2015. feb 05.

Örök életet ígér a Stanford tudósa

írta: vigyazo
Örök életet ígér a Stanford tudósa

120222154359-large.jpg

A kromoszómák meghosszabbításával előállíthatjuk az örök élethez vezető kulcsot - állítja egy amerikai tudóscsoport. 

A módszer lehetővé teheti a tudósok számára, hogy a kromoszómák végét lezáró telomerek meghosszabíthatók legyenek. Ennek a jelentőségét az adja, hogy a sejtosztódás során ezek a telomerek védik a kromoszómákat. A telomerek azonban az életkor előrehaladásával rövidülnek, egészen addig, míg már nem képesek tovább védelmezni a kromoszómákat. Amikor ez megtörténik, a kromoszómák elkezdenek károsodni - és ez beindítja az öregedés folyamatát.

Ha azonban sikerül folyamatosan meghosszabbítani a kromoszómákat, azzal gyakorlatilag megállítjuk a szervezet biológiai óráját és megfiatalítjuk azt - a kromszómákkal együtt pedig a tulajdonosaik, vagyis az emberek is megfiatalodnak. Az így védett sejtek azt érzékelik, hogy egy fiatal szervezetben vannak, ezért újra bátran és gyorsan osztódni kezdenek. 

A felfedezés megoldást kínál az olyan genetikus betegségek gyógyítására, amelyek a telomerek idő előtti megrövidülését okozzák, de az öregedéssel együtt járó krónikus betegségek kezelésére is, mint a diabétesz vagy a szívbetegségek.

A módszert a Stanford Egyetem kutatója, Helen Blau dolgozta ki. “Már megoldást találtunk arra, hogy az emberi telomereket akár 1000 nukleotiddal meg tudjuk hosszabbítani, ami sok évvel fiatalabb állapotra állítja vissza ezeket a sejteket.” - állítja Helen Blue. A Stanford mikorbiológusa szerint  akövetkező lépés az, hogy elég sok meghosszabbított sejtet állítanak elő, amelyekkel további gyógyszerkísérleteket folytathatnak.

(The Independent) 

Olvass tovább az örök életről itt és itt.

Számítunk rád: Ha tetszett a poszt, lájkold a Facebook oldalunkat. Ha olvastál / láttál valami érdekeset, amit szeretnéd, hogy mások is olvassanak, írj nekünk. 

Szólj hozzá

kromoszóma öregedés kvantum sejtbiológia örök élet Standford