2015. sze 23.

Amerikának újra sikerült az ellenségeit felfegyverezni

írta: vigyazo
Amerikának újra sikerült az ellenségeit felfegyverezni

Egyből átálltak az 500 millió dolláros programban kiképzett szír lázadók

nusra-front-carry-_3449043b.jpgÚgy látszik, az Egyesült Államok nem tanult az afganisztáni példából. Akkor a mudzsahedeket fegyverezték fel a Szovjetunió elleni harcra, akikből utóbb Amerika legmegbízhatóbb ellenségei lettek, Omár molla és Oszama bin Laden vezetésével. Most az atv.hu számolt be arról, hogy a Washington által frissen kiképzett 30-as hadosztály harcosai gyorsabbak voltak: ők azonnal átadták fegyvereiket az al-Kaida szíriai szárnyának. Az 500 millió dolláros programban összesen 5400 "mérsékelt lázadót" akartak kiképezni az ISIS elleni harcra. Nem sikerült.

Az amerikai hadsereg májusban indította el a kiképzési és felfegyverzési programját Törökországban azzal a céllal, hogy a programban részt vevő, mérsékeltnek tartott lázadók Szíriába visszatérve felveszik a harcot az Iszlám Állammal szemben.

Washington egy évre 5400 harcos kiképzését irányozta elő, ennek a tervnek azonban eddig csak a töredéke valósult meg, mert a jelentkezők jelentős része nem bizonyult alkalmasnak a feladatra, és sokan le is morzsolódtak a kiképzés alatt.

A 30-as hadosztály harcosai voltak az elsők, akik elvégezték a Pentagon által vezetett programot. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a csoport 75 harcosa hétfőn lépte át a törökszír határt egy tucatnyi gépfegyverrel és lőszerrel felszerelt járművel – írja az atv.hu a Telegraph nyomán.

A frissen kiképzett lázadók a hírek szerint azonban elég hamar elárulták a támogatóikat:

ahogy beléptek Szíria területére, azonnal megadták magukat az al-Kaida helyi szárnyának, az an-Nuszra Frontnak.

A hírt Abu Fahd al-Tunisi, az an-Nuszra Front harcosa is megerősítette a Twitteren. A férfi szerint a 30-as hadosztály átadta az összes fegyverét, köztük igen nagy mennyiségű lőszert és több terepjárót a terrorszervezetnek. A férfi azt is hozzátette, hogy a történtek hatalmas pofont jelentenek Amerikának.

cpe_pipwoaa0mj.jpg

Anas Obaid, a 30-as hadosztály parancsnoka, aki átállt az an-Nuszra Front oldalára

A terrorszervezet egy másik tagja szerint a 30-as hadosztály parancsnoka azt állította az an-Nuszra Front vezetőinek, hogy

azért verte át az Amerika vezette koalíciót, mert fegyverre volt szüksége.

Hozzátette: Anas Obaid megígérte, hogy kiad egy nyilatkozatot, melyben megtagadja a 30-as hadosztályt, a koalíciót és azokat, akik kiképezték őt.

Az an-Nuszra Front folyamatosan próbálja gyengíteni az amerikaiak támogatását élvező szír felkelőket. Tavaly a Szíriai Forradalmi Fronttal számolt le, amely bukásáig az egyik legerősebb felkelőcsoportnak számított az országban.

Szíriában több mint 4 éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelők egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak. Ankara és Washington a nyáron arról döntött, együttes erővel nyújt légi támogatást Észak-Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló felkelőknek, és velük közösen megtisztítja a török határ menti területeket a dzsihádistáktól.

Szólj hozzá

dzsihád atv.hu ISIS Egyesült Államok Szíria an-Nuszra