2015. már 28.

5 nyitott kérdés Andreas Lubiztról / Frissítve

írta: eisen64
5 nyitott kérdés Andreas Lubiztról / Frissítve

Mi indította a tömeggyilkosságra a pilótát?

lubitz_pic.jpg

A Germanwings keddi tragédiája óta a fokozatosan érkező információkból lassan összeáll a 150 ember halálát okozó végzetes repülőút története. Maradtak azonban nyitott kérdések, amelyekre eddig nem kaptunk választ.

1. Mi történt közvetlenül a becsapódás előtt? A brit Express korábban azt írta, hogy a kapitány és a másodpilóta között az utolsó másodpercekben “heves dulakodás” és “kiabálás” zajlott. Ezek szerint végül sikerült kinyitni a pilótafülke ajtaját (a kapitány a fedélzeten található fejszét is használta), de már későn és így nem volt lehetőség elkerülni a katasztrófát. Más beszámolók szerint azonban az ajtó végig zárva maradt és Andreas Lubitz némán, nyugodtan lélegezve vezette a halálba a gépet. A hangrögzítő leirata szerint a süllyedés összesen 11 percig tartott, és az utasok legalább az utolsó 5 percben tisztában lehettek a vészhelyzettel, mert megszólaltak az Airbus vészjelzői.

2. Milyen kezelésben részesült Andreas Lubitz? Az általánosan elterjedt verzió szerint a másodpilóta “depressziótól” szenvedett, a Düsseldorfi Egyetemi Kórház azonban cáfolta, hogy Lubitzot depresszió miatt kezelték volna az intézményben, ahol március 10-én járt utoljára felülvizsgálat céljából. A másodpilóta lakásán összegyűrt orvosi igazolást találtak, amely a tragédia napjára is szólt, de a rendőrségi közleményből nem derül ki, ez összefüggésben állt-e Lubitz feltételezett mentális zavarával. Emellett állítólag látászavarai is voltak. Kérdés, hogyan volt képes eltitkolni családja, munkatársai és a szakmai hatóságok előtt ezt az összetett betegségét, olyan sikeresen, hogy a nemzetközi légügyi szervezet (FAA) 2014 "pozitív példának" nevezte Andreas Lubitzot. 

Frissítés: A Brit Királyi Pszichiátriai Társaság elnöke azt kérte a nyomozást végző hatóságoktól, hogy ne stigmatizálják a depresszióban szenvedő betegeket, mert ez az állapot nem hajlamosít senkit tömeggyilkosságra, és a megfelelően kezelt, tünetmentes beteg akár repülőgép vezetésére is alkalmas. 

Frissítés: Még több embert gyilkolhatott volna meg a pilóta, ha teljesül célja, és transzkontinentális járatra is beosztják. Az 500 fő feletti Boeing 747-es vagy Airbus A380-as volt az álma.

Frissítés: 

A rendőrség vizsgálja a pilóta lakásán lefoglalt számítógépek adatait. Egy düsseldorfi rendőrségi forrás szerint Lubitz “az internet sötét oldát is látogatta, többek között melegpornográfiával, öngyilkossággal és szexuális perverziókkal foglalkozó honlapokat.”. A nyomozást vezető francia hatóságok is kértek információkat a férfi szakmai és személyes hátteréről. A rendőrség megvizsgálta Lubitz barátnőjének a számítógépét is. Ismerősei szerint amikor utaskísérőként dolgozott, Lubitz gúnyneve “Tomato Andy” volt, amit gyakran biszexuális férfiakra használnak (a paradicsomot mindenki zöldségnek gondolja, holott gyümölcs). Emellett a brit Sun úgy tudja, hogy a férfi lakásán egy “kisebb halom” erős antidepresszánst, nyugtatót és fájdalomcsillapítót találtak.    

3. Kit vittek el Lubitz házából a rendőrök március 26-án? A házkutatásról készült felvételek szerint egy kabáttal letakart személyt vezettek el abból a házból, ahol Lubitz a szüleivel lakott. A családtagok a híradások szerint nem tartózkodtak otthon, mert Franciaországba utaztak az áldozatok gyászoló családtagjaihoz hasonlóan. Lubitz szülei csak percekkel a francia főügyész sajtótájékoztatója előtt értesültek arról, mivel gyanúsítják gyermeküket.

 

lubitz_home.jpg
4. Kinek vásárolt a pilóta új gépkocsit, közvetlenül a tragédia előtt? A híradások alapján Lubitz két nagyértékű Audit vásárolt március elején, az egyiket állítólag barátnőjének, akiről a Daily Mail úgy tudja, hogy Kathrin Goldbach-nak hívják, és gyereket vár Lubitztól. Erről a személyről eddig semmit nem lehet tudni, csak azt, hogy nem azonos Lubitz korábbi barátnőjével, aki egy brit lapnak nyilatkozott. Az exbarátnő szerint a pilóta "rettegett a zuhanástól" és azt mondta, egy nap olyat tesz,

ami megváltoztatja az egész rendszert, és mindenki megismeri a nevét

5. Vallásos volt-e Andreas Lubitz? Amikor a kérdést egy riporter feltette Brice Robin francia ügyésznek, nem kapott egyértelmű választ: “Nem hiszem, hogy itt található a válasz” - mondta Robin. Azóta sem hangzott el hivatalos információ erről, így nem meglepő, hogy az interneten elindultak a találgatások, amelyekről itt olvasható összefoglaló. Sokan a francia ügyészhez hasonlóan magát a kérdést is visszautasítják, jóllehet a korábbi repülőgépes pilóta-öngyilkosságoknál volt, amikor szerepet játszott a vallási meggyőződés. (A korábbi hasonló tragédiákról lásd cikkünket).

Frissítés: Egy vasárnapi hír szerint Lubitz családja Montabaur evangélikus közösségéhez tartozik, a lelkész tinédzserként ismerte Andreast, amikor hittanra járt hozzá. 

Frissítés: Még a pilóta fotóját is összekeverték. Egy svájci férfi, a 38 éves Andreas Günter a német RTL televíziónak jelezte, hogy az a hegyi fotó, ami bejárta a világsajtót Andreas Lubitzról, nem a 27 éves pilótát, hanem őt ábrázolja. Kérdés: miért nem közölték a hatóságok, hogy nem hiteles fényképet közölnek világszerte a médiában? 

andreas-lubitz-2.jpg

Ő tehát NEM Andreas Lubitz, hanem Andreas Günter:

64938_orig_gunter.jpg

És plusz egy megható reakció az egyik áldozat szüleitől: 

A Barcelonában élő családos, 37 éves Robert Oliver Calvo volt az egyik amerikai áldozat a Germanwings repülőgépén. Szülei azt mondják, nem éreznek haragot a másodpilóta iránt, sőt sajnálják, amit Andreas Lubitz szüleinek kell átélniük most. “Nem haragszunk egy emberre sem, a béke emberei vagyunk, azt tartjuk felelősnek a tragédiáért, amit a Biblia a ‘evilág urának’ nevez.” A szülők számára a legfontosabb, hogy árván maradt unokáiknak és menyüknek vigaszt és támogatást nyújtsanak. “Igyekszünk nem az utolsó percekre gondolni, hanem azokra a csodálatos évekre, amelyeket együt tölthettünk Roberttel. Reméljük, hogy a mi Istenünk véget vet majd minden igazságtalanságnak a földön és bosszút áll azokért, hogy mindnyájan Isten békés uralma alatt élhessünk” - tette hozzá Maribel Calbo.

Szólj hozzá

öngyilkosság terrorizmus hatalom germanwings repülőgép Lufthansa Andreas Lubitz