2018. feb 08.

Vágó István és az első zsidótörvény

írta: eisen64
Vágó István és az első zsidótörvény

Utoljára 1938-ban nyilatkozott így magyar politikus

stu_rmer.png

Vágó István mai Facebook-bejegyzésében szinte szó szerint idézte Ravasz László református püspöknek az első zsidótörvény felsőházi vitájában tett felszólalását. Vágó István képzett ember, tudja, hogy“kaftános-pajeszos-kalapos zsidók” rajta kívül kiket idegesítettek még.

„Ateistaként nem érdekel a zsidók és az I.ten (kiírva vagy kipontozva, nagy- vagy kisbetűvel, nekem édesmindegy) viszonya,

nehezen viselem a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát,

nem hatnak meg szertartásaik, és semmi közösséget nem érzek velük. És nem is akarok”.

Ezt posztolta ki Vágó István a Facebookra, és mint az atv.hu portálnak megerősítette, az idézet valóban tőle származik, és

fenntartja véleményét.

Nos, a televíziós műsorvezető, a Demokratikus Koalíció politikusa nyilván tisztában van azzal, hogy a “kaftános-pajeszos-kalapos zsidók” rajta kívül kiket idegesítettek még.

Például Ravasz László meggyőződéses antiszemita-rasszista református püspököt, aki 1938-ban az Országgyűlés felsőházában ezzel érvelt az első zsidótörvény elfogadása mellett:

„Üljön csak be egy Nyíregyházára menő harmadosztályú kocsiba, amelyben

60-70 hernyósapkás, kaftános zsidó van,

akinek a szájában habzik a jiddis, kérdezze meg magától: ez a magyar, ez Árpád népe, ez Arany János népe?”

A Horthy-korszak antiszemita keresztény értelmiségének felelősségéről a zsidótörvények megalkotásában Karsai László történész írt tényfeltáró cikket, Fajvédők és csendestársak címmel, ebben idézi Ravasz püspök felszólalását is.

va_go_-gyurcsa_ny-kolozsvaros_ro.jpgMeglehet, Vágó István csak a pártvezetője, Gyurcsány Ferenc által választási programként meghirdetett harcos keresztény-ellenességre akart rátromfolni. Sikerült.

Vágó István nyilatkozatára eddig sem Karsai László, sem a baloldali-liberális értelmiség más képviselője nem reagált.

Szólj hozzá

vágó istván antiszemitizmus ateizmus zsidótörvény Gyurcsány Ferenc