2015. aug 16.

Szándékosan titkolta el a NASA az iráni meteorbecsapódást?

írta: eisen64
Szándékosan titkolta el a NASA az iráni meteorbecsapódást?

Furcsa égi események sorozata várható szeptemberben

meteor_strike_in_iran_209474.jpg

Alternatív híroldalakon elterjedt, hogy súlyos, a 2013-as cseljabinszkit meghaladó intenzitású meteorcsapás érte Iránt, amit azonban a NASA és a nemzetközi média elhallgatott. A merészebb feltételezések szerint azért, nehogy pánik törjön ki már most, a szeptember 23-ára várható pusztító aszteroida becsapódása előtt. Utánanéztünk, lehet-e alapja a riadalomnak?

Az iráni televízió valóban beszámolt arról, hogy július 31-én Teherántól északkeletre több városban észleltek meteorbecsapódásokat, és legalább egy településen, Qazvin városában károk is keletkeztek. Az eredetileg mintegy kétméteres meteor egy darabját megtalálták a sivatagban.

Egyes hírdások sérültekről és megnövekedett radioaktivitásról is beszámoltak. Ugyanezen a napon 5,6-es erősségű földrengést is észleltek Iránban, miközben az egész Közel-Keletet a történelem második legerősebb hőhulláma sújtotta, 46 Celsius-fok feletti mérésekkel.

Szintén tény, hogy a meteorbecsapódásról külföldön, legalábbis a mainstream médiában nem jelent meg hír, szemben az egy nappal korábban tapasztalt, nagyon fényes és lassan mozgó argentínai fénygömbbel, amit többen is megörökítettek. 

Alternatív portálok azonban felkapták a hírt, és egyre-másra jelentek meg a találgatások, hogy a hallgatás oka a NASA kérése, nehogy pánik törjön ki a feltételezett nagyszabású károk miatt. Volt, aki szerint az éppen sikeresen lezárult iráni atomtárgyalások optimista hangulatát nem akarták elrontani a hírrel, míg mások éppen azt feltételezték, hogy a meteorcsapás Isten haragját vagy figyelmeztetését fejezte ki a veszélyesnek tartott paktummal kapcsolatban. 

Letelik Fabius 500 napja 

Az iráni meteor kapcsán újra előkerültek azok a teóriák, miszerint idén szeptemberben halálos aszteroida ütközik a földnek, ami alapvetően megváltoztatja bolygónkon az életfeltételeket. A találgatásra az adott okot, hogy 2014. május 14-én Laurent Fabius francia külügyminiszter Washingtonban, a Brookings Intézetben tartott előadásán drámai hangon bejelentette:

500 napunk van arra, hogy elkerüljük a klímakáoszt a Földön

Fabius ugyanezt a figyelmeztetését megismételte aznap John Kerryvel való találkozóján is.

A szokatlanul precíznek tűnő, ám mégis hosszú távú figyelmeztetés nyomán felmerült: a politikus tudatosan figyelmeztetett egy olyan eseményre, amiről a világ vezetői már tudnak, és ami egész bolygónk időjárását felboríthatja. Egy aszteroidabecsapódásnak kétségtelenül ilyen hatása lenne. Erre gondolt Fabius? Nem tudjuk, azt viszont igen, hogy

az 500 nap 2015. szeptember 23-án telik le.

Ez a dátum önmagában érdekes, amint arra a Jerusalem Post újságíró-bloggere felhívja a figyelmet: pontosan a legnagyobb zsidó ünnepre, a jom kippur napjára (szeptember 23-24) esik. Ugyanezen a napon, miközben a zsidók az Engesztelés Napján böjtölnek és imádkoznak, a tervek szerint Barack Obama és Ferenc pápa Washingtonban találkoznak egymással.

Vérvörös holdak, zsidó ünnepek 

Ráadásul alig négy nappal később, szeptember 28-án tűnik fel a vérvörös Hold jelenség az égen. A holdfogyatkozás ritkasága, hogy 2014-2015-ben egymás után négy ilyen egymást követő teljes holdfogyatkozás történt a csillagászok tetrádoknak nevezik ezeket , és ez önmagában sem fordul elő sűrűn, van, hogy évszázadok telnek el tetrádok nélkül. Az pedig, hogy egy ilyen tetrád pontosan zsidó ünnepekre essen, az elmúlt 500 évben mindössze háromszor fordult elő: 1493-94-ben, 1949-50-ben és 1967-68-ban.

A dátumokból egy amerikai zsidó-keresztény szerző, Mark Blitz arra figyelt fel, hogy mindegyiket kapcsolatba lehet hozni a zsidó történelem egy jelentős fordulatával. A tetrádok sorrendben a spanyolországi zsidók kiűzését (1492), Izrael államának megalapítását (1948) és Jeruzsálem egyesítését (1967) követték.

A 2014-15-ös tetrád szintén kivétel nélkül zsidó ünnepekre esett, az utolsó vérvörös hold most szeptemberben ráadásul úgynevezett szuperhold a szokásosnál jóval nagyobb jelenség lesz, amelyet Jeruzsálemből is látni lehet majd. Jonathan Cahn rabbi mindehhez még hozzáteszi, hogy a 2015 szeptemberében befejeződő zsidó év az évhetek ciklusának záróéve lesz, és a legutóbbi kettő ilyen évzárás baljós eseményekkel esett egybe (2008. szeptember: tőzsdeválság, 2001. szeptember: a World Trade Center pusztulása).

De miért figyelnek keresztények és zsidók a holdfogyatkozásokra és általában az égi jelenségekre? A válasz Joel prófétának a könyvében található: 

A nap sötétséggé válik, a hold pedig vérré, minekelőtte eljő az Úrnak nagy és rettenetes napja.

Ezt a próféciát Péter apostol is idézte jeruzsálemi beszédében, pünkösdkor, így Jézus feltámadása után is érvényes figyelmeztetés maradt. (Érdekesség, hogy részleges napfogyatkozás is lesz szeptember 13-án, a márciusi teljes napfogyatkozás mellett az egyetlen idén.) 

Azt, hogy tartogat-e az idei szeptember valamilyen váratlan égi katasztrófát, nem tudjuk, az viszont várható, hogy világszerte sokan fogják az eget fürkészni szeptember vége felé.

Szólj hozzá

izrael aszteroida meteor kvantum Biblia Hold Nasa Laurent Fabius