2016. ápr 20.

Norvégia morális csődje: Breiviket milliókkal jutalmazzák

írta: vigyazo
Norvégia morális csődje: Breiviket milliókkal jutalmazzák

A náci tömeggyilkos emberi jogai sérthetetlenek, miközben családoktól szakítják el a gyerekeket

web-breivik-gesture-2016.jpgÁtszámítva 11 millió forintos kártérítést szavazott meg a norvég bíróság Anders Breivik náci tömeggyilkosnak emberi jogai megsértése miatt. Az ítéletnél csak az indoklás elképesztőbb: Breivik többek között azért jogosult állami kártérítésre, mert testápoló nélkül kell börtönbüntetését töltenie, így bőre kiszáradt a börtön klímájától. Továbbá a kávéját is hidegen szolgálták fel. Az ultrahumánus norvég állam ugyanakkor könyörtelen is tud lenni, mint azt az öt kisgyermekétől megfosztott Bodnariu család esete mutatja.

Kifogástalan öltönyben és nyakkendőben érkezett Anders Breivik az ideiglenes bírósági ülésterembe, amelyet a börtön tornatermében alakítottak ki. A tömeggyilkos terroristáról a bilincset is levették, így akadálytalanul pózolhatott náci karlendítéssel a fotósok előtt. Korábban még ökölbe szorított kézzel finomította a Hitlergrusst, most nyíltan, hosszú másodpercekig büszkén kitartja jobb kezét. Megteheti, hagyják neki és egyébként is, ebben a bírósági eljárásban ő volt a felperes.

Breivik azért perelte be a norvég államot, mert szerinte embertelen bánásmódban részesíti őt a büntetés-végrehajtás, valamint sérülnek a magán- és családi életének tiszteletben tartásához fűződő jogai. Mint a bírósági ítélet megállapította, a norvég állam a háromszobás, inkább apartmanra, mintsem cellára hasonlító létesítménnyel megsértette a 77 embert meggyilkoló náci bűnöző emberi jogait. A férfinek 3 saját cellája van, egyikben pihen és tanul, a másodikban és harmadikban pedig sportgépeket, televíziót, számítógépet és videójátékokat szereltek be neki. Breivik ugyan magánzárkában van, de látogatókat fogadhat, és a külvilággal is tarthat kapcsolatot. Utóbbi alól csak az olyan szélsőségesek a kivételek, akiket – úgymond – "ártalmas ideológiája cselekvésre ösztönözhetne". A tömeggyilkos ráadásul még a börtönben sem él teljes elszigeteltségben: karácsonykor például részt vehetett mézeskalácssütő versenyen.

21233703_ul.jpg

Breivik dolgozószobája a börtönben

Az abszurd ítélet szerint a norvég kormány köteles 331 ezer norvég korona, vagyis mintegy 11 millió forint kártérítést fizetni Breiviknek. Az indoklásban szerepelt, hogy a sértett rabnak testápoló, margarin és internet nélkül kell börtönbüntetését töltenie, és emiatt bőre már teljesen kiszáradt a börtön klímájától. Kegyetlen bánásmódnak minősítették továbbá azt, hogy kávéját is mindig hidegen hozzák.

main_900.jpg

Anders Breivik 2011 júliusában Oslóban és egy közeli szigeten 77 embert, többségében iskolás fiatalokat mészárolt le, emiatt 21 éves börtönbüntetést kapott, így 16 év múlva, 53 éves korában szabadulhat.

Szólj hozzá

norvégia breivik érték/ítélet bodnariu