2016. júl 15.

Rióban transznemű férfi sportolók indulhatnak nők között

írta: vigyazo
Rióban transznemű férfi sportolók indulhatnak nők között

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte a szabályváltoztatást

35e5ee6700000578-0-image-a-84_1467506046607.jpg

Az augusztusi riói olimpia lesz az első az olimpiák történetében, amely során egyes versenyszámokban transzgender személyek, tehát biológiailag férfiak fognak női sportolókkal versenyezni. Eddig csak olyan transznemű sportolók versenyezhettek az olimpián, akik legalább két évvel korábban átestek teljes nemváltó műtéti eljáráson. Most a NOB eltörölte ezt a feltételt.  

Az év elején erősítette meg az Olimpiai Bizottság azt a szabályt, amely lehetővé teszi a biológiailag férfi versenyzőknek, hogy a nőkkel szálljanak versenybe. Hivatalos olimpiai iránymutatásokat kellett megváltoztatni ahhoz, hogy azt is megengedjék a transznemű személyeknek, hogy akkor is részt vehessenek a versenyen, ha nem estek át átalakító sebészeti beavatkozáson.

9726332_g-640x436.jpg

A Bizottság által kiadott nyilatkozatban ez áll:

„Sebészeti anatómiai beavatkozás előírása a részvétel előfeltételeként nem szükséges a tisztességes verseny megőrzéséhez, és

összeegyeztethetetlen lehet a jogfejlődéssel és emberi jogi fogalmakkal is.

Ez azt jelenti, hogy biológiailag férfi sportolók szinte fenntartás nélkül indulhatnak a női versenyszámokban a „politikai korrektség” nevében.

transgenderolympics.jpg
Frieda Wunder német súlyemelő a 2012-es londoni olimpián férfiként versenyzett, eredeti nevén, mint Hanz Wullschleger. Rióban a nők között indulna, miután 200 kilogrammos eredménnyel kvalifikálta magát.

 A férfiak biológiai előnnyel indulnak a nőkkel szemben izomtömegüket, tüdőkapacitásukat és méreteiket tekintve is. Ezt erősíti meg a Psychology Today cikke is:

"A férfiak fizikailag erősebbek a nőknél, akik átlagosan alacsonyabb izomtömeggel rendelkeznek mind abszolút értelemben, mint a test teljes tömegéhez viszonyítva. [...] A férfiak csontjai, inai és szalagjai tömörebbek, erősebbek. [...] A férfiak nagyobb szív- és érrendszeri tartalékkal, nagyobb szívvel, a testtömeghez viszonyítva nagyobb tüdőtérfogattal, magasabb vörösvérsejtszámmal és haemoglobinnal rendelkeznek.”

Egy élsportolók közt végzett erőpróba megmutatta, hogy

a legerősebb női sportolók ereje alig haladja meg a férfiaknál mért átlagértéket.

Ezek a biológiai különbségek nem tűnnek el attól, hogy egy férfi úgy dönt, hogy nő lesz. A transznemű aktivisták azzal érvelnek, hogy a "legtöbb" előnye a biológiai férfi létnek eltűnik, amikor a transznemű személy tesztoszteronkezelésen és hormonterápián esik át, de ezek a feltételezések nem nyertek tudományos bizonyítást, sőt, vannak olyan velünk született adottságok, amiket nem lehet megváltoztatni.

Az Olimpiai Bizottság először 2003-ban engedte meg a transznemű sportolók részvételét az olimpián, de a probléma a gyakorlatban idén jelenik meg először. Valószínűleg két brit sportoló lesz az első két biológiai férfi, aki nők között versenyzik az augusztusi olimpián.

Petíció a női sportolók esélyegyenlőségéért.

1745097732_4273056349001_08d26bfec3bc0e85a7f8079b9e564cf7-tmb2_1.jpg

Korábbi cikkünk a nemet váltó amerikai olimpiai bajnokról, Bruce Jennerről itt.

(Forrás: CitizenGo)

Szólj hozzá

homoszexuális transznemű olimpiai játékok Rio érték/ítélet Bruce Jenner