2015. okt 20.

Jó reggelt Kelet-Európa!

írta: vigyazo
Jó reggelt Kelet-Európa!

Jerusalem Post: A gdanski, prágai és budapesti hősökre ma is szükség van

1956_hongrie_4.jpg

Margaret Thatcher egyszer azt mondta: "Életemben azt tapasztaltam, hogy a világ számára a legtöbb problémát – így vagy úgy – Európa hozta létre, a megoldások pedig Európán kívülről érkeztek." A Jerusalem Post véleménycikke Jó reggelt Kelet-Európa! címmel jelent meg.

"Azt tudjuk tanácsolni Kelet-Európának: ne hagyjátok, hogy Nyugat-Európa lekezeljen titeket! Senki, különösen Nyugat-Európa ne legyen bírátok saját magatokon kívül. Azt tanácsoljuk Kelet-Európának, ne foglalkozzanak Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szavaival, aki »sokkolva« volt a magyar rendőrség kődobáló menekültekkel történt összecsapása miatt, és azzal sem, hogy »elfogadhatatlannak« tartja a rendőrség reakcióját.

Mivel van már pár évnyi tapasztalatunk az ENSZ morális törekvéseivel, azt tanácsoljuk, mondják Ban Ki Munnak ezt: »A szíriai menekültek méltóságával foglalkozol? Hol voltál akkor, amikor a vezetőik ellenzékieket kínoztak, üzleteket raboltak ki, farmereket űztek el, amikor megakadályozták a szunnita többség hatalomhoz való jutását, amikor nem adtak állampolgárságot a kurd kisebbségnek? Tettél valamit vagy legalább mondtál valamit ezekről az emberiesség elleni bűncselekményekről, amikor azt a háborús gyűlöletet táplálták, amit szerinted nekünk kellene elviselnünk?« (...) Persze komolytalanok az ENSZ és Irán prédikátorai, hiszen a fő morális offenzíva Nyugat-Európa felől érkezik, amikor is le akarják nyomni a menekültkvótákat Kelet-Európa torkán.

Szerencsére az ő dorgálásaikkal is van már tapasztalatunk,

így azt tudjuk tanácsolni Kelet-Európának: ne hagyjátok, hogy Nyugat-Európa lekezeljen titeket!

Veletek ellentétben a nyugatiak önjelölt pápái soha nem harcoltak személyesen a szabadságért, nem láttak közelről egy harcmezőt sem. És mivel korábban lerohanták és leigázták a nagyvilág nagy részét, van egy jól megérdemelt posztkoloniális komplexusuk is.

Nektek nincs.

Nem fejtétek le Afrikát, nem károsítottátok meg Ázsiát, nem véreztettétek ki Algériát, nem mészároltátok le az aztékokat és nem fosztottátok ki El Dorádót.

Viszont harcoltatok a szabadságért, akkor is, amikor a nyugat-európaiak a karosszékükből drukkoltak nektek és soha egy ujjukat sem mozdították, még a diplomáciai kapcsolataikat sem korlátozták az ellenségeitekkel,

amikor azok banditáival dacoltatok Budapesten, Prágában és Gdanskban,

és amikor a történelem legnagyobb, gulágokból, pincebörtönökből és vallatószobákból álló hálózatában szenvedtetek.

Akár megalapozott, akár nem a közel-keleti bevándorlásnak a nehezen kiharcolt szabadságotokra gyakorolt hatásai miatti aggodalmatok, senki, különösen Nyugat-Európa ne legyen bírátok saját magatokon kívül.”

(forrás: Jerusalem Post, fordítás: Mandíner)

Szólj hozzá

1956 Budapest Kelet-Európa érték/ítélet Jerusalem Post