2015. máj 16.

Mecsetépítések: nemzetközi bojkott fenyegeti Magyarországot

írta: vigyazo
Mecsetépítések: nemzetközi bojkott fenyegeti Magyarországot

Szankciókat sürget a Muszlim Világliga, ha a kormány nem enged

cruise_aj_photo_10.jpg

Iszlamofóbiával vádolja a magyar kormányt és Magyarország elleni nemzetközi bojkottfelhívással fenyeget a Magyar Iszlám Közösség elnöke. Bolek Zoltán május elején levélben figyelmeztette az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a Muszlim Világligához és Egyesült Arab Emirátusok kormányához fordul, ha nem épülhet meg a debreceni mecsetjük. Meghiúsulhat a budapesti óriásmecset terve is - amelyet blogunk ismertetett először -, miután a kiszemelt kőbányai helyszín bekerült a 2024-es olimpiai pályázatba, így “védetté” vált. Orbán Viktor szerint azonban "foglalkozni kell" a mecsetépítési igényekkel.

Úgy tudjuk, hogy nem kap kormányzati támogatást a Kőbányára, az Örs vezér tere közelébe tervezett több hektáros, négy magas minarettel övezett mecsetkomplexum. A Fehér út és a Gyógyszergyári út által határolt terület ugyanis a budapesti olimpia egyik tervezett helyszíne. A 2024-es olimpia rendezési jogáról a NOB 2017-ben dönt, így addig erre a területre biztosan nem épülhet más projekt.

mecset.png

Mint arról az index is beszámolt, a budapesti óriásmecset koncepcióját és látványterveit egy törökországi tervezőiroda készítette. Az épületegyüttes méretei alapján nyilvánvalóan meghaladja a KSH 2011-es népszámlási adatai alapján mintegy 3000 fős budapesti muszlim közösség igényeit, és anyagi lehetőségeit. Az építkezést az iszlam.com értesülései szerint a Török Vallásügyi Minisztérium támogatja. A török nagykövetség már felvette a kapcsolatot a 10. kerület polgármesterével, de kőbányai városvezetés nem tárgyalt érdemben a megkeresésről, arra hivatkozva, hogy a terület fővárosi tulajdonban áll. 

Közben elakadt a debreceni mecsetépítési projekt is. A Magyar Iszlám Közösség (MIK) vezetője információink szerint nemzetközi fórumokhoz fordult, mert szerinte Magyarországon felmerül az “állami szintű iszlamofóbia” gyanúja és “ellehetetlenítik intézményeik működését”, valamint a debreceni mecsetépítésükkel szemben is “komoly ellenállást, hátráltatást” tapasztalnak. Erről a MIK közvetlenül tájékoztatta az “Emirátusi (Vallásügyi) Minisztériumot” is. 

Bolek Zoltán részletes, angol és arab nyelvű jelentést készíttetett a szerinte magyarországi helyzetről, amelyet elküldenek a nemzetközi muszlim közösség szervezeteihez és az arab nyelvű médiumokhoz. Bolek szerint a Muszlim Világliga és mások felajánlották

Magyarország gazdasági bojkottra való felhívásának közzétételét

A Muszlim Világliga az iszlám szalafista irányzatának legfontosabb fóruma, elsősorban a szaúd-arábiai kormány finanszírozza működését. Fő küldetésének tekinti, hogy “anyagi forrásokat gyűjtsön mecsetek építéséhez és iszlám intézmények támogatásához”, valamint “felszólítsa a személyeket, közösségeket és államokat a sária törvényeinek követésére”.

Bár a Világliga megfigyelő tagsággal rendelkezik több ENSZ-szervezetben, többször felmerült, hogy kapcsolatban áll szélsőséges iszlamista irányzatokkal, köztük a Muzulmán Testvériséggel és a Dzsamaat-al-Iszlami szervezettel. A szeptember 11-ei terrortámadások után amerikai nyomozók átvizsgálták a Világliga new yorki irodáit és egyik munkatársukat, Abdul Rahman Al-Amoundit terrorcsoportok finanszírozása miatt 23 éves börtönbüntetésre ítélték.

Frissítés: Az ügyben Orbán Viktor is megszólalt - írja az atv.hu. A miniszterelnököt egy vasárnapi rendezvényen kérdezték a Kőbányára tervezett mecsetről is. Azt mondta, Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, akik nem tudják hol gyakorolni vallásukat. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amelyet jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy hivatalosan még nem tárgyaltak a mecsetről, de foglalkozni kell vele.

Szólj hozzá

iszlám törökország terrorizmus hatalom muszlimok mecset Orbán Viktor Szaúd-Arábia Bolek Zoltán