2016. júl 11.

Megérdemelte Portugália az Eb-győzelmet?

írta: vigyazo
Megérdemelte Portugália az Eb-győzelmet?

Fernando Santos: "Szelídek voltunk, mint a galambok, és ravaszak, mint a kígyók"

ronaldo.jpgPortugália lett az első olyan Európa-bajnok, amely a csoportkörből harmadik helyezettként jutott tovább. A brit Skysports szerint a végső győzelemben kulcsfontosságú volt a magyarok elleni mérkőzés, amelyen háromszor is kiesésre állt a portugál válogatott. Fernando Santos itt tanulta meg a leckét, ami végül a diadalt hozta csapata számára. Szavazzon Ön is: Megérdemelte Portugália az Európa-bajnoki győzelmet?

Santos már a finálé előtt üzent azoknak, akik fanyalogtak a portugál válogatott menetelése miatt.

Mondják csak nyugodtan a mérkőzés után, hogy Portugália érdemtelenül nyert, ettől én még nagyon boldogan fogok hazamenni.

– mondta Santos. Neki lett igaza, sőt Portugália úgy nyerte meg az Európa-bajnokságot, hogy a végén a csapat mindenben felnőtt a kihíváshoz.

Pedig már a 24. percben elvesztették a csapat legjobbját, Cristiano Ronaldót, aki, bármennyit kritizálják, nemcsak zseniális csatár, hanem minden porcikájában csapatjátékos is, amint ezt a partvonal mellől bizonyította a hosszabbításban. Portugália csapatként, gyakorlatilag Ronaldo nélkül nyerte meg a döntőt, miközben Franciaország a hosszú menetelés végére elfáradt, és a legfontosabb 120 percben már csak árnyéka volt önmagának.

Pedig az Európa-bajnokság kiábrándítóan indult számukra. A Skysports szerint az Izland és Ausztria elleni kínos, gólszegény döntetlenek után Santos taktikát változtatott, és támadó csapatot küldött a pályára a magyarok ellen. A döntés kis híján katasztrófát eredményezett: az adok-kapok során Portugália Gera és Dzsudzsák góljai után háromszor is kiesésre állt a mérkőzésen.

santos.jpg

Santostól egy újságíró a meccs után megkérdezte, hogy volt-e értelme a változtatásnak. A 61 éves mester elgondolkodott, majd megköszönte a “jogos” kérdést. A portugál csapat játéka ezt követően bizonyította:

Santos a magyarok ellen megtanulta a leckét, és innen kezdve tökéletesen működött a csapat.

A magyaroktól 90 perc alatt három gólt kapó válogatott hét órát töltött ezután a kieséses szakaszban a pályán, de innen kezdve már csak egyetlen gólt engedett ellenfeleinek. Igaz, csak egy mérkőzést nyertek meg rendes játékidőben (Wales ellen), de hibátlanul, ötből öt tizenegyessel jutottak tovább Lengyelország ellen. Két győzelmet pedig hosszabbításban szereztek meg. Nem hibáztak, miközben a riválisok sorra elbotlottak.

Santos legfőbb érdeme, hogy nem egyetlen mérkőzésben, hanem egy egész tornában gondolkodott. “Egyszerűen játszottunk.

Szelídek voltunk, mint a galambok, és ravaszak, mint a kígyók

– mondta a Franciaország elleni döntő után a sajtótájékoztatón. A szövetségi kapitány eddig 14 mérkőzésen vezette a portugál válogatottat, egyetlen vereség nélkül. Nem csoda, hogy nagyon boldog emberként utazik haza, csapatával együtt.

Szólj hozzá

labdarúgás Franciaország Portugália Európa bajnokság Dzsudzsák Balázs Gera Zoltán Cristano Ronaldo