a csoportházasságért is

... és még ki tudja, miért: hiszen mint Mészáros István László nagy figyelmet keltett írásában figyelmeztetett:

“Ha a házasság lényegét az intim >>társas kapcsolathoz<< való jogra és az ez alapján történő partnerválasztásra szűkítjük, a kapcsolatban részt vevők nemétől függetlenül, azzal az indoklással, hogy 'a szeretet nem ismer határokat', akkor – ahogy a döntés ellenzői az elmúlt időszakban már rámutattak – holnap akár a melegházasságnál sokkal régebbi múltra visszavezethető poligámia is engedélyezhető (akár a ma házasságtörésnek számító kapcsolatok, 'szerelmi háromszögek' 'házassággá' való átminősítése is), mert

nem marad alap a házasságban részt vevők számának korlátozására. Sőt, akár a pedofília is legalizálható, mert milyen alapon korlátozzuk a házasságban részt vevők életkorát?"

A határok lebontása már el is kezdődött: az ozy.com szerzője, Laura Secorun Palet szerint a családtagok közötti nemi érintkezésre sem szabad úgy tekinteni, mint amivel kapcsolatban ne lehetne megváltoztatni a közfelfogást. Palet Chauntelle Tibbals szociológust idézi cikkében, aki szerint a „vérfertőzéssel kapcsolatos társadalmi tabuk oldódni látszanak”. Tibbals elismeri, hogy a családon belüli szexuális kapcsolatokkal szemben erős az ellenállás, mert az emberek tartanak attól, hogy a rokonoktól származó utódok fogyatékossággal születhetnek. A modern felfogás szerint azonban – állítja a szociológus – ez a probléma megfelelő módszerekkel kezelhető, a szerelemnek pedig nem lehet korlátot szabni.

(forrás: cink.hu / atv.hu / hetek.hu)

Szólj hozzá

homoszexualitás melegházasság bigámia atv.hu SZDSZ Egyesült Államok Pride Szigetvári Viktor LMBTQ Kőszeg Ferenc Hetek érték/ítélet Mészáros István László csoportházasság