2016. dec 28.

Zuckerberg: Jarvis él és Morgan Freeman adja a hangját!

írta: vigyazo
Zuckerberg: Jarvis él és Morgan Freeman adja a hangját!

A Facebook alapítója egy év alatt beprogramozta saját házi mesterséges intelligenciáját

_3b0584fe-c74b-11e6-ad67-c7f41c1c9a76.jpg

Mark Zuckerberg a 2016-os év januárjában újévi fogadalmat tett, mely arról szólt, hogy elkészít otthonába egy mesterséges intelligenciával rendelkező „komornyikot”. Az év vége felé haladva sok szkeptikus meglepetésére bejelentette, hogy ígéretéhez híven elkészült a háztartását vezető mesterséges intelligenciával. A Facebook-alapító fogadalmáról januárban blogunk is beszámolt.

Lényegében egy olyan mesterséges intelligenciáról van szó, mellyel telefonján keresztül tud kommunikálni. Az ihletet A Vasember című filmben szereplő házi „okos komornyik” adta, ami alapján el is nevezte a saját mesterséges intelligenciáját is Jarvisnak.

A rendszer megszólalásához pedig nem más adta a hangját, mint Morgan Freeman. A vasember főszereplője, Robert Downey Jr. is felajánlotta hangját Zuckerberg projektjéhez, de ő inkább Freemant választotta, mivel neki kellemesebb az orgánuma. Viszont egy kommentelő megjegyzése szerint Morgan Freeman azt a benyomást keltheti az emberben, hogy ebben a mesterséges intelligenciában egy új istent akart létrehozni. Ennek a teóriának alapja is lehet, hiszen sok ember számára Freeman a több filmes és egyéb közszereplései miatt Isten-szimbólum lett.

640.jpg

Zuckerberg az év elején pontokba szedve meghatározta, milyen is lesz ez a rendszer, és a mostani nyilatkozatokon és a publikált videókon keresztül azt látni, hogy mindazt meg is valósította, amit eltervezett.

A videókon már látni, hogy a lakásában a világítást Jarvis irányítja, zenét tesz be, vigyáz a lányukra, vagy éppenséggel pirítóst készít gazdáinak és segíti a munkájukban.

Emellett megtanította komornyikját az arcfelismerésre is – tehát ha valaki érkezik hozzájuk, felismeri őket, kik is azok, jelenti a ház urának, majd beengedi őket.

Zuckerberg felesége: Priscilla kicsit komplikáltabbnak látja a rendszert, mely néha szeszélyesen, esetenként agresszívan működik – akár Arnold Schwarzenegger hangján is képes viccelődni.

A találmány egy ideig még nem lesz széles körben elérhető, de a tervek között szerepel, hogy a nagyközönség is hozzájuthasson. A további projektnek része egy androidos app fejlesztése a rendszerhez, melyen keresztül Jarvis feladatkörét tágítani fogják, így például a főzésben is segíteni tud majd.

Zuckerberg kijelentette, hogy ma már olyan érzése van, hogy a szoftver „jelen van”. Szerinte a mesterséges intelligenciának nagy jövője van, és az elkövetkezendő tíz évben dinamikusan fog fejlődni. Személyes fejlesztésének pedig része a mesterséges intelligenciáját megtanítani az önképzésre is. 

(írta: SzK)

Szólj hozzá

mesterséges intelligencia Facebook Mark Zuckerberg Morgan Freeman Jarvis