2015. júl 14.

Még 11 híres nyitómondat a világirodalomból

írta: eisen64
Még 11 híres nyitómondat a világirodalomból

Olvasóink javaslatai alapján, szavazással!

greatfirstlines11_largewide.jpgTöbb mint kétezren szavaztak is előző posztunkban arról, szerintük melyik a legjobb kezdőmondat a világirodalom 11 válogatott remekműve közül. Kértük olvasóinkat, ha a felsoroltak között nem találják kedvencüket, küldjék el blogunknak. Nos, két nap alatt olyan sok ajánlat érkezett, hogy máris összeállt egy újabb 11 első mondatos válogatás, ami távolról sem tekinthető tartalékcsapatnak, sőt. De biztos lesznek sokan, akik a 22 idézet között sem találják kedvenc nyitómondatukat, ezért várjuk a további javaslatokat is. És készül egy külön magyar válogatás is, természetesen a legjobb Rejtő nyitányokkal! (Miután elősző szavazásunkban technikai hiba miatt nem szerepelt az Elfújta a szél, így ezt most pótoljuk.)

Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendía ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, mikor az apja elvitte jégnézőbe.

Gabriel García Márquez: Száz év magány

Hát ha tényleg kíváncsi vagy rá, először biztos azt szeretnéd tudni, hogy hol születtem, meg hogy milyen volt az én egész tetű gyerekkorom, meg hogy mik voltak a szüleim, mielőtt beszereztek engem, meg minden, szóval hogy egy ilyen Copperfield Dávid-féle marhaságot adjak le, de ehhez nincs kedvem.

Jerome David Salinger: Zabhegyező 

Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.

Mózes: Biblia. A teremtés könyve

Az emberélet útjának felén egy nagy sötétlő erdőbe jutottam, mivel az igaz útat nem lelém.

Dante: Isteni színjáték

Hogy lehet eljutni erre a titokzatos Szigetcsoportra? Óránként repülnek oda gépek, úsznak oda hajók, dübörögnek vonatok – de ezeken nincs felirat, mely elárulná az utazás célját.

Alekszandr Szolzsenyicin: A Gulag-szigetcsoport

Egy meleg tavaszi estén, az alkonyat órájában, a Patriarsije Prudin két férfiú jelent meg.

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.

Joseph Heller: A 22-es csapdája 

Az utahi Francis Gerard testvér talán soha nem fedezte volna fel az áldott dokumentumokat, ha nem találkozik a felövezett ágyékú zarándokkal, aki az ifjú novícius nagyböjti próbatétele idején tűnt fel a sivatagban.

Walter M. Miller, Jr.: Hozsánna néked Leibowitz!

Mélységes mély a múltnak kútja.

Thomas Mann: József és testvérei

Mr. Jones, a Major gazdája, bezárta éjszakára a tyúkólakat, de már olyan részeg volt, hogy a szellőzőlyukakat nem jutott eszébe elzárni.

George Orwell: Állatfarm

– Hát megölték a Ferdinándot – mondta a takarítónő Švejk úrnak, aki évekkel azelőtt búcsút vett a katonaságtól, miután a katonaorvosi bizottság végérvényesen hülyének nyilvánította; azóta kutyakereskedelemből élt, azaz ronda korcsokat vásárolt, és hamisított pedigrével eladta őket.

Jaroslav Hašek: Švejk

Scarlett O'Hara nem volt szépség, de ezt a férfiak aligha tudták megítélni, ha annyira elbűvölte őket, mint a Tarleton ikreket.

Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Előző válogatásunk itt olvasható, és természetesen a szavazás továbbra is nyitott, várjuk voksaikat!

A történelem 10 legfontosabb személyiségére pedig ebben a posztunkban lehet szavazni.

Szólj hozzá

irodalom regények érték/ítélet