2015. nov 02.

Diszkriminált, de mégsem bűnös az amerikai adóhivatal

írta: vigyazo
Diszkriminált, de mégsem bűnös az amerikai adóhivatal

Az IRS éveken át célzottan vizsgálta a konzervatív és keresztény civil szervezeteket

irs.jpgAz amerikai igazságügyi minisztérium lezárta a közel kétéves nyomozását, melyben azt vizsgálta, hogy az IRS (kormányzati adóhatóság) ténylegesen alaptalanul és diszkriminatív módon indított-e eljárást a “Tea Party” és egyéb konzervatív csoportokkal szemben.

Az utóbb botrányt kiváltó tevékenységet az IRS 2010 során kezdte, de ismertté csak 2013-ban vált. Az amerikai ügyvédi kamara rendezvényén ugyanis Lois Lerner, a nonprofit ügyekért felelős osztály volt vezetője nyilvánosan elismerte és bocsánatot kért a Tea Party és hozzá közeli csoportok célzott hátrányban részesítéséért.

Az eljárás során felmerült a kérdés, hogy az Obama-adminisztráció tevékenyen hozzájárult-e ahhoz, hogy az adóhatóság politikai alapon ne részesítsen adómentességben bizonyos civil szervezeteket.

Az adóhatóság alaptalan döntéseit több bizonyítékkal is sikerült alátámasztani. A botrány napvilágra jutása előtt J. Russel George, az államkincstár adóügyeinek főfelügyelője kritikus hangvételű jelentést adott ki, amely alátámasztja az IRS politikai alapon való célzott támadását. A cím önmagában jelzi a konklúziót:

Alkalmatlan eszközök használata az adómentességre irányuló kérelmek felülvizsgálata során

George és munkatársai 298 elutasító kérelmet vizsgáltak meg, ebből 72 címében szerepelt a “Tea Party”, 11-nek a “patrióta” és 12-nek egy számkombináció, a 9/12 , ez utóbbi a Glenn Beck konzervatív televíziós és rádiós személyiség nevéhez kapcsolódó nemzeti projektre utal.

irs-3-copy.jpg

Célzott vizsgálatok, célzott kérdésekkel: a Tea Party első volt a listán

Lerner belső e-mailjei alátámasztják, hogy a Tea Partyt és holdudvarát automatikusan feltették egy belső megfigyelési listára, úgynevezett “BOLO” -ra (“Be on the Lookout" – Figyelj rájuk). Lerner munkatársától, John Shafertől kért tanácsot, hogy miként lehet a Tea Party-ügyeket beazonosítani. Shafer a cincinnati területi szerv vezetőjeként megkérte alkalmazottait, hogy dolgozzanak ki egy módszert, ami alapján “BOLO-listára” kerülhetnek a Tea Party szervezetei.

Ennek eredményeként elküldte Lernernek, milyen kritériumok alapján listázzák a szervezeteket:

1. Szerepel az ügy irataiban a “Tea Party”, “hazafi” vagy “9/12 Projekt” kifejezés.

2. A vizsgálandó kérdések között szerepelnek a kormányzati kiadások, államadósság és az adók helyessége.

3. Lobbi-tevékenység kifejtése annak érdekében, hogy Amerika egy élhetőbb hely legyen.

4. Beadványaikban kritikus hangvétellel beszélnek a kormányzati döntésekről.  

Mindezek ellenére a vizsgálat vádemelés nélkül zárult, mert a minisztérium szerint az eljárás során nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek alapján Lois Lernert és a hatóság más tagjait el lehetne marasztalni. Peter Kadzik helyettes főügyész szerint a vizsgált időszakban ténylegesen születtek helytelen döntések, de ezek a rossz vezetési stratégia és gazdálkodás eredményei, nem pedig politikai alapon történő diszkriminációé, és ez önmagában még nem tekinthető bűncselekménynek.

A demokraták örömmel fogadták a bejelentést. Elijah Cumming, a képviselőház felügyeleti bizottságának demokrata vezetője szerint a republikánusok több tízmillió dollárt költöttek az elmúlt öt évben bármilyen illegális tevékenységet alátámasztó bizonyíték nélkül mindenféle "rókalyukak" vizsgálatára (IRS, Planned Parenthood). A bizottság volt tagja, Darell Issa viszont úgy véli, hogy

az igazságügyi minisztérium döntése azt kommunikálja, hogy a közhivatalnokok az állami törvények felett állnak.

Felháborítónak tartja, hogy miután az IRS beismerte, hogy célzottan támadták a Tea Partyt és más konzervatív szervezeteket, a vizsgálat során figyelmen kívül hagyták a bizonyítékokat és elintézték azzal, hogy ezek a rossz gazdálkodás és hozzá nem értés eredményei.

(Forrás: Forbes, CNN, írta: theo.ngy)

Szólj hozzá

hatalom Egyesült Államok Kongresszus Tea Party IRS