2015. máj 18.

Nemzeti villámkonzultáció: 72 óra alatt megbukott az óriásmecset terve

írta: eisen64
Nemzeti villámkonzultáció: 72 óra alatt megbukott az óriásmecset terve

Nem kell iszlám hatalmi jelkép Budapestre

mecset.png

Péntek reggel hívtuk fel a figyelmet az Ankarában működő vallásügyi alapítvány, a Türkiye Diyanet Vakfı által publikált budapesti nagymecset és vallási központ látványterveire. A videóval kapcsolatban az index.hu és az atv.hu is megpróbált tájékozódni. Az első körben senki nem vállalta be a nagyszabású projektet, bár kiderült, hogy folytak már tárgyalások a kiszemelt kőbányai helyszínről. Kiderült, hogy a Magyar Iszlám Közösség elnöke a kormányt próbálta zsarolni a mecsetépítés ügyében. Orbán Viktor dodonai választ adott egy újságírói kérdésre, de hétfőre végképp elfogyott a levegő a terv körül.

Tarlós István főpolgármester az indexnek világossá tette: egyelőre nem lesz gigamecset Budapesten, Kőbányán pedig biztos nem. Úgy tudjuk, kormányzati körökben a közvélemény reakcióját is figyelték az ügyben, ami a bevándorlással és terrorizmus témájában épp most induló nemzeti konzultáció körüli hangulatot is befolyásolta.

Nos, mi úgy tapasztaltuk, hogy a közvélemény - legalábbis, akik megosztották velünk véleményüket - egyöntetően elutasító a budapesti török és muszlim közösség mértét messze felülhaladó építkezéssel kapcsolatban. A témában írt cikkeinket több mint 35 ezren olvasták, és több száz bejegyzés érkezett hozzánk a blogon és Facebook oldalunkon. Olvasóink nem reprezentatív visszajelzése szerint 85 százalékban elutasítják a mecsetépítés tervét, és nem kérnek Törökország 21. századi hódítási stratégiájából.

erdogan-with-flags.jpg

Egyetértünk a Mandiner blog véleménycikkével, amely felteszi az alapvető kérdéseket: 

Hány mecset épült az utóbbi húsz évben keresztény országban? És hány keresztény templom épült az utóbbi húsz évben iszlám országban? Hány muszlimot öltek meg a hitéért keresztény országban? És hány keresztényt öltek meg a hitéért iszlám országban? És mi még újabb mecseteket építsünk?

És azzal a felhördüléssel is, amit a debreceni Cívishír írt:

Mecsetet akarnak építeni Debrecenben. Igen, jól olvasták: MECSETET!

A témához ajánljuk továbbá Zvi Jehezkeli videóriportját arról, hogyan szerez befolyást az ISIS a nyugat-európai mecsetekben és posztunkat a terjedő szexuális dzsihád módszereiről.

Szólj hozzá

iszlám törökország hatalom kőbánya mecset Korán Erdogan szerintunk