2017. feb 19.

Obama, az ellenelnök: Így buktatnák meg Donald Trumpot

írta: eisen64
Obama, az ellenelnök: Így buktatnák meg Donald Trumpot

A mestertervet a radikális baloldal egykori ikonjától, a luciferiánus Saul Alinskytől vették

obama-in-vietnam-reuters-800x430.pngA történelemből eddig csak ellenpápákat ismertünk, most úgy tűnik, van már “ellenelnök” is, mégpedig Barack Obama személyében. Január 20-a, Donald Trump beiktatása óta folyamatos össztűz zúdul az új kormányzatra, de ez csak a kezdet: Obama mögött egy olyan akciócsoport sorakozott fel, amely 5 millió aktivistával és 40 millió dolláros induló költségvetéssel rendelkezik. Az “árnyékkormány” célja az, hogy minden módon ellehetetlenítse az új kormányzat munkáját, végső soron pedig idő előtt távozásra kényszerítsék Trump elnököt. A lopakodó puccs forgatókönyvét Obama és Hillary Clinton egykori mentorától, a radikális baloldali Saul Alinskytől vették.

Sokan meglepődtek azon, miért döntött úgy Barack Obama, hogy családjával Washingtonban marad, miután elnöki megbízása lejárt. A leköszönő elnökök eddig gondosan ügyeltek arra, hogy fizikai távolságot tartsanak a fővárostól, ezzel is jelezve azt, hogy nem kívánnak beleszólni az új kormányzat működésébe. Még a republikánus utódjaival szemben leghangosabb kritikát megfogalmazó Jimmy Carter is visszaköltözött georgiai farmjára. Obama látványosan szakított ezzel a hagyománnyal: Washingtonban bérelt egy 5,3 millió dolláros, 760 négyzetméteres házat és beiktatása után máris élesen bírálta Trump elnököt.

obama-house_jpg_size_custom_crop_1086x726.jpgAz "Obama-bunker", 2000 méterre a Fehér Háztól

A helyszínválasztás nem véletlen: “Obamának egy több mint 30 ezer kiképzett agitátorból álló hadsereg áll a rendelkezésére, hogy minden egyes ponton harcoljanak az új republikánus elnök ellen. Obama a Fehér Háztól alig két kilométerre költözött, és ebből a bunkeréből irányítja ezt a csapatot.

A színfalak mögött egy árnyékkormányt készül felállítani,

amely nem csupán elnöksége vitatott vívmányait védelmezi, hanem szabotálni készül az új adminisztráció munkáját” írta február elején Paul Sperry, a Hoover Intézet politikai elemzője.

Az elitalakulat

A Trumppal szembeni ellenállást az Organizing for Action (OfA) elnevezésű akciócsoport szervezi. Az OfA 2008-ban, az első Obama-kampány támogatására jött létre, de a szervezetet most arra kívánják felhasználni, hogy a radikális baloldal ökleként működjön, hasonlóan, mint Hugo Chavez venezuelai és a Castro-fivérek kubai akciócsoportjai, amelyeket politikai ellenfeleik megfélemlítésére és ellehetetlenítésére használtak fel.

Az OfA már 2009-ben megkapta azt a 13 millió e-mail címet, amelyet az Obama-kampány gyűjtött be. A szervezet 2014-ben 40,4 millió dollár támogatást kapott milliárdos szponzoroktól köztük többen a Soros György által finanszírozott Democracy Alliance baloldali-liberális megadonor hálózat tagjai és országszerte 250 irodát működtetett. Az OfA honlapján azzal büszkélkedik, hogy

5 millió aktivistát tud megmozgatni,

akik készek arra, hogy “nagy harcot indítsanak a társadalmi igazságosság, az alapvető méltányosság, az egyenlő jogok és az érvényesülési lehetőségek kiterjesztése érdekében.” Fő ügyüknek tekintik azt, hogy “befűtsenek a klímaváltozás ellenzőinek”, átfogó bevándorlási reformot követeljenek (beleértve az illegális bevándorlóknak nyújtott tömeges amnesztiát), “elmondják azoknak a millióknak a történetét, akiknek az életét az Obamacare mentette meg”, valamint harcoljanak a “női egészségvédelem alapvető jogáért” és újraosszák a társadalmi jövedelmet azok javára, akik nem keresnek eleget.

f-59-820x461.jpg

Akcióban a Trump-ellenes aktivisták

A radikális baloldali programot nem csak kommunikáció útján kívánják népszerűsíteni, hanem folyamatos tüntetésekkel, utcai demonstrációkkal, és a Trump-kormányzat tagjai, valamint támogatói elleni lejárató kampányokkal, amelyekkel meg akarják bélyegezni és félemlíteni mindazokat, akiket felelősnek tartanak az Amerikában bekövetkezett politikai fordulatért.

A mesterterv atyja

Ezt a forgatókönyvet nem most találták ki, hanem az 1972-ben elhunyt szélsőbaloldali filozófus, Saul Alinsky programadó könyvéből. A Rules for Radicals (Radikálisok szabálykönyve) című főművét  Alinsky – az ókori Talmud-tudós, Hillél rabbi, valamint Thomas Paine, az Egyesült Államok egyik alapítója mellett – egyenesen Lucifernek ajánlotta, ezekkel a szavakkal:

Ne felejtsük el legalább futólag elismerésünket kifejezni a leg­első radikális iránt.

Annak a személynek, aki minden legendánk, mítoszunk és a történelmünk szerint (és ki tudja, hogy hol végződik a mitológia és hol a történelem – vagy azt, hogy melyik melyik), az ember által ismert legelsőként lázadt fel a hatalmon lévők ellen, és ezt olyan hatékonyan tette, hogy királyságot is szerzett magának – Lucifernek.” (Saul Alinsky: Rules for Radicals, Random House, 1971.)   

saul_alinsky.jpgSaul Alinsky, Hillary Clinton és Obama mentora, a Lucifernek ajánlott főművével

Alinsky maga is sokak számára példakép volt, többek között Hillary Clintonnak, aki az egyetemi szakdolgozatát róla írta. Barack Obamát pedig Alinsky egyik legszorosabb munkatársa ajánlotta be a Harvard Egyetemre.

Az 1972-ben elhunyt Alinsky nem volt akadémiai értelemben vett tudós, saját magát radikális aktivistának és forradalmi gondolkodónak tartotta. Nem véletlenül kapta a The Red (a Vörös) becenevet, amelyet követői és kritikusai is használtak rá. Ő alkotta meg az amerikai progresszív társadalmi programok mintáját, a közösségi szervezést, amelynek a kulcsfigurája a közösségi szervező, vagyis a communiy organizer. (A ma szociológiai és politológiai alapfogalommá vált kifejezést is ő alkotta meg ehhez.)

A közösségi szervező alatt véletlenül se valamiféle közönségszervezőt vagy népművelőt értsünk. Az Alinsky-féle modellben ez olyan aktivistát jelent, aki egy adott helyen politikai, társadalmi és médiaeszközökkel nyomást gyakorol a kormányzati szervekre, hogy a kívánt, progresszív változások megtörténjenek. Alinsky Chicagóban tanult szociológiát, majd ott vállalt munkát a legkeményebb chicagói negyedben, amelyről Upton Sinclair A dzsungel című regényét írta.

Saul Alinsky szerint a kívánt társadalmi célok érdekében bármilyen eszközt fel lehet használni. Egyik akciója például az volt, hogy a chicagói O’Hare nemzetközi repülőtéren jól öltözött fekete aktivistákat küldött a férfi mosdókba. A feladatuk az volt, hogy órákra, vagy ha kell, napokra elfoglalják az összes fülkét és piszoárt az utasok elől, így bénítsák meg a repülőtér működését, amíg a hatóságok nem teljesítik a követeléseiket.

hillary-clinton-thesis-alinsky.png"Csak a harc": Hillary Clinton szakdolgozatát a Yale-en Alinsky téziseiről írta 

Ez a harcos radikalizmus imponált a ’68-as nemzedéknek, köztük a Yale Egyetem egyik fiatal joghallgatójának, Hillary Clintonnak is, aki levelezni kezdett Alinskyvel. Egyik ilyen levelében azt kérdezi tőle, hogy megjelent-e már új könyve, amelynek a jelentőségét a Jelenések könyvéhez hasonlította. Ez a könyv egyébként éppen a Lucifernek ajánlott Rules for Radicals volt.

Bár Alinsky nem sokkal ezután, 1972-ben elhunyt, az általa elindított közösségi szervezés tovább működött Chicagóban, amelynek egyik munkatársa a fiatal Barack Obama lett. Amikor Obama ajánlást kért a továbbtanuláshoz, Alinsky egyik legközelebbi tanítványa, John L. McKnight írt levelet számára a Harvard Egyetemre.

Alinsky az utolsó interjúját a Playboy magazinnak adta, de itt is megmaradt eredeti üzeneténél:

Hogyan lehet fellázítani az embereket a hagyományos értékrend és a konzervatív Amerika elsöprésére?   

„A kétségbeesés ott van; rajtunk a sor, hogy felszakítsuk az elégedetlenség sebeit és felspannoljuk őket a radikális társadalmi változáshoz. Az apátia helyett adunk nekik lehetőséget, hogy részt vegyenek a demokratikus folyamatokban, egy lehetőséget arra, hogy gyakorolják az állampolgári jogaikat és visszaüssenek a rendszerre, amely elnyomja őket. A specifikus problémákkal kezdjük – adók, melók, fogyasztói problémák, légszennyezettség –, és innen megyünk tovább a nagyobb problémák felé: szennyezettség a Pentagonban, a Kongresszusban és az óriáscégek vezetésében. Ha egyszer megszervezed az embereket, azok tovább fognak haladni ügyről ügyre egész a végső célig: a néphatalomig. Nem egyszerűen egy ügyet adunk nekik: az egész életüket újra kib*** érdekessé fogjuk tenni – életet adunk létezés helyett. Be fogjuk őket izzítani” – nyilatkozta 1972-ben.

A gyűlölet célszemélyei

Alinsky stratégiája ma is jól felismerhető a Trump-kormányzat elleni támadásokban. Íme néhány ezek közül:

“Válassz célpontot, fagyaszd meg körülötte a levegőt, személyesítsd meg és támassz megosztást a róla alkotott véleményekben”

d84296ce82976353fbc85e47481a3aef.jpgKellyanne Conway fehér házi médiatanácsadó: a feministák gyűlölik 

A 2016-os kampányban a média folyamatosan célkeresztben tartotta Trumpot, hogy kitalált és valós hibáinak állandó felemlegetésével szembefordítsa vele a közvéleményt. Miután ez nem sikerült, a környezetéből választottak sebezhető célpontokat. Ennek eddigi leglátványosabb eredménye Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó megbuktatása volt, de folyamatos célpontjuk Kellyanne Conway fehér házi médiatanácsadó is, aki ellen kongresszusi etikai vizsgálatot kezdeményeztek, miután egy tévéinterjúban dicsérni merészelte az elnök lánya, Ivanka Trump által jegyzett divatmárkát. (Az elnök szinte valamennyi családtagja szintén folyamatos célpontja a lejáratásoknak, bojkottfelhívásoknak. A támadások időnként kifejezetten aljas szintet képviselnek: Trump feleségét, Melaniát egy ismert amerikai liberális blogger luxusprostituáltnak nevezte, tízéves fiát, Barront pedig baloldali lapok állítólagos autizmusa miatt gúnyolták. A hétvégén pedig a New York-i divatgálán a sztárvendégek azzal alázták meg Trump kisebbik lányát, Tiffanyt, hogy demonstratív módon elültek mellőle, mint a diákok a csúnya lány mellől a gimiben.)

steve-bannon-cover-time_1.jpg

Steve Bannon, akit a Time "a nagy manipulátornak" nevez, aljas módon kinagyítva a testi fogyatékosságát... 

bannon_810_500_55_s_c1.jpg

...ami a valóságban sokkal kevésbé feltűnő. A gyűlölet minden eszközt szentesít

Az elnök más munkatársai ellen is ezt az Alinsky-taktikát alkalmazzák. Egyik kedvelt célpontjuk Steve Bannon, Trump fő stratégiai tervezője, akit rendszeresen minden alap nélkül antiszemitának és fehér nacionalistának bélyegeznek. (Bannon amúgy történetesen zsidó újságíró.) Ebben a Time magazin ment a legmélyebbre, amikor olyan manipulált címlapképet közölt, amelyen Bannon bőrbetegségét a valóságosnál sokkal hangsúlyosabbá tették. A magazin lejáratási módszere nem sokban különbözik Julius Streicher hírhedt lapjának, a Der Stürmernek görbeorrú és polipkarú zsidóellenes címlapjaitól.

20160422_gorkawithltgenbeydler.jpgGorka Sebestyén, Trump tanácsadója William Beydler tábornokkal, az amerikai tengerészgyalogság parancsnokával. A "náci szimpatizánsnak" bélyegzett Gorka főbűne, hogy könyvet írt arról, miként lehet legyőzni a dzsihádot (Defeating Jihad)

De nem járt jobban Trump néhány hete kinevezett tanácsadója, a magyar Gorka Sebestyén (Sebastian Gorka) sem, akit a balliberális médiában rendszeóját vette célba ezzel a trágár megszólítással: “Miért ilyen f…hangú Stephen Miller?”      resen “náci szimpatizánsnak” bélyegeznek, szintén minden alap nélkül. A Fusion magazin pedig Trump szövegír

Természetesen a média csak Trump szövetségeseivel ilyen kíméletlen, korábban Obama botrányba került munkatársaival szemben például a bengázi nagykövetség elleni támadás vagy az adóhivatali visszaélések kapcsán nem követelték a lemondásukat.

“Tedd nevetségessé őket, ez a leghatékonyabb fegyver” így szól Alinsky másik tanácsa. Az amerikai főműsoridős televíziós szatirikus műsorok állandó célpontja Donald Trump (miközben könnyes szemekkel méltatták Hillary Clintont), és sajátos módon a gúnyos jeleneteket a hírtelevíziók például a CNN rendszeresen átveszi, mint hírillusztrációt. 

“Hangsúlyozd a negatívumokat, és ha elég harsányan teszed, végül az ellentéte tűnik majd pozitívnak” ezzel a tanáccsal magyarázta Alinsky azt, hogyan lehet a közvélemény előtt riasztó és visszatetsző jelenségeket például erőszakos utcai vagy egyetemi tüntetéseket vonzóvá tenni. Ha a kormány tagjait vagy egy egyetemi előadás szónokát következetesen “nácinak”, “szélsőjobboldali uszítónak” nevezik, akkor a közvélemény egy idő után elfogadja, sőt támogatja azt, hogy velük szemben bármilyen módszer megengedett. Ennek talán legdurvább példáját az ír Village magazin mutatta be, aki címlapján egy merénylő fegyverének célkeresztjét montírozta Donald Trump fejére, ezzel az öles címmel: “Miért ne”.   

village_magazine_c0-107-640-480_s885x516.jpg

Még csak egy hónap telt el Donald Trump beiktatása óta, de ezek a jelek arra mutatnak, hogy az ellene indított harc sajnálatos módon nem csak képletes értelemben élet-halálra megy. 

Szólj hozzá

hatalom Barack Obama Egyesült Államok Hillary Clinton Fehér ház Washington Donald Trump Steve Bannon Gorka Sebestyén