2015. júl 10.

Pride: Jézus is felvonulna?

írta: eisen64
Pride: Jézus is felvonulna?

Keresztények a melegházasságról: pro és kontra

1341679467-world-pride-celebrated-in-london_1320183.jpg

Villámkarriert futott be a liberális online sajtóban a 350 fő körüli támogatóval rendelkező Keresztények a melegekért Facebook-csoport azzal, hogy bejelentették, elmennek a Pride-ra. Hogy ez miért címlapos hír videóval együtt a hvg.hu-n, és az indexen? Hát azért, mert magabiztosan állítják, Jézus “liberális harcos volt”, aki velük együtt büszkén vonulna vonulna a melegfelvonuláson. A csoport korábban Billy Graham nevét használta fel a kampányához. A Hetek összegyűjtötte, vajon keresztény vezetők és teológusok egyetértenek ezzel az állítással.

Jézus sem hallgatott

A most 96 esztendős Billy Graham – akit Teréz anya, XXIII. János pápa és Martin Luther King mellett a 20. század egyik legjelentősebb keresztény személyiségeként említenek – honlapján keresztül válaszolt arra a gyakorta elhangzó kérdésre, hogy vajon elismeri-e a Biblia a homoszexuális kapcsolatok bizonyos formáit.

billy_graham_marquee.jpgBilly Graham szerint „A Biblia tartalmazza Isten mestertervét a házasságról és a szexuális kapcsolat nagyszerű ajándékáról. A Teremtés könyve (1Móz 2:24) szerint ezt az ajándékot Isten egy férfi és egy nő számára adta, a házasság keretein belül. A szöveg nem utal kivételekre, például a homoszexuális partneri kapcsolatokra. A Teremtés könyvétől kezdve a Biblia folyamatosan méltatja az egy férfi és egy nő által kötött házasságot, ezzel szemben ahányszor csak említést tesz a homoszexualitásról, azt mindig negatív értelemben teszi.

Az Ószövetség kijelenti: »Férfiúval ne hálj úgy, amint asszonnyal hálnak: útálatosság az.« (3Móz 18:22; 20:13) Az Újszövetség egyetért ezzel az állásponttal, és a »homoszexuális bűnösöket« azok között sorolja fel, akik »nem öröklik Isten országát«, hacsak nem tisztulnak meg Krisztus által. (1Kor 6:9–11)

Graham emlékeztet arra, hogy melegaktivisták “időnként felvetik azt, hogy a Biblia nem jegyezte fel Jézusnak egyetlen szavát sem a homoszexualitásról, és ebből arra következtetnek, hogy tehát ez elfogadható Isten számára. A Biblia azonban nem rögzítette Jézus mondásait számos más bűnnel kapcsolatban sem. Amikor megkérdezték Jézust a házasságról, Ő azt válaszolta, hogy emlékezzenek meg arról, mit mondott a Teremtés könyve Isten tervéről a házassággal kapcsolatban. (Mt 19:1–12) Ebben az értelemben tehát

Jézus mégis mondott valamit a homoszexuális házasságról: azt, hogy Isten csak egy férfi és egy nő közötti házasságon belül áldja meg a szexuális kapcsolatot

– írja Billy Graham.

"Nem értünk a meleg életmóddal"

Brian Houston, az ausztráliai Hillsong megagyülekezet vezetője írja a melegkérdéssel kapcsolatos álláspontjáról:

brian_network2-1600x610.jpg"A saját meggyőződésem szerint élek, és a hagyományos keresztény álláspontot vallom a meleg életstílus és melegházasság kérdésében.

Hiszek abban, hogy Isten Igéje világosan kijelenti, hogy a házasság egy férfi és egy nő között jön létre.

Pál apostol írásai a Szentírásban szintén világosak a homoszexualitás kérdésében, ahogyan azt korábbi nyilatkozataimban is említettem. A Hillsong gyülekezet nyitott MINDEN ember előtt, de nem ért egyet minden életstílussal. Szeretnék világosan fogalmazni: nem értünk egyet a meleg életmóddal és emiatt nem helyezünk egyházi vezetői pozícióba - sem fizetett, sem önkéntes formában - aktív meleg életmódot folytató embereket."

„Terméketlen állapot”

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a SzemLélek blogon megjelent interjúban – amelynek elsődleges témája a bencés gimnázium tanára által elkövetett zaklatás volt – a homoszexualitásról is elmondta véleményét:

varszegi_asztrik.jpg„Rendtársam, Hume bíboros gondolatát tartom irányadónak: az Isten és az ember – de főleg az ember – sokkal nagyobb titok annál, minthogy a szexualitásra redukáljuk a lényegét. Ebből számomra a személy feltétlen tisztelete következik, még akkor is, ha fenntartásaim vannak a nemi identitásával kapcsolatban.

Azt is gondolom ugyanakkor, hogy a homoszexualitás terméketlen állapot

, és talán pont az illetőknek okozza a legnagyobb fájdalmat, amint ennek az ellenkezőjét igyekeznek bizonygatni. Van homoszexualitás, nincs bennem ítélet. Ferenc pápa mondta magáról egy interjúban: ki vagyok én? Egy bűnös ember. Magam sem mondhatok mást önmagamról” – mondta a pannonhalmi főapát. 

„Katasztrofális döntés”

A valasz.hu Ruff Tibor filozófus-teológussal készített interjút. Ruff így összegezte a Hit Gyülekezete álláspontját a kérdésben:

ruff_tibor_lead_fill_850x370_1.jpg„Mi abban hiszünk, hogy a Szentírás a Teremtő Isten örökké, minden korszakban érvényes Szava. A homoszexualitás a Biblia szerint súlyos bűn, amely mögött démonológiai, spirituális, lelki problémák is meghúzódnak általában. Nem fogadjuk el, hogy veleszületett, génekbe kódolt kényszerhelyzet lenne, manapság ugyan hangsúlyozzák ezt, de úgy tudjuk, ezt tudományosan nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani vagy pláne ennyire determinisztikusan értelmezni. Ezért

a homoszexualitás elítélésekor nem ugyanarról van szó, mint a rasszizmus esetében, amit a propaganda sulykol; a két dolog valójában más szinten van.

A Biblia azt támasztja alá, hogy a homoszexualitás választott életforma, amely ilyen tömegméretekben és törvényesítve mindig a jóléti társadalmak civilizációs terméke.”

A Pride-ról pedig ez a véleménye:

"Fölöslegesnek, eltúlzottnak, érthetetlenül túldimenzionáltnak tartjuk, ami ráadásul sok ember érzéseit erősen sérti, köztük a miénket is. Minket is sokan illetnek megvetéssel a hitünk miatt, de nem szervezünk évente hivalkodó, külsőségeiben sokakat megbotránkoztató felvonulásokat. Mi is büszkék vagyunk sok értékünkre, de a büszkeségnek ez a kényszeres sulykolása, ami a melegfelvonulások nevében (pride) is, külsőségeiben is benne van, inkább

az önmagukban rendkívül bizonytalan, kisebbségi érzésekkel küszködő, identitásválságban lévő emberek és közösségek sajátja.

Társadalmi szempontból azt is aggályosnak tartjuk, hogy rengeteg fiatalnak ad helytelen példát, kialakulatlan szexuális és erkölcsi életüket még jobban összekuszálja.”

Társadalmi normák változnak, Isten normái nem

Sokan a 20. század egyik legjelentősebb Biblia-tanítójának tartják a 2003-ban elhunyt Derek Prince-t, aki cambridge-i filozófiaprofesszorként kora legmagasabb szintjén ismerte  a klasszikus kor műveltségét, de ennél is többre becsülte a Szentírás kijelentéseit. Prince 1995-ben egy amerikai előadás-sorozat alkalmával beszélt az akkoriban új jelenségnek számító keresztény melegmozgalomról. Ma is aktuális üzenete itt tekinthető meg magyar felirattal:

A Pride-dal kapcsolatban nem csak keresztények hivatkoztak a Bibliára: a melegfesztivál megnyitóján Alföldi Róbert is a Szentírásból igyekezett alátámasztani álláspontját, keresztény gyermekkorát emlegette Árvai Péter, a Prezi vezetője, és az ószövetségi példákra hivatkozott Kőszeg Ferenc egykori politikus is, aki egyenesen a csoportházasság törvényesítését követeli az egyenjogúság alapján.

A nem hivatalos vélemények közül a Vakkomondor blog futurisztikus hírét ajánljuk elolvasásra.

Szólj hozzá

index homoszexualitás hvg.hu melegházasság Pride Alföldi Róbert LMBTQ érték/ítélet Várszegi Asztrik Ruff Tibor Billy Graham Derek Prince Vakkomondor