2015. ápr 17.

Tevje, a tejesember, aki James Bondot is segítette

írta: vigyazo
Tevje, a tejesember, aki James Bondot is segítette

80 éves Chaim Topol

topol1.jpg

Chaim Topol az anatevkai tejesember, Tevje szerepében lett világhírű, de a Hegedűs a háztetőn mellett játszott például az egyik James Bond filmben is és civil aktivistaként is maradandót alkotott, többek között egy falut alapított gyógyíthatatlan beteg gyerekek számára a mesés szépségű Jordán-völgyben. Idén 80 éves és ebből az alkalomból életműdíjat kap hazájában.

CHAIM TOPOL (Hájím Topól), veterán izraeli színész kapja idén életműve elismeréseként Izrael Díjat. A díjat Izrael Függetlenségi Napján, április 23-án adják át.

topol2.png

Topol 1935-ben született TelAvivban. Iskolái befejezése után lépett be az izraeli hadseregbe, a Sínai-félszigeten harcolt, valamint a sereg színpadain játszott amatőr színészként. 1961 óta játszik filmekben, szintén ebben az évben alapította meg többedmagával a Haifa városi színházat. Ephraim Kishon (Kishon Ferenc) 1964-es komédiája, a „Sallah Shabbati”-ban játszott szerepe adta a lökést, hogy izraeli színészként bekerüljön a nemzetközi rivaldafénybe. Első angol nyelvű szerepét 1966-ban, „Az Óriás árnyéka” c. filmben kapta. 1971-ben történt áttörés karrierjében a Hegedűs a háztetőn c. film főszerepét alakította: Tevjét, az anatevkai tejesembert. E szerepéért egy évvel később Golden Globe-díjat kapott, és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra is jelölték.

Később tucatnyi filmben játszott mellékszerepet, például az 1981-es James Bond filmben, a „Szigorúan bizalmas (For Your Eyes Only)”-ban Milos Columbót, egy csempészt, aki a 007-es ügynököt segítette Görögországban.

topol_bond.jpg

Topol kezdeményezte és alapította meg a Jordán-folyó Falut (Jordan River Village) alsó Galileában, gyógyíthatatlan betegségű gyermekek számára. Tagja a „Variety Israel” igazgatói tanácsának is, ami egy non-profit szervezet értelmi fogyatékos gyermekek támogatására hitüktől, nemüktől, bőrszínüktől függetlenül.

„Nagyon izgatott és boldog vagyok, hogy elismerték a munkámat – nyilatkozta Topol a Ynetnek – Nem ért teljesen váratlanul, de örülök, mert az emberek már évek óta beszélnek róla. Mikor szóltak telefonon, nagyon megköszöntem. Minden évben megjelölök két személyt, akik igazán megérdemlik az Izrael Díjat, szóval mikor értesítettek, hogy én kapom meg, kényelmetlenül éreztem magam, mert szerintem ők jobban megérdemlik.

A Haaretz-nek azt nyilatkozta, miután értesült a hírről:

Ahogy az angolok mondják, jobb, mint egy pofon.

Topol következő munkája a „The Last Mission” (Az utolsó bevetés) c. film, ami szeptemberben kerül bemutatásra Angliában. „A film egy Moszad-ügynökről szól, aki utolsó bevetésére indul Angliába”- mondta Topol.

A díjbizottság tagjai megjegyezték, hogy Topol már sok éve Izrael kulturális életének egy központi pillére. Sokszínű színpadi tevékenysége öregbítette Izrael Állam hírnevét. Munkája olyan nyomot hagyott az alapjain és infrastruktúráján, amely az egész terület fejlődéséhez vezetett, s hatása ma is észlelhető "Izrael néphagyományában, énekeiben, színészetében és szórakoztatásában".

Az Izrael Díjat, az állam legmagasabb kitüntetését 1953 óta adják át Izrael Függetlenségi napján, Jeruzsálemben. Négy területen adják át, ebből egyik az életműdíj, azoknak, akik saját területükön bizonyították kiválóságukat, vagy nagyban hozzájárultak Izrael Államához vagy kultúrájához. Az aktuális díjbizottság továbbítja jelöléseit az oktatásügyi miniszternek, aki kiválasztja a győztest. A díj pénzösszege 2008-ban 75 ezer sékel volt, ami körülbelül 5 millió forintnak felel meg.

(Írta: goldilocks)

 

Szólj hozzá