2015. ápr 02.

Megújulhat-e a nyugdíjaskorú NASA?

írta: vigyazo
Megújulhat-e a nyugdíjaskorú NASA?

A Holdról kiszorultak, ezért a Marsot veszik célba

nasa_2.jpg

Mi történt a NASA-val? Ennek a kérdésnek járt utána a CBN televízió az 1958-ban alapított űrkutatási hivatal központjában. A riportban megszólal Newt Gingrich, az amerikai képviselőház volt elnöke, aki az űrkutatások elkötelezett lobbistája az Egyesült Államokban.

Az 1969-es holdraszállást még egyedül hajtotta végre Amerika, de most 36 évvel később csak orosz rakéta segítségével tudja felküldeni űrhajósait. A kialakult helyzet okai között találjuk a kormányzati bürokratikus rendszert, a céltalanságot, a támogatás-, és pénzhiányt is, de még nincs minden veszve - ígérik bizakodva.

A NASA tehát tovább folytatja kutatásait, és készül a következő nagy dobásra, hogy embert küldjenek a Marsra, és majd vissza is hozzák. (A Mars-expedícióról itt, a vörös bolygó rejtélyeiről pedig itt írtunk). Az Orion ember nélküli rakéta próba-küldetése már ennek egy előkészülete, amely decemberben sikeresnek bizonyult. Az anyagi támogatást Barack Obama nem csökkentette, így a következő terv is hamarosan megvalósulhat, amikor egy robot űrhajó közelebb visz a Holdhoz egy aszteroidot további vizsgálat céljából.

nasa.jpg

Gingrich egy merészebb javaslatot is felvet:, szerinte ugyanis érdemes lenne készpénzzel támogatni az úttörő megoldásokat kieszelő embereket:

Inkább a magánszektorra bíznám az előrelépést, mint az államtól függő NASA-ra.

Nem példa nélküli ez az ötlet sem: 1927-ben Charles Lindbergh 25 ezer dolláros jutalomban részesült, miután egy szállodalánc-tulajdonos felajánlotta ezt a díjat annak, aki az Atlanti-óceánt elsőként átrepüli, amit Lindbergh sikeresen végrehajtott 33 óra 27 perc alatt.

(írta: northernlights)

Szólj hozzá

mars kvantum Obama Hold NASA Egyesült Államok Naprendszer Űrutazás Gingrich