2015. nov 18.

Három stadion, három válasz a párizsi terrorra

írta: eisen64
Három stadion, három válasz a párizsi terrorra

London: Marseillaise, Hannover: bombariadó, Isztambul: Allahu Akbar

wembley.jpg

Három futballstadion Európa három arcát mutatta be 4 nappal a párizsi merényletek után, amelynek egyik célpontja a Stade de France nemzeti stadion volt. Kedden Londonban a szolidaritás és bátorság, Hannoverben a félelem, Isztambulban a gyalázat képeit láthattuk. Frissítés: A bosnyák szurkolók is kifütyülték a megemlékezést Dublinban az Írország elleni pótselejtezőn.

A Wembleyben az angol–francia mérkőzés előtt az egész stadion együtt énekelte a La Marseillaise-t:

Hannoverben is szolidaritásra készültek, de ehelyett a félelem szállt le a városra, miután a hatóságok készülő terrortámadásról kaptak nagyon komoly információt. A német–holland mérkőzést lefújták, a stadiont kiürítették, Angela Merkelt visszafordították Berlinbe. 

hannover.jpg

Isztambulban a megbékélés jelképe lehetett volna a török–görög válogatott mérkőzés. Nyolc év után először találkozott egymással a két szomszédos ország válogatottja, a stadionban ott volt a török és a görög miniszterelnök is. A mérkőzés mégsem a békéről szólt: a török szurkolók jelentős része az egyperces gyászszünet alatt iszlamista demonstrációt tartott, fújolással és "Allahu Akbar" kiáltásokkal üzent Európának. 

A török szövetségi kapitány elítélte a szurkolók viselkedését, az Independent azonban a közösségi médiában megjelent posztokra hivatkozva védelmébe vette a fújoló és kántáló drukkereket. 

Frissítés: Dublinban is egyperces néma csenddel kezdődött az Írország–Bosznia-Hercegovina EB-pótselejtező visszavágója. A megemlékezést a bosnyák szurkolók szétfütyülték:

 Nem stadionban ugyan, de Franciaországban is színt vallottak egy börtön iszlamista foglyai:

Szólj hozzá

terrorizmus London Párizs ISIS Isztambul Hannover