2016. ápr 02.

Konrád György: A hódító bevándorlás elfogadhatatlan

írta: vigyazo
Konrád György: A hódító bevándorlás elfogadhatatlan

Az író szerint Európát ma az iszlamista “közösségi gonoszság” fenyegeti

konrad_gyorgy.jpgKonrád György szerint Európa a nácizmussal és a kommunizmussal szemben naiv és felkészületlen volt, és az iszlamizmussal szemben is az.  "Nyolcvanhárom évem során három totalitarizmusról volt kényszerű alkalmam gondolkozni: a nácizmusról, a kommunizmusról és újabban az iszlamizmusról. Közös bennük, hogy totalitáriusok, mind a három elhatalmasodik, a híveik eszmék nevében erőszakra készülnek, és hajlamosak az útjukban állókkal szemben, válogatás nélkül, kíméletlen eszközöket bevetni. Európa a két elsővel szemben naiv és felkészületlen volt, a harmadikkal szemben is az” – írta Konrád az Emberfolyam címmel az ÉS-ben megjelent cikkében, és véleménye mellett az ATV-ben is kiállt.

Az író az ATV Szabad szemmel című műsorában kijelentette: az európaiak az iszlamizmus és a bevándorlás generálta idegenellenes gondolkodás ellen

úgy védekezhetnek, ha éberek maradnak, soha semmit nem adnak föl a szabadságjogaikból és nem tévednek bele a közösségi gonoszságba.

Közösségi gonoszság alatt Konrád azt érti, hogy – ahogy a nácizmus, a kommunizmus és legújabban a radikális, terrorisztikus iszlamizmus követői teszik – egy adott közösséghez tartozás, egy hit vagy ideológia révén bizonyos csoportokhoz tartozó emberek feljogosítva érzik magukat a közösségükön kívüli emberek meggyilkolására.

Konrád szerint az Európai Unión kívüli országokból Európába érkezőknek alapos vizsgálaton kellene átesniük, mielőtt belépnének az unió területére. Emlékeztetett rá:

Magyarország úgy válhatott az Európai Unió tagjává, hogy elfogadta a közösség sok tízezer oldalnyi feltételrendszerét,

tehát az ország és a lakosság bekapcsolódott egy értékrendszerbe és a döntést népszavazáson is megerősítette, és ez a döntés tette lehetővé, hogy mi, magyarok szabadon utazhassunk Európában.
Konrád elmondta:

nem tartja magát se jobb-, se baloldalinak; leginkább humanistának tartja magát.

Arra a kérdésre, hogy liberálisnak tartja-e magát, azt válaszolta: szereti a liberalizmust, de nem zárja bele magát. "Az emberi szabadságot nagyra értékelem, kevés dolgot tartok nemesebbnek, de más dolog a liberális gondolkodásmód és más dolog, ha pártok születnek ennek jegyében és a liberalizmust a hatalomhoz jutás eszközének tekintik.

Számomra semmilyen eszme nem igazol semmiféle hatalmat

– tette hozzá Konrád György.

Konrád határozottan nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy azok a vélemények, amelyek a mostani, zömében muszlim bevándorlás veszélyeire hívják fel a figyelmet, nem emlékeztetik-e a XIX. században Oroszországból Közép-Európába érkező ortodox zsidók elleni európai hangulatkeltésre.

"Az oroszországi pogromok elől menekülő zsidó közösségek mindenhol lojális polgárai lettek azoknak az országoknak, amelyek befogadták őket – mondta Konrád György. – A bevándorlás elfogadható addig, amíg a jövevény lojális, ám a hódító bevándorlás nem jó" – mondta az író.

Kertész Imre testamentumnak is tekinthető sorait Európa jövőjéről itt olvashatják.

Szólj hozzá

liberalizmus bevándorlás Kertész Imre Európa Iszlám Konrád György érték/ítélet