2015. dec 04.

Dzsihadista terrortámadás volt a kaliforniai mészárlás / Frissítve

írta: vigyazo
Dzsihadista terrortámadás volt a kaliforniai mészárlás / Frissítve

ISIS-aktivista volt Tashfeen Malik, aki férjével gyilkolt San Bernardinóban

la-me-san-bernardino-shooting-pictures-20151202.jpgISIS-aktivisták a Twitteren az #America Burning (Amerika lángol) hashtaggel ellátott üzenetekben lelkendeztek a kaliforniai tömeggyilkosság után. “Büszkék vagyunk a három oroszlánra ... Kalifornia utcái katonákkal és nehézfegyverekkel teltek meg. Az Egyesült Államok lángol” – írta az egyik dzsihadisták által kedvelt webfórum. Két nappal a merénylet után az ISIS bejelentette: a két támadó az Iszlám Állam "támogatója" volt. A két – üldözés közben lelőtt – elkövető egy házaspár, akik nemrég Szaúd-Arábiában ismerkedtek meg. Összefoglaljuk, amit Syed Rizwan Farookról és Tashfeen Malikról eddig tudunk. Frissítve.

Frissítés #6

Hűséget esküdött Facebook-üzenetben az Iszlám Államnak és vezetőjének a tömeggyilkos házaspár női tagja, Tashfeen Malik – értesült az AP hírügynökség az FBI-hoz tartozó forrásokból. A pakisztáni útlevéllel rendelkező Malik Szaúd-Arábiában csatlakozott Syed Rizwan Farookhoz, aki révén vízumhoz és letelepedési engedélyhez jutott az Egyesült Államokban. A házaspár a terrortámadás előtt törölte az üzenetet és megpróbálta megsemmisíteni a beküldéshez használt komputert is. Az FBI szakértői azonban helyreállították az adatokat.

Frissítés #7

Az FBI már hivatalosan is terrorcselekményként nyomoz a San Bernardino-i támadás ügyében. Kihallgatták a két terrorista családtagjait, kevés eredménnyel: a rokonok szerint "sem a viselkedésükben, sem öltözetükben nem tapasztaltak változást" a támadás előtt. Nem nyilatkoztak arról, kik vettek részt a házaspár szaúd-arábiai esküvőjén, és az egyesült államokbeli megismételt szertartáson. A nyomozók szerint elképzelhető, hogy a gyilkosok "valami sokkal nagyobb, látványosabb akcióra készültek", de valamiért megváltoztatták tervüket, és Syed Farook munkatársai ellen támadtak. A házaspár lakásán és autójában több mint 6000 lőszert és 12 csőbombát foglaltak le.

 

Karácsonyi ünnepi rendezvény főpróbáját tartották december 2-án délelőtt a San Bernardino-i Inland Regionális Egészségügyi Központ alkalmazottai. A városi intézmény egyik munkatársa, Syed Farook a program vége előtt váratlanul távozott, majd mintegy 30 perc múlva egy másik személlyel együtt automata lőfegyverekkel, kommandós öltözetben, fekete maszkot viselve visszatértek, és válogatás nélkül tüzet nyitottak a konferenciateremben tartózkodókra. 14 embert megöltek, legalább 17-et megsebesítettek. A vérengzés után egy fekete terepjáróban elmenekültek, de nem jutottak messzire. Két óra múlva a rendőrség feltartóztatta a járművet, és tűzharcban mindkét gyanúsítottat lelőtték. A hivatalos közlemény azonosította őket:

Syed Rizwan Farook 28 éves pakisztáni–amerikai állampolgár, és a 27 éves Tashfeen Malik

A támadást a házaspár a rendőrség szerint előre megtervezte. Az elkövetéshez használt fegyvereket legálisan vásárolták.

Farook a San Bernardino-i Járási Egészségügyi Hivatal alkalmazottja, környezetvédelmi egészségügyi specialista volt. Évek óta közalkalmazottként dolgozott, munkatársai tudták róla, hogy a magas, körszakállas férfi elkötelezett muzulmán, de nem találtak semmi kifogásolnivalót a viselkedésében.

screen-shot-2015-12-02-at-10_32_46-pm.png

Syed Rizwan Farook

A Farookkal egy szobában dolgozó munkatársa, Patrick Baccari szerint “csendes és udvarias volt”. A közelmúltban Szaúd-Arábiába utazott, ahonnan egy nővel tért vissza, akiről azt mondta, hogy az interneten ismerkedtek meg. A párnak egy hat hónapos közös kisgyermeke is volt, akit a támadás előtt az egyik nagyszülőnél hagytak.

Farook Chicagóban született, és az iMilap nevű társkereső oldalon néhány éve így mutatta be magát:

Vallásos, de modern családból származom

“Négyen vagyunk testvérek, 2 fiú és 2 lány. Egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi felügyelőként dolgozom, közalkalmazottként. Szeretek muzeális és modern autókkal foglalkozni, vallásos könyveket olvasni és a hátsó udvarunkban céllövészetet gyakorolni húgommal és barátaival” – írta Farook.

la-syed-rizwan-farook-yearbook-photo-20151203.jpg

A riverside-i La Sierra középiskola tablófotója Syed Rizwan Farookról, aki az iskola muszlim közösségi klubjának a tagja volt

Apja, akit szintén Syed Farooknak hívnak, elmondta, hogy fia elkötelezett muszlim volt. Ezt erősíti meg a DubaiMatrimonial.com társkereső oldalra feltett profilja is, amelyben Farook szunnita muzulmánként azonosítja magát.

Frissítés #1 

Egy drámai videó arról, hogyan menekítették az embereket a lövöldözés helyszínéről. "Nyugodjanak meg, elállom a lövés elől az utat" – mondja az egyik kommandós.

 Frissítés #2 

A kommandósok, miután behatoltak az épületbe, "karácsonyfák és karácsonyi dekorációval díszített asztalok között fekvő holttesteket találtak".

Frissítés #3

A terrorista házaspár lakásán a hatóságok hatalmas fegyverarzenált – több ezer lőszert és 12 csőbombát – találtak, amiből arra következtetnek, hogy más célpontok ellen is készülhettek:cvvjgxbukaa-md-.png

Frissítés #4

A pakisztáni származású Tashfeen Malik a házasságkötésük után férje révén egy speciális vízumprogram keretében kapott állandó letelepedési engedélyt az Egyesült Államokban. 

Frissítés #5

Syed Farook kétszer is járt Szaúd-Arábiában az elmúlt években. 2013-ban a hadzsra érkezett Mekkába, míg 2014-ben mindössze 9 napot töltött az országban, de már nem egyedül tért vissza, hanem új feleségével, Tashfeen Malikkal, aki azonnal vízumhoz is jutott.

A nyomozók szerint a terrorista motivációt erősítheti, hogy a házaspár lakásán talált csőbombák megegyeznek az al-Kaida Arab-félszigeten terjesztett Inspire című magazinjában található leírással. 

Szólj hozzá

kalifornia terrorizmus hatalom tömeggyilkosság Szaúd-Arábia ISIS Mekka San Bernardino