2018. már 18.

Volt ügynök írt nyílt levelet Szita Károlynak: "Jobb szembenézni a múlttal"

írta: vigyazo
Volt ügynök írt nyílt levelet Szita Károlynak: "Jobb szembenézni a múlttal"

"Polgármester úr, a lelkiismeretet az igazság tisztítja meg"

szita_fb.png

"A lelkiismeretet nem a saját szavaink, hanem az igazság tisztítja meg" - írta Facebook-oldalán Szita Károly kaposvári polgármesternek Morvay Péter, újságíró, a Hetek rovatvezetője, aki egyetemista diákként 1985 és 1987 között állt kapcsolatban az állambiztonság III/III-as ügyosztályával. Szita Károly ügynökmúltjáról az mno.hu közölt részletes dokumentumokat, amire a polgármester annyit reagált a Facebookon, hogy "Az én lelkiismeretem tiszta, nem félek tőled, Simicska Lajos!"   

A megjelent dokumentumok alapján Szita 1980 és 1989 között volt a Belügyminisztérium III/II-es alosztályának titkos megbízottja. A polgármester egymondatos kommentjére válaszul Morvay az alábbi nyílt levelet tette közzé, amelyet a Szita Károly Facebook-oldalára is beposztolt:

Tisztelt Szita Úr! Szomorúan olvastam mai nyilatkozatát a nyilvánosságra került dokumentumokkal kapcsolatban. Ön arra hivatkozik, hogy tiszta a lelkiismerete, mindazzal kapcsolatban, amit 1980 és 1989 között tett. Én 1985 és 87 között álltam kapcsolatban az állambiztonsággal, ügynökként. Ez a 18 hónap életem legsötétebb időszaka volt, úgy életem át, mint zuhanást egy olyan verembe, aminek nincs alja.

Jelentéseket írtam, barátokról, ismerősökről. Elárultam őket, miközben mosolyogva beszélgettem velük.

Közben egy pokol volt bennem, mert tudtam, nem az vagyok, akinek mások látnak engem. Tudtam, hogy rossz, aljas, amit teszek, mégsem találtam a kiutat. Aztán eljött egy pillanat, amikor sikerült erőt venni, és nemet mondtam a sötétségre. Amikor 1987-ben elmondtam a nyilvánosság előtt, mit tettem és bocsánatot kértem azoktól, akik ellen vétkeztem, megtapasztaltam, hogy kikerültem a feneketlen veremből, újra szabad ember lettem.

Szita Úr, a lelkiismeretet nem a saját szavaink tisztítják meg, hanem az igazság. Tudom, milyen vasbörtön a múlt, de kérem, higgye el, míg élünk, soha nem késő szembenézni a hibáinkkal, bűneinkkel.

Az igazság ellen úgysem tehetünk semmit, egyszer mindnyájunknak számot kell adni arról, amit tettünk.

És ha megteszi, Ön nem csak saját magának tesz jót, hanem mindenkinek, mert Magyarország egyik legnagyobb adóssága a múlttal való őszinte szembenézés. Így összekeveredik a jó a rosszal, a múlt a jelennel, töretlenül folytatódnak a hálózati karrierek: ahogy az Ön beszervezőjét is kitüntették a rendszerváltás után, az én beszervezőmet is előléptették. Ezért van felelősségünk a hazánk iránt is, politikusnak, közszereplőnek, magánembernek egyaránt. Tisztelettel kérem ezért, gondolja át még egyszer a mai nyilatkozatát." - áll Morvay Péter közgazdász-újságíró üzenetében.

Morvay még a rendszerváltás előtt, 1987-ben nyilvánosságra hozta azt, hogy egyetemista diákként együttműködött a titkosszolgálattal. Magyarországon ez volt az első ilyen "coming out", amit 1990-ben újságcikkben is megírt. Később, 2003-ban az átvilágítási bíróság a dokumentumokból megállapította, hogy Morvay nyilatkozatai egybevágnak az Állambiztonsági Levéltárban őrzött anyagokkal. Érdekesség, hogy a bírósági jegyzőkönyvből kiderül, hogy azt a rendőrtisztet, Kazinczy Gusztáv századost, aki 1985-ben beszervezte Morvayt, a rendszerváltás után előléptették, és tovább szolgált a Belügyminisztérium állományában. Az mno szerint a Szita Károlyt beszervező tisztet, Fenesi Lajos nyugalmazott alezredest 2004 augusztusában Lamperth Mónika belügyminiszter a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki.

Blogunk március 14-én megosztotta Morvay Péter Facbookon közzétett videóját, amellyel a Békemenetre invitálta ismerőseit. A hírt számos magyar online médium átvette, többek között a Mérce, a 444 és az index.  

Szólj hozzá

választás fidesz kaposvár szita károly titkosszolgálatok III/III