2016. júl 03.

Komment, Elie Wiesel halálára

írta: joeray
Komment, Elie Wiesel halálára

Azoknak, akik gyalázkodással búcsúztatták a holokauszt tanúját

h_01961317.jpg

Elhunyt Elie Wiesel. Élettörténetét érdemes elolvasni, tanulságos, megrázó. Nobel-békedíjas, világhírű békeaktivistaként halála nagy hírértékű, így a legnagyobb magyar portálok is beszámoltak róla. Úgy döntöttem, beleolvasok a kommentszekcióba. Hiba volt.

Néhány jó szándékú részvétnyilvánítás mellett rengeteg gonosz mondatot olvashattam. Gyalázzák a zsidóságot, tagadják a holokausztot. Ijesztő az a hangnem, amit sokan megengednek maguknak. Tényleg ijesztő. 

Zsidóként és keresztényként felkavaró olyan beszédeket hallani 2016-ban, amelyek nem is olyan régen az emberiség történelmének legrettenetesebb tettéhez vezettek. 

Magyarként pedig szégyellem magam. Bocsánatkéréssel tartozom. Bocsánatot kell kérnem attól a tucat rokonomtól, akiket embertelenül gyilkoltak meg a holokauszt során. Bocsánatot kell kérnem nagyszüleimtől, akik ugyan túlélték a borzalmakat, de el sem tudom képzelni, milyen fájdalom lehet számukra az újnáci kommentelők véleménye. 

De, legyen ez a bocsánatkérés egy ígéret. Amíg élek, amíg tudok írni és beszélni, addig nem felejtek.

Nem fogom hagyni, hogy gyalázzák a zsidóságot, mert tudom, hova vezet ez. Nem fogom hagyni, hogy gyalázzák a holokauszt áldozatainak fájdalmas emlékét. És nem fogom hagyni, hogy ebben az országban, Európában, a zsidóknak újra félnie kelljen.

Elie Wiesel, nyugodj békében és boldogan, bal karodon a jellel: A-7713. Nem felejtünk. Soha többet. 

Sugár Joel

c97cab71-f7aa-4e6c-93d9-2d32741bded6.jpg

Szólj hozzá

antiszemitizmus cion neonácik Elie Wiesel érték/ítélet