2016. jan 17.

Zuckerberg új házvezetője: J.A.R.V.I.S.

írta: vigyazo
Zuckerberg új házvezetője: J.A.R.V.I.S.

A Facebook-alapító nem tart attól, hogy a robotjai ellene fordulnak

0602-e1433200268367-1940x1091.jpgSok ember tesz fogadalmat újévkor, nem volt ezzel másképpen a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg sem. Fogadalma nem csekélyebb, mint megalkotni egy mesterséges intelligenciával (MI) rendelkező „komornyikot”. Zuckerberg olyan ’”komornyikot” tervez készíteni, melyet állítása szerint úgy kell elképzelni, mint a Vasember című filmben Jarvist.

Jarvis egy mozaikszó: Just A Rather Very Intelligent System – vagyis: Csak Egy Meglehetősen Nagyon Intelligens Rendszer (J.A.R.V.I.S). Ez egy olyan mesterséges intelligencia, mely kommunikál, parancsokat hajt végre. Emellett vannak még emberi attribútumai, mint például: fáradtság, alvás, valamint akár az emberi problémákat is megérti, sőt megoldani is segít azokat.

iron-man-hologram.jpgZuckerberg Facebook-oldalán az alábbi szerepeket szánja a Mesterséges Intelligenciájának (MI):

Meg fogom tanítani a hangom felismerésére, hogy így irányítsam az otthonom – zenét, lámpákat, hőmérsékletet.

Arra is meg fogom tanítani, hogy engedje be az ismerőseimet, ha a csengetés után felismeri az arcukat. Megtanítom, hogy értesítsen, ha bármi szokatlan történik Max (lánya) szobájában, így akkor is figyelhetek rá, ha nem vagyok vele.”

Az otthon komfortosabbá tétele mellett a munkában is segíteni fog az MI. A Facebook-alapító egyfajta asszisztenst is lát benne. Arra is fel akarja használni, hogy például az adatokat, munkát segítse vizualizálni a virtuális valóságban. Ez azért is nagy dolog, mivel így hatékonyabban tudja ellátni a szolgáltatásokat, és a cégvezetés szempontjából is előnyös.

Az egész újévi vállalkozását még az is tetézi, hogy egyedül fogja megírni a kódolást, más programozói segítség nélkül. Munkájához a már meglévő "okosotthonos" technológiák tanulmányozásából indul ki.

1maxresdefault.jpgA Facebook-kommentekben többen arról kérdezték a feltalálót, hogy az MI nem rejt-e magában veszélyeket, mint akár a Terminátor című filmben a Skynet. Mások attól tartanak, képes lesz az egész hatalmat egy kézben centralizálni. Zuckerbergnek erre a következő a válasza:

„Úgy gondolom, képesek vagyunk olyan MI-t fejleszteni, ami nekünk dolgozik, és nekünk segít. Egyesek azzal ijesztgetnek, mekkora veszély van az MI-ben. Viszont számomra ez túlzott aggodalomnak tűnik, és sokkal kevésbé valószínűnek, mint a betegségek, az erőszak miatt kitörő katasztrófák és egyebek.”

Emellett azért meg kell jegyezni, a filmekben is ha mesterséges intelligenciáról volt szó, akkor a feltalálóik azt mindig szuper biztonságosnak gondolták.

Zuckerberg kijelentése után egyik kommentjében megjegyezte, hogy egyelőre az ő lakására fogja szabni a rendszert, mivel sokkal egyszerűbb egyszerre egy otthonra programozni, mert minden otthon teljesen más. Úgyhogy a piacra dobható okos otthonra várni kell még egy kicsit.

Kevésbé optimista a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsolatban az Apple társalapítója, Steve Wozniak, aki szerint:

A robotok meghódítják a világot, és háziállatokká teszik az embert

(írta: Sztrady)

Szólj hozzá

robotika facebook robotok mesterséges intelligencia transzhumanizmus wozniak Apple Mark Zuckerberg