2015. sze 06.

"100 mérföldes hősi gyalogmenet": Így hazudik a hungarofób nyugati sajtó

írta: vigyazo
"100 mérföldes hősi gyalogmenet": Így hazudik a hungarofób nyugati sajtó

Orbán Viktor elűzi a jövő Steve Jobsait Európából?

ap_bp.jpgA menekültügyben sok egyoldalú, méltánytalan tudósítás jelent meg a nyugati sajtóban Magyarországról. Az utóbbi napokban azonban új fegyverek is megjelentek a hungarofób eszköztárban: a nyílt, szégyentelen hazugság és az aljas vérvád.

dailymail.png

“Migránsok menete az éjszakában: Németország és Ausztria beengedi a menekülteket országaikba, miután ezrek gyalogolnak 100 mérföldet, hogy elkeseredésükben megpróbáljanak új életet kezdeni” írta szalagcímében a Daily Mail online kiadása. A cikk péntek délelőtt jelent meg, amikor már az M1-en vonuló összes menekült Ausztriában volt, ahova természetesen nem gyalog, hanem buszokkal érkeztek meg. A tudósítást a lap szombaton frissítette, de a szöveg változatlan maradt.

Frissítés: A 100 mérföldes hazugságot az amerikai CNBC vezető külpolitikai tudósítója, Richard Engel is megismételte. Közel 24 órája Bécsben voltak a budapesti menekültek, amikor azt posztolta a Facebook-oldalán, hogy "Hosszú és kegyetlen út Ausztriába a migránsok és menekültek számára. 100 mérföld gyalog..." A bejegyzésén azóta sem módosított, újabb riportjában továbbra is azt írja, hogy a menekültek Magyarországon számíthatnak a legrosszabb bánásmódra. 

cnbc_100miles.png

A száz mérföldes gyalogmenet a Daily Mail tudósításának nemcsak a címében, hanem a szövegében is tényként szerepel ("100 mérföldes hősi gyalogmenet"), és a kisgyerekeikkel a magyar hatóságok brutális bánásmódja elől kétségbeesetten vonuló menekültek tucatnyi képe mellé még egy térképet is mellékelnek az útvonalról.

map.jpgA cikk közepén megjelenik egy utalás arról, hogy a magyar hatóságok buszokat küldtek a menekültekért, amelyek “állítólag a határra fogják szállítani a migránsokat”. Nem derül azonban ki, hogy a buszok az összes menekültet felvették Budapest határában (a legelöl haladók a 27-es kilométerig jutottak el: ez akárhogy számoljuk is, 16 mérföld, nem pedig száz). bloodlibel.jpg

"Gyermekeink a vonaton halnak meg" 

A hazugságnál is felháborítóbb azonban, ahogy az egyik menekült haláláról beszámol a brit lap: “a rendőrség két napig feltartóztatott egy menekülteket szállító vonatot”, amelyről egy 51 éves pakisztáni férfinak sikerült kiszabadulni, de meghalt, amikor a “teljes fegyverzetű” rohamrendőrök elől menekülve a sínek közé esett. (A férfi halálához a rendőröknek semmi köze nem volt, és a mentősök azonnal segítségére siettek, de nem tudták megmenteni az életét.)

A brit lap még az európai jogszabályok betartását is képes magyarellenes összefüggésbe helyezni: "A 23 éves Oszama Morzar a szíriai Aleppóból érkezett, és olyan eltökélt volt arra, hogy nem engedi magát Magyarországon regisztráltatni, hogy savval lemaratta az ujjait, és ezt meg is mutatta. "A magyar kormány nagyon rossz mondta Mr. Morzar. Az ENSZ-nek kellene segíteni"  írják.

A logikus kérdést, hogy vajon Morzar úr az öncsonkítással nem azt akarta-e elkerülni, hogy ujjlenyomatát Magyarországon vagy másutt összevessék az európai adatbázisokkal, a Daily Mail nem teszi fel. 

 

Még messzebb megy az amerikai Huffington Post, amely szerint Orbán Viktor “gonosz idegengyűlölő és muszlimellenes retorikát” alkalmazott, amikor “migránsok, köztük sok, az erőszak elől menekülő szíriai gyűlt össze Magyarországon”, miközben a világ még nem tért magához a vízbe fulladt szíriai kisfiú holttestét bemutató fotó látványától. A lap egy elképesztő csavarral Magyarországot teszi felelőssé a szír kisfiú tragédiájáért:

huffpost.png

"A jobboldali Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett Magyarország nem érdemli meg, hogy a következő iPhone gyártója legyen"  írják, hozzátéve:

jobb, ha elgondolkoznak az idegengyűlölők 

Hogy mi a köze Orbán Viktornak, a menekültválságnak és az iPhone-nak egymáshoz?

A Huffington Post szerint tiszta sor: Steve Jobs apja Szíriából vándorolt az Egyesült Államokba, 1952-ben. Ha Magyarország felé indul 2015-ben, vízbe fulladhatott volna a görög partoknál, és akkor nincs iPhone. Ennél súlyosabb vádat egy népszerű online hírportál aligha fogalmazhatott volna meg. Orbán Viktort már csak egy hajszál választja el az internetet betiltó Iszlám Államtól.

stevejobs.png

Szólj hozzá

hatalom menekültek Steve Jobs Orbán Viktor