2016. feb 17.

A NASA betiltotta Jézus nevét

írta: vigyazo
A NASA betiltotta Jézus nevét

Az Apolló-8 űrhajósai még szabadon olvashattak élő adásban a Bibliából

nasa_1.jpgNem használhatják a NASA munkatársai levelezésükben Jézus nevét – írta a Fox News, annak kapcsán, hogy a houstoni Johnson Űrközpont keresztény dolgozói panaszt tettek a lelkiismereti szabadságukat sértő jogi döntés ellen. A NASA korábban kifejezetten támogatta, hogy az űrhajósok kifejezzék vallási meggyőződésüket: az Apolló-8 legénysége élő adásban olvasott fel a Bibliából, míg az Apolló-11 asztronautája, Buzz Aldrin a Hold felszínén még úrvacsorai szertartást is tartott.

A NASA ügyvédei felszólították a Johnson Űrközpont munkatársait, akik egy keresztény szabadidős klubot működtettek JSC Praise & Worship Club néven, hogy többet ne használják a „Jézus” szót a csoport hirdetményeiben.

oo_jsc_sign.jpg

"Nagyon megdöbbentett mindannyiunkat" – mondta Sophia Smith, a cég egyik mérnöke.

A NASA mindig is híres volt arról, hogy tolerálta a vallásos szóhasználatot. Akkor most miért nem engedik meg azt, hogy Jézus nevét használjuk a hírlevelünkben?

A döntés miatt a Liberty Institute (Szabadságjogi Intézet) emberi jogi szervezet perrel fenyegette meg a NASA-t, ha nem kér bocsánatot munkatársaitól és nem hagy fel Jézus nevének tiltásával. A csoport JSC Today címmel küld ki hírlevelet a feliratkozott NASA-alkalmazottaknak e-mailben. Az ajánlatban az Űrközpontban szervezett számos szabadidős program szerepel, salsa-tanfolyamoktól sporteseményekig.

A NASA február elején kiadott nyilatkozatában nem cáfolta a Liberty Institute által felhozott vádakat, de azt állította, hogy az űrügynökség "a szövetségi törvényeknek megfelelően lehetőséget biztosít dolgozóinak arra, hogy szabadon gyakorolhassák vallási hitüket".

A Liberty Institute ügyvédje, Jeremy Dys a Fox Newsnak elmondta, hogy az egész eset egy hírlevéllel kezdődött, amelyben a keresztény csoport egy találkozója mottójának ezt választotta: „Jézus a mi életünk”.

„Nem sokkal ezután a jogi osztály felhívta a szervezőket, és 

azt mondták nekik, hogy nem használhatják Jézus nevét a hirdetményeikben

– állítja Dys. A csoport szervezőivel közölték, hogy „minden jövőben megjelenő közleményüket komoly cenzúra alá fogják vetni, amiben megjelenik a 'Jézus' szó” – állítja panaszbeadványában az emberi jogi szervezet.

A NASA jogi osztálya indoklásában arra hivatkozott, hogy az állami szervezet az alkotmány első kiegészítésének értelmében felelősségre vonható amiatt, mert munkatársai közleményükben vallási hivatkozást használtak.

A csoport szervezői felajánlották: nyilatkozatban értesítik az olvasókat, hogy a megjelent hirdetés magánjellegű volt, nem a NASA hivatalos közleménye. Ezt az űrügynökség jogi osztálya „elégtelennek” találta és jelezte, hogy a csoport működését cenzúrázni fogják. „Ez égbekiáltó vallási alapú diszkrimináció” – állítja Dys. 

A NASA reakciója meglepő annak fényében, hogy az ügynökség korábban kifejezetten támogatta űrhajósait a hitük kifejezésében küldetéseik során. 1968-ban az Apollo-8 személyzete (Jim Lovell, Frank Borman és Bill Anders) a teremtés történetét olvasta fel hangosan, felváltva, miközben egyre messzebb repültek a Földtől.

“Kezdetben teremtette Isten az eget és a Földet” – a Teremtés könyvének első fejezetéből felváltva olvastak fel élő adásban az Apollo-8 űrhajósai 

Akkor a NASA megvédte asztronautáit az ateisták bírálatával szemben, akik jogi felelősségre vonást kezdeményeztek. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságig is eljutott, amely a NASA és az űrhajósok mellett döntött.

a11-40-5872-74hr.jpg

1969. július 20: Buzz Aldrin és Neil Armstrong, az első emberek a Hold felszínén 

Buzz Aldrin pedig 1969-ben az Apollo-11 missziója alatt a Hold felszínén vett úrvacsorát, a protestáns tradíciónak megfelelően kenyérrel és borral. Aldrin a visszatérésük után elmondta, hogy

ezzel akart Istennek hálát adni a küldetés sikeréért. 

„A NASA-nak ezt a hagyományt kéne tovább folytatnia, továbbra is védelmeznie kéne a dolgozók vallási meggyőződéseinek kifejezését – mondta Dys. – Ha az űrhajósoknak szabad a Teremtőt a világűrben magasztalniuk, miért ne tehetnék a NASA munkatársai ugyanezt itt a Földön is?"

(írta: perla)

Szólj hozzá

ateizmus kvantum Jézus Hold NASA lelkiismereti szabadság Legfelsőbb bíróság Apolló-8 Apolló-11