2015. júl 29.

Minyonok: gonosz kisördögök, akik Hitlert is szolgálnák?

írta: eisen64
Minyonok: gonosz kisördögök, akik Hitlert is szolgálnák?

A rossz vicces, szexi és menő – ezt üzeni az Illumination Entertainment

minyon_gyerek3.jpgBő két hét alatt félmillió nézőt vonzott Magyarországon is minden idők második legsikeresebb nyitását produkáló animációs filmje, a Minyonok. A viccesen szerencsétlenkedő, halandzsázó sárga kis lények mindenkit szórakoztatnak, gyerekeket és szülőket egyaránt. De vajon tényleg csak ártatlan mese az egész?

minyon1.jpg
A Minyon-láz még az alkotókat is meglepte, akik tartottak tőle, hogy a Gru-sorozat mellékszereplőiből előléptetett minyonok a maguk egydimenziós karakterükkel nem lesznek elegendők ahhoz, hogy kitöltsenek egy teljes filmet.

Hiszen kik is a minyonok?

A magyar cím a hangzásbeli hasonlóságot leszámítva semmit nem ad vissza ez eredeti név jelentéséből. Hiszen a minions nem aprósütemény, a szó annyit tesz, mint kegyencek, talpnyalók, koloncleső siserahad, bólogatójánosok, és ez lássuk be bizony nem szimpatikus fajta. Ráadásul a filmbeli minyonok nemcsak vakon kiszolgálnak bárkit, hanem kifejezetten a gonoszhoz vonzódnak. A történet szerint kortalan lények már az ember megjelenése előtt itt voltak a földön, és azóta keresnek gazdát maguknak, lehetőleg olyat, aki igazi főgonosz.

Próbálkoznak a dinókkal, a fáraóval, Drakulával és Napóleonnal, de egyikük mellett sem tudtak megmaradni. A producerek persze ravaszul kikerülték, hogy a minyonoknak igazi szörnyetegekkel kelljen találkozniuk: Hitler és Sztálin elől az Antarktiszra száműzték a minyonokat, egészen 1968-ig, amikor megtalálják maguknak a történelem első női szuper gonosztevőjét. Scarlett Overkill jelmondata szerint

a gonoszság szexi

és ezzel az erkölcs és nemiség nélküli (ám szexfüggő), idióta minyonok tökéletesen azonosulnak is.

maxresdefault_9.jpg

Ami a legrosszabb, nekik az a legjobb a gyerekkedvenceknek ez a filozófiájuk, és ettől nem is tágítanak. Ebben a 90 perces vizuális tobzódásban a szereplők nem változnak: 

Aki rossz, az rossz is marad. Jó szereplő pedig nincs.

A legtöbben persze legyintenek erre, mondván, a film csak szórakoztatni akar, gondolkodtatni nem, arra ott vannak más filmek. Csakhogy egy gyerek számára nem mindegy, mi ömlik rá másfél órán át a széles vászonról. A Minyonok célközönsége pont a mintakövető gyerekkorosztály, akik nem felnőttes iróniával, görbetükörből, hanem alapértelemben veszik a “gonosznak lenni vicces és menő” üzenetet. A minyonnyelvet senki nem érti, épp ezért halandzsa szövegbe tetszés szerint el lehet rejteni bármit, például káromkodásokat, amint arról többen panaszkodtak igaz, nem közvetlenül a film, hanem a McDonald’s menühöz osztogatott minyonfigura állítólagos trágár kiszólásai miatt.
chris-meledandri-minions.jpg

Chris Meledandri, a Minyonok atyja, az Illumination Entertainment főnöke 

Ezt a feje tetejére állított amorális világot a gyerekek nyakába zúdítani akkor is probléma, ha a filmet a Universal számára készítő Illumination Entertainment neve tényleg csak véletlenül utal az illuminátusokra, és az alkotóknak nem állt szándékukban tudatmódosító propagandafilmet készíteni, amelyben az egyszemű minyonok  a mindent látó szemet szimbolizálják.

9620823e16e0a01007d793ef14b67aae.jpg

Még szerencse, hogy a gyereknézők aligha értik a filmben elhangzó pszichedelikus Doors-dal üzenetét: “Törj át a másik oldalra”. Így reméljük nem követik Jim Morrisont, és a minyonokat sem.

Korábbi cikkünk a Disney-animációk sötét oldaláról itt olvasható.

Szólj hozzá

disney animáció hollywood Illuminátusok Gru minyonok szerintunk