2016. dec 02.

"Vannak a világon szemétládák, akiket muszáj lelőni": 9 idézet az új amerikai védelmi minisztertől

írta: Europa22
"Vannak a világon szemétládák, akiket muszáj lelőni": 9 idézet az új amerikai védelmi minisztertől

James "Mad Dog" Mattis tábornok mögött 40 év tengerészgyalogsági tapasztalat áll

maxresdefault_2_2.jpgA tengerészgyalogság 66 éves, nyugállományú tábornokát választotta Donald Trump leendő védelmi miniszterének. A Pentagon új vezetője az egyik legtapasztaltabb stratégának számít az amerikai hadseregben, aki az Iránnal kötött atompaktum legélesebb kritikusa volt, nyugdíjaztatása is részben a Barack Obamával való konfliktusából ered. Politikai értelemben "héja", azaz keményvonalas katona. A seregben "Mad Dog" ("Veszett Kutya") néven emlegették, és Donald Trump is így utalt rá egyik Twitter-bejegyzésében. A becenév nem véletlen, amint azt a James Mattistól származó alábbi idézetek is tanúsítják:

1. A bukás lehetősége soha nem okozott álmatlan éjszakát. A fogalmat nem is ismerem.

2. Amikor először likvidálsz valakit, az nem egy jelentéktelen történés... De vannak a világon szemétládák, akiket muszáj lelőni.

3. Békével jöttem. Nem hoztam tüzérséget. De – könnyekkel a szememben – előre mondom, ha szívatni próbálnak, mindnyájukat meg fogom ölni.

4. A tengerészgyalogos nem ismeri azt a szót, hogy kudarc.

5. Legyenek udvariasak, legyenek profik,

de mindig kész tervük legyen arra, hogyan likvidáljanak bárkit, aki szembejön.

6. Vannak ragadozók és vannak áldozatok. A fegyelmezettségük, az ügyességük, az engedelmességük és az éberségük fogja eldönteni, hogy magukból melyik lesz.

7. Egyetlen háború sem ér véget addig, amíg az ellenségünk azt nem mondja. Gondolhatjuk, hogy vége. Állíthatjuk, hogy vége.

De ebben a kérdésben mindig az ellenségé az utolsó szó.

8. Nincs annál jobb, mint amikor rálőnek az emberre, de nem találják el. Ez nagyon klassz.

9. Vannak olyanok Afganisztánban, akik öt éve bántalmazzák a nőket azért, mert nem viselnek csadort. Az ilyenekből már teljesen kiveszett az emberség. Ezért iszonyú jó érzés lelőni őket. Élvezetes harcolni ellenük… Bizonyos embereket kész öröm lelőni.

mattis_marine.jpg

James Mattis több mint négy évtizeden keresztül szolgált a tengerészgyalogságnál. 1991-ben az Öböl-háborúban harcolt, 2001-ben Dél-Afganisztánban vezetett hadjáratot, 2003-ban Irakban irányította a tengerészgyalogosokat.
A tábornok neve 2004-ben vált ismertté a szélesebb közvélemény előtt, amikor az iraki Fallúdzsa ostromát irányította. Majd 2010-ben az amerikai haderők közel-keleti, észak-afrikai és közép-ázsiai műveleteiért felelős, úgynevezett Középső Parancsnokság (Centcom) élére nevezték ki. Ezt a posztot 2013-ig töltötte be, de közben folyamatos vitában állt az Obama-kormánnyal annak Iránnal kapcsolatos politikája miatt, mert úgy gondolta, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene készülnie egy Iránnal kialakuló konfliktusra. A tábornok az Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut is ellenezte.

Szólj hozzá

hatalom Irak Pentagon Donald Trump James Mattis